Η δολοφονία 33 αμάχων κατοίκων της Βασιλικής Τρικάλων από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Η δολοφονία 33 αμάχων κατοίκων της Βασιλικής Τρικάλων από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής

(22-24 Σεπτεμβρίου 1944)
Στις 24 Σεπτεμβρίου 1944, εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς 25 άμαχοι (24 άνδρες και μία γυναίκα) από το χωριό Βασιλική, ως αντίποινα επιθέσεως που δέχθηκε γερμανική φάλαγγα από δυνάμεις τού ΕΛΑΣ στον δρόμο Τρικάλων Καλαμπάκας.

Το γεγονός της επιθέσεως του ΕΛΑΣ έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου.

 Μετά την ανταλλαγή πυρών με τους ΕΛΑΣίτες η γερμανική φάλαγγα μπήκε στο χωριό Βασιλική και κατευθύνθηκε στο σημείο από όπου είχε δεχθεί τα πυρά.

Οι αντάρτες όμως είχαν ήδη αποχωρήσει.

Συνεχίζοντας τότε την πορεία τους προς Καλαμπάκα σταμάτησαν στο σημείο της Θεόπετρας απο όπου έβαλαν κατά τού χωριού Βασιλική με όλμους.

Εκείνη την ημέρα σκοτώθηκαν 8 κάτοικοι από αυτές τις βολές.

Το δράμα όμως για τους κατοίκους τού χωριού δεν σταμάτησε εκεί.

Την επομένη, 23 Σεπτεμβρίου, ισχυρή γερμανική δύναμη κατέκλυσε το χωριό.

Αρκετοί Βασιλικιώτες πρόλαβαν και κατέφυγαν σε γειτονικά χωριά, αλλά όσοι έμειναν συνελήφθησαν από τους Γερμανούς οι οποίοι συγκέντρωσαν 120 γυναικόπαιδα και 24 άνδρες σε ένα σημείο τού χωριού ενώ παρέδιδαν τα σπίτια στις φλόγες.

Αποτέλεσμα τής πυρπολήσεως ήταν να καούν 100 σπίτια, στάβλοι και αχυρώνες καθώς και τα ληξιαρχικά βιβλία τής κοινότητας με όλα τα πολύτιμα στοιχεία και πληροφορίες που χάθηκαν οριστικά.


Οι όμηροι κρατήθηκαν επί αρκετή ώρα σε εκείνη την θέση υπό την απειλή των όπλων ενώ το απόγευμα χωρίστηκαν οι άνδρες από τα γυναικόπαιδα.

Με την δύση του ηλίου δόθηκε εντολή να ελευθερωθούν τα γυναικόπαιδα, ενώ τους άνδρες μαζί με μία γυναίκα η οποία είχε αντισταθεί με σθένος όταν πήγαν να κάψουν το σπίτι της, οδηγήθηκαν πεζοί από τον δημόσιο δρόμο προς την Καλαμπάκα.

Τον Αθανάσιο Κώτσια, που κουρασμένος κάθισε λίγο να ξαποστάσει, τον εκτέλεσαν επί τόπου.

Οι υπόλοιποι έφτασαν στην Καλαμπάκα όπου την επομένη ημέρα, στις 24 Σεπτεμβρίου, εκτελέστηκαν, αφού πρώτα τους υποχρέωσαν να σκάψουν δύο ομαδικούς τάφους.

Στην γυναίκα, ονόματι Μαρία Εξάρχου, δόθηκε χάρη και το δικαίωμα να φύγει, αλλά εκείνη αρνήθηκε με πείσμα να εγκαταλείψει τον σύζυγό της και προσπάθησε να πείσει τους Γερμανούς να απελευθερώσουν όλους τους ομήρους διότι ήταν αθώοι και δεν είχαν σχέση με την επίθεση που δέχθηκαν.

Στην άρνηση των Γερμανών αντέδρασε βρίζοντάς τους «γουρούνια» με αποτέλεσμα να εκτελεστεί και αυτή με τους υπόλοιπους.

Αυτά συνέβησαν λίγες ημέρες πριν οι Ναζί εγκαταλείψουν την Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους τον όλεθρο και την καταστροφή.

Συνολικά οι εκτελεσθέντες Βασιλικιώτες στην Καλαμπάκα και οι φονευθέντες κάτοικοι στο χωριό από τους Γερμανούς, ήταν 33.


Ομιλία της φιλολόγου του 1ου Γυμνασίου Καλαμπάκας κυρίας Γεωργίας Ντελλή

 

 

Επιστροφή