Mια βασιλική επίσκεψη στα Τρίκαλα το 1912 και μια ιστορία της κατοχής...

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
  Mια βασιλική επίσκεψη στα Τρίκαλα το 1912 και μια ιστορία της κατοχής...
- Μια φιλοξενία που δημιούργησε δεσμούς, θα σώσει 30 χρόνια αργότερα τους Τρικαλινούς οικοδεσπότες από τα στρατόπεδα των Ναζί.
- Αλίκη. Η κωφάλαλη Πριγκίπισσα
- Η ιστορία της Πριγκίπισσας και της εβραϊκής οικογένειας των Κοέν στην κατοχή
- Ιστορικές φωτογραφίες από την επίσκεψη του βασιλιά Γεωργίου του Α' στα Τρίκαλα
Από τις κατά καιρούς μετά την απελευθέρωση επισκέψεις βασιλικών οικογενειών στα Τρίκαλα ξεχωριστή ήταν η επίσκεψη του Βασιλέως Γεωργίου του Α' (του μακροβιώτερου στην ιστορία 1863-1913) Έλληνα Μονάρχη τέλη καλοκαιριού - αρχές Φθινοπώρου του 1912

Είχαν προηγηθεί και άλλες επισκέψεις μετά την απελευθέρωση:

Το 1881, τα Τρίκαλα γίνονται μέρος του ελληνικού κυρίαρχου κράτους.
Είναι η πρώτη φορά που ο βασιλιάς Γεώργιος Α' επισκέπτεται την πόλη (Οκτώβριος '81)

1884 Απρίλιος. Επίσκεψη σε Τρίκαλα και εκδρομή στα Μετέωρα

1908 Φεβρουάριος. Επίσκεψη στα πλαίσια των Πανελληνίων αγώνων στίβου που διεξήχθησαν στην πόληΤρίκαλα - Φθινόπωρο του 1912

Η επίσκεψη στην πόλη μας από όπου και οι ιστορικές φωτογραφίες ήταν από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του βασιλά Γεωργίου καθώς λίγο αργότερα θα δολοφονηθεί ( Μάρτιο του 1913) στη Θεσσαλονίκη...

Ο βασιλιάς Γεώργιος, επισκέπτεται την πόλη μας με την ευκαιρία των σκοπευτικών αγώνων τα «Ελευθέρια»Τον βασιλέα, συνοδεύουν και αρκετά μέλη της οικογένειας, μεταξύ των οποίων ο πρίγκηπας Νικόλαος και η πριγκίπησσα Αλίκη.


Διαμένουν στην οικία Κοέν, εβραίου μεγαλεμπόρου και τραπεζίτη, μέλος μεγαλοαστικής οικογένειας  των Τρικάλων με καταγωγή τα Ιωάννινα.


Rachel και Haimaki Cohen με τον βασιλιά Γεώργιο της Ελλάδας κατά την επίσκεψη της βασιλικής οικογένειας στα Τρίκαλα


Η οικία ΚοένΒασιλεύς Γεώργιος ο Α'

Βασιλιάς της Ελλάδας από το 1863 έως το 1913.
Ήταν μόλις 17 ετών όταν εξελέγη βασιλιάς από την Ελληνική Εθνική Συνέλευση, η οποία είχε καθαιρέσει τον πρώην βασιλιά Όθωνα.


Ο διορισμός του είχε προταθεί και υποστηριζόταν από τις Μεγάλες Δυνάμεις (του Ηνωμένου Βασιλείου, της δεύτερης γαλλικής αυτοκρατορίας και της Ρωσικής Αυτοκρατορίας).

Δολοφονήθηκε στις 5/18 Μαρτίου 1913 στη Θεσσαλονίκη από τον Αλέξανδρο Σχινά. Πίσω από την δολοφονία του βασιλιά, πιστεύεται ότι κρυβόταν η Γερμανία, αφού ο Γεώργιος δεν ήταν υποστηρικτής των Γερμανών...


Αλίκη - Η κωφάλαλη ΠριγκίπισσαΓεννήθηκε στο Κάστρο του Windsor το 1885

Η Alice είχε διαγνωστεί με συγγενή κώφωση σε νεαρή ηλικία, αλλά κατόρθωσε με την ανάγνωση χειλιών και την νοηματική της εποχής να μιλάει διάφορες γλώσσες.

Το 1903, παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Andrew, τέταρτο γιο του βασιλιά Γεωργίου Α' στην Ελλάδα, και έγινε γνωστή ως Πριγκίπισσα Ανδρέα.
Με τον Αντρέα απέκτησαν πέντε παιδιά, την Πριγκίπισσα Μαργαρίτα,την πριγκίπισσα Θεοδώρα, την πριγκίπισσα Cecilie, την πριγκίπισσα Σοφία,  και τον Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου και συζύγου της σημερινής βασίλισσας Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας.
Εγγονός της είναι ο διάδοχος του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολος.

Με το ξεκίνημα του Α΄ Βαλκανικού πολέμου η Αλίκη έσπευσε να συνεισφέρει ως εθελόντρια στο έργο του Ερυθρού Σταυρού και των άλλων οργανώσεων.

Στη Λάρισα, την Ελασσόνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Σέρβια ίδρυσε νοσοκομεία, στα οποία συμμετείχε και η ίδια προσφέροντας βοήθεια ως νοσοκόμα. Γι’ αυτό τιμήθηκε από τον βασιλιά της Αγγλίας με το παράσημο του Ερυθρού Σταυρού.

Όταν δολοφονήθηκε ο Γεώργιος Α΄ και αφού έγινε η κηδεία του, ανοίχθηκε η διαθήκη του, σύμφωνα με την οποία άφηνε το παλάτι τού Μον Ρεπό στην Κέρκυρα στον Ανδρέα και την Αλίκη.
Λίγο αργότερα η Αλίκη εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί.

Η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ στα Τρίκαλα με νεαρό μέλος της οικογενείας Κοέν...


Η φιλία που "χτίστηκε" στα Τρίκαλα και η ιστορία της κατοχής...

1943. Κορυφώνεται ο διωγμός των απανταχού εβραίων από τους Ναζί, το ίδιο και στα Τρίκαλα

Οι Κοέν έρχονται σε επαφή με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που είναι ακόμη στην Ελλάδα και δεν έχουν καταφύγει στο εξωτερικό.

Η Ραχήλ Cohen η κόρη της Τίλντα και ο γυιός Μισέλ βρίσκουν καταφύγιο στην κατοικία της Πριγκίπισσας Αλίκης στην Αθήνα, στον τρίτο όροφο ενός διαμερίσματος στην οδό Ακαδημίας απέναντι από το Μουσείο Μπενάκη.

Έμειναν εκεί από τα μέσα Οκτωβρίου 1943 έως τις 15 Δεκεμβρίου 1944.

Η πριγκίπισσα είχε τότε δύο αξιόπιστους συνδέσμους, τον Δημοσθένη Πουρή  και Ν. Σίμπογλου, με τη βοήθεια των οποίων ήταν δυνατή η επικοινωνία των με τον έξω κόσμο.

Η πριγκίπισσα επισκεπτόταν τακτικά την οικογένεια Κοέν στου θαλάμους φιλοξενίας έχοντας εγκάρδιες συνομιλίες με τη Rachel. Όντας βαθιά θρησκευόμενο άτομο, εξέφρασε ενδιαφέρον για την εβραϊκή πίστη.

Η πραγματική ταυτότητα των Cohens κρατήθηκε μυστική, αν και κάποια στιγμή απειλήθηκε η ζωή της Αλίκης, όταν μία πρώην γκουβερνάντα των παιδιών της ενημέρωσε τους Γερμανούς ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει με κάποιους φιλοξενούμενους...

Οδηγήθηκε πολλές φορές για συνέντευξη στην Γκεστάπο. Χρησιμοποιώντας κώφωση της, έκανε πως δεν καταλαβαίνει τις ερωτήσεις τους και έτσι η περιπέτεια δεν είχε συνέχεια.

Μετά τον πόλεμο, η πριγκίπισσα Αλίκη συνέχισε να διατηρεί επαφή με Rachel, συχνά την επισκέπτονταν την Αθήνα στο σπίτι της.

Αργότερα, η επαφή διατηρήθηκε μέσω αλληλογραφίας, δεδομένου ότι η πριγκίπισσα μετακόμισε στην Αγγλία.

Πέθανε στο Buckingham Palace το 1969.

Η επιθυμία της το φέρετρό της να τοποθετηθεί στην Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ πραγματοποιήθηκε το 1988 , όταν τα λείψανά της μεταφέρθηκαν στην τελευταία κατοικία της.


Στις 11 Μαρτίου 1993, Yad Vashem αναγνώρισε την Πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας ως "Δίκαιος" μεταξύ των εθνών.Έρευνα-Επιμέλεια: Νίκος Μουτσίκας


Πηγές:

db.yadvashem.org
jewishvirtuallibrary.org
kis.gr


 

 

Επιστροφή