"Τα Τρίκαλα διεγράφησαν δι' εμέ από τον γεωγραφικόν χάρτην"...!

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Αλέξανδρος Βαμβέτσος
Ο Τρικαλινός βουλευτής που έριξε "μαύρη πέτρα" πίσω του...!
Μια επιστολή, του Αλέξανδρου Βαμβέτσου, που στάλθηκε στις 11 Μαρτίου 1950, στον συνεργάτη του αγαπητό κ. Θύμιο όπως τον αποκαλεί.

Ένα έγγραφο - επιστολή ενός εξαίρετου επιστήμονα, νομομαθή συνταγματολόγου, που διέπρεψε στις επιστήμες, αλλά απέτυχε στον τόπο του, τα Τρίκαλα, να πείσει για τις προθέσεις του.

Αθήνα - 11 Μαρτίου 1950

Αγαπητέ μου Θύμιο,

Εδιάβασα με συγκίνησιν το γράμμα σου δυστυχώς η ευτυχώς δεν με έπεισες.

Η στάσις της πόλεως και της περιφερείας Τρικάλων δεν είναι τωρινή πλην, μιας και μόνης φοράς, του Νοεμβρίου 1920, έκτοτε δεν παρέλειψεν ευκαιρίαν να εκδηλώση το καθ' εμού μίσος της και το 1932 και το 1936 και το 1946, εξελέγην χάρις εις τους σταυρούς  της Καρδίτσης.

Ήλπιζα ότι αυτήν την φοράν θα ησθάνετο υπερηφάνειαν και θα μετέδαλλεν άρδην στάσιν.

Με εξηπάτησεν όμως δια των φαινομενικών εκδηλώσεων και αυτό είναι αδύνατον να το συγχωρήσω ποτέ.

Δεν αναζητώ λόγους ούτε με ενδιαφέρουν.

Γεγονός είναι ότι επήραμε 400 περίπου εις τα Τρίκαλα όσα δηλ. και ο Παπανδρέου και ο  Βενιζέλος.

Γεγονός είναι ότι ο συνεταιρισμός, εις τον οποίον την τελευταίον προ των εκλογών εβδομάδα παρεχωρήθη εν εργοστάσιον δεν μας εψήφισεν.

Γεγονός είναι τάξεις ολόκληροι τας οποίας εξυπηρετήσαμε (παλαιοί πολεμισταί, πολύτεκνοι, επαγγελματίαι, κρεοπώλαι, κεραμοποιοί ) δεν μας εψήφισαν.
 
Γεγονός είναι ότι το Διάλεσι με την γέφυραν μας έδωκεν 65 περίπου και το Τσαγαλί 9, ψηφίσαν ... Παγκούτσον !!!

Έπειτα από όλο αυτό αξίζει τον κόπον να πολιτεύεται κανείς εις αυτήν την ΑΤΙΜΟΝ περιφέρειαν, να εξοδεύεται, να στερήται της στοργής των παιδιών του;

Όχι, αγαπητέ Θύμιο, άς χαρούν με το δίκηο των οι εχθροί μας, αφού μας εξωστράκισαν.
Αν μετενόησαν ή όχι μερικοί, μου είναι αδιάφορον, εγώ δεν έχω κέφι πλέον δια πολιτικήν.

Πρέπει να συγκεντρωθώ δια να ζήσω και να κοιτάξω λίγο τα οικονομικά μου και τα παιδιά μου. Δεν είμαι πλέον τόσον νέος δια να αρχίσω νέους αγώνας ούτε έχω λεπτό για πέταμα.

Αρκεί να θυμηθώ τα συνεχή τηλεφωνήματα που μου ζητούσαν χρήματα, εις βάρος του ψωμιού των παιδιών μου, δια να μη σκέπτωμαι ούτε κατά διάνοιαν την πολιτικήν και μάλιστα, εις την καταραμένην και αγνώμονα αυτήν περιφέρειαν.

Η πολιτική στην Ελλάδα είναι δια τους Κροίσσους ή δια τούς έχοντας ελαστικήν συνείδησιν και χρηματοδοτουμένους έναντι υπόπτων ανταλλαγμάτων.

Αι εκλογαί αυταί εστοίχισαν εις τα μεγάλα κόμματα 5-10 δισεκ. δι' έκαστον, ούτε μπορώ ούτε θέλω να ζητήσω τέτοια ποσά δια νέους πολιτικούς αγώνας.

Η αστική κοινωνία εσάπισε και είναι αξία της τύχης της.

Πρέπει λοιπόν, να κοιτάξω τη δουλειά μου και να έχω απερίσπαστο το μυαλό μου.

Η Ελλάς θέλει τιμίους ανθρώπους, η Θεσσαλία μισεί τους Θεσσαλούς και τα Τρίκαλα με φθονούν.

Άς εκπροσωπηθούν από μηδαμινότητας, τέτοιοι είναι τέτοιους χρειάζονται.

Βλέποντας Τρικαλινόν δεν μπορώ να ξαίρω αν είναι φίλος ή απατεών.


Τα Τρίκαλα διεγράφησαν δι' εμέ από τον γεωγραφικόν χάρτην, και τούτο όχι εν βρασμώ ψυχικής ορμής, αλλ' εν πλήρει και απολύτου ψυχραιμίας.

Σε ευχαριστώ και σένα και τον αγαπητόν κ. Τσαγκαδόπουλο δι' όλους σας τους κόπους και τας θυσίας, αλλά παρακαλώ να κλείσετε το γραφείον δια να το ενοικιάση ο θείος μου ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΗΤΕ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΑΛΑΙΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΝ αφού 90% θα είναι από εκείνους που μας μαύρισαν.

Στο δικό μου δικηγορικόν γραφείον Τρικαλινός δεν θα ξαναπατήοη η απόφασίς μου είναι ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΟΣ.

Με πολλήν αγάπην
Αλέξανδρος Βαμβέτσος


ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ

Οι εκλογές του 1950 και το βιογραφικό Βαμβέτσου ΕΚΛΟΓΕΣ 1950

Οι ελληνικές εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950 διεξήχθησαν από υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ιωάννη (Τζων) Θεοτόκη με το σύστημα της απλής αναλογικής του 1946 με μικρές τροποποιήσεις, (περιορισμός αριθμού εδρών από 354 σε 250).

Κανένα κόμμα δε συγκέντρωσε απόλυτη πλειοψηφία.Το "Εθνικόν Κόμμα Ελλάδος" (Ναπολέων Ζέρβας) με το οποίο πολιτεύτηκε ο Αλέξανδρος Βαμβέτσος έλαβε 61.575 ψήφους    ποσοστό 3,65%    και 7 έδρες
(Στην Περιφέρεια Τρικάλων εξελέγη ο Καρδιτσιώτης Δημήτριος Θανόπουλος με 3.301 ψήφουςΕκλογική περιφέρεια Τρικάλων
(περιελάμβανε τις επαρχίες Τρικάλων, Καλαμπάκας και Καρδίτσας)


Εκλέχτηκαν (κατά σειρά ψήφων) οι:

Στέλιος Αλλαμανής - (ΕΠΕΚ - εκλογικός συνδυασμός - Ν. Πλαστήρας)  9.435
Γεώργιος Αναγνωστόπουλος - (ΕΠΕΚ - εκλογικός συνδυασμός - Ν. Πλαστήρας) 8.687
Κωνσταντίνος Βασαρδάνης - (ΕΠΕΚ - εκλογικός συνδυασμός - Ν. Πλαστήρας) 5.534
Γεώργιος Ταρμπάζης - (ΕΠΕΚ - εκλογικός συνδυασμός - Ν. Πλαστήρας) 5.366
Αθανάσιος Ταλιαδούρος - Λαϊκό Κόμμα (Τσαλδάρης)  5.308
Απόστολος Αντωνίου - Κόμμα Φιλελευθέρων (Ευάγγελος Αβέρωφ) 3.476
Δημήτριος Θανόπουλος - Εθνικόν Κόμμα Ελλάδος (Ναπολέων Ζέρβας) 3.301
Νικόλαος Έξαρχος - ΔΣΚ (Γεωργίου Παπανδρέου) 2.761
Ηρακλής Παπαθανασιάδης - ΔΣΚ (Γεωργίου Παπανδρέου) 1.385
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Βαμβέτσος Αλέξανδρος (1890 – 1971)


Νομομαθής και πολιτικός. Διδάκτορας της νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία (Μόναχο, Λειψία, Χάλε και Βερολίνο).

Διετέλεσε υπάλληλος της Γενικής Διοίκησης Μακεδονίας (1913-15), νομάρχης Φλώρινας (1915-16), έκτακτος καθηγητής (1921) της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) και εν συνεχεία τακτικός (1921-1923)

Ως πολιτικός, χρημάτισε υπαρχηγός του Κόμματος των Ελευθεροφρόνων του Ιωάννη Μεταξά και του Εθνικού Κόμματος του Ναπολέοντα Ζέρβα. Το 1949 ίδρυσε το Κόμμα Τρίτης Καταστάσεως, το οποίο σύντομα διαλύθηκε.

Εξελέγη τρεις φορές βουλευτής Τρικάλων 1932, 1936 και 1946.

Στις εκλογές 1946 ως υποψήφιος βουλευτής Τρικάλων με τον Συνδυασμό Ηνωμένης Παρατάξεως Εθνικοφρόνων (Εθνικό Κόμμα Ελλάδος) έλαβε ψήφους 4622 (εξελέγη).

Έγραψε διάφορα νομικά συγγράμματα, με σημαντικότερο το Ελληνικόν Εκκλησιαστικόν Δίκαιον των Ορθοδόξων (1911), και ίδρυσε τις εφημερίδες Ελεύθερον Φρόνημα (1924) και Τόλμη (1956-57).

Διετέλεσε Πρόεδρος, αντιπρόεδρος μέλος τοϋ Διοικητικού Συμβουλίου πολλών μεγάλων έπιχειρήσεων, Αντιπρόεδρος τοϋ 'Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών, μέλος τών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών Διοικητικών Κωδίκων, Κώδικος Πολιτικής Δικονομίας, Πρόεδρος τής Επιτροπής Υπαλληλικού Κώδικος, Πρόεδρος τής ’Επιτροπής Έμπορικοΰ Κώδικος καί άντιπρόεδρος τής Ένώσεως Ελλήνων Δικονομολόγων.

Συγγραφεύς αρκετών συγγραμμάτων είς τήν έλληνικήν, τήν γερμανικήν καί τήν αγγλικήν γλώσσαν και πλείστων άλλων άρθρων καί μελετημάτων είς έγκριτα έλληνικά καί ξένα περιοδικά.

Δι όλας αύτάς τάς εξαιρέτους υπηρεσίας, τας όποιας προσήνεγκεν είς τήν έλληνικήν επιστήμην καί τήν πατρίδα μας έχει τιμηθή διά του Αργυρού Σταυρού του Σωτήρος (1914), του Ανωτέρου Ταξιάρχου του Φοίνικος (1962) καί του Ανωτέρου Ταξιάρχου Γεωργίου Α'. (1964), δια χρυσού μεταλλίου τών πόλεων Τρικάλων καί της Εταιρείας.

Ομίλει αρκετά την γερμανικήν, την γαλλικήν, την Αγγλικήν και την Ιταλικήν γλώσσαν.

Τάς ώρας τής σχολής του διαθέτει θεραπεύων τήν καλλιτεχνίαν καί είδικώτερον τήν μουσικήν.

Πρόεδρος τοϋ τμήματος τών διαλέξεων τής ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ έπί σειράν έτών.

Απεβίωσε το 1971ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

O Αλέξανδρος Βαμβέτσος ήταν ο Έλληνας βουλευτής που μίλησε ΠΡΩΤΟΣ για τις γερμανικές αποζημιώσεις...!Με τίτλο «Δανειζόμεθα από τους… οφειλέτας μας» δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΧΡΟΝΟΣ» (αρ. φύλλου 6) την επίμαχη περίοδο κουρέματος του ελληνικού δημόσιου χρέους, Ιούνιο του 1963, άρθρο του Αλέξανδρου Βαμβέτσου.

Βλέπε:
O Αλέξανδρος Βαμβέτσος ήταν ο Έλληνας βουλευτής που μίλησε ΠΡΩΤΟΣ για τις γερμανικές αποζημιώσεις...!


Επιμέλεια: Νίκος Μουτσίκας


 

Δείτε σχετικά άρθρα:

 

 

Επιστροφή