
Το Στεφάνι ή Σκληνιάσα, κατά την παλιά Βλάχικη ονομασία, είναι το ορεινότερο χωριό του Ν. Τρικάλων με υψόμετρο 1360 μ. Ανήκει στα χωριά του Ασπροποτάμου στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων, στην οροσειρά της Νοτίου Πίνδου και συνορεύει με το Νομό Ιωαννίνων.
Απέχει 75χλμ από τα Τρίκαλα και περίπου 35 χλμ από το Μέτσοβο. Οι κάτοικοι του Στεφανίου, Βλάχοι στην καταγωγή, ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία και το εμπόριο. Το Στεφάνι κατοικείτο ανέκαθεν μόνο τους θερινούς μήνες, ενώ το χειμώνα η πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού μετακινούνταν στη περιοχή των Φαρσάλων.
Με την πάροδο των χρόνων και την εγκατάλειψη της ημι-νομαδικής ζωής, επήλθε η κατάρρευση όλων σχεδόν των παλαιών κτισμάτων. Για τον λόγο αυτό, ο οικισμός του Στεφανίου σήμερα, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με εξαίρεση την τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Παρασκευής (1770), με τον υπέροχο εσωτερικό ξύλινο διάκοσμο, που δεσπόζει στην πλατεία του χωριού.

Σε αντιστάθμισμα όμως, οι επισκέπτες του χωριού αποζημιώνονται από το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον αποτελούμενο από πυκνά δάση, αμιγή ή μεικτά, από οξιά, δασικό πεύκο και έλατο που περικυκλώνουν το χωριό δημιουργώντας ένα μοναδικό σε ομορφιά τοπίο.
Η δασική περιοχή του Στεφανίου, έκτασης 4.473 εκταρίων, είναι καταφύγιο Άγριας Ζωής με την ονομασία Έλατος – Σεκάρες και φιλοξενεί ένα σημαντικό αριθμό των απειλούμενων ζωικών ειδών της Πίνδου, όπως την καφέ αρκούδα και τον λύκο. Επιπλέον, η ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου με συνολική έκταση 20.094 εκταρίων έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000.

Το Στεφάνι διαθέτει πρόσφατα ανακαινισμένο κοινοτικό ξενώνα που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες διαμονής των επισκεπτών της περιοχής ενώ μπορούν να απολαύσουν τα τοπικά εδέσματα συνοδεία τσίπουρου στην ταβέρνα του Θανάση Ρόμπου με την άριστη εξυπηρέτηση στην πλατεία του χωριού. Επίσης στην περιοχή του Ασπροπόταμου υπάρχουν άρτια εξοπλισμένες και σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και παραδοσιακές ταβέρνες.

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στα πανέμορφα χωριά του Ασπροπόταμου, να εξερευνήσουν τα κοντινά δάση και να επισκεφτούν τα αξιοθέατα της περιοχής, όπως τον μοναδικής αρχιτεκτονικής ναό του Τιμίου Σταυρού στα Δολιανά, το μοναστήρι της Παναγιάς της Γαλακτοφορούσας στην Ανθούσα και την δρακολίμνη Βερλίγκα στο Χαλίκι. Η περιοχή του Ασπροπόταμου ενδείκνυται για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδηλασία, κατάβαση ποταμών αλλά κυρίως για ορειβασία στις γειτονικές κορυφές Καπ Γκρας (1.930 μ.), Τριγγία (2.204 μ.), Δοκίμι (1.972 μ.), Κακαρδίτσα (2.429 μ.) και Περιστέρι Τσουκαρέλα (2.295 μ.).
Κεντρικό εορταστικό γεγονός αποτελεί το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου που διοργανώνεται από το Μορφωτικό Σύλλογο. Γίνονται θεατρικές παραστάσεις, αθλητικοί αγώνες και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οργανώνονται πορείες από τους κατοίκους του χωριού (ομάδες 40-50 ατόμων) σε χαραγμένα μονοπάτια, όπως επίσης και στην πανσέληνο του Αυγούστου, η οποία προσφέρεται για τέτοιου είδους δραστηριότητες