Εν Τρικκάλοις Οκτώβριος του 1932

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Εν Τρικκάλοις Οκτώβριος του 1932
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Ηρώων της πόλης μας το 1932
Και η άγνωστη επιστολή - πρόσκληση του Συν/ρχου τότε διοικητή του 5ου Συντάγματος Τρικάλων Χρήστου Καβράκου στον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο να παραστεί.(Επιστολή που δημοσιεύεται για πρώτη φορά)


Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Ηρώων της πόλης μας το 1932 στο στρατόπεδο του 5ου Συντάγματος Πεζικού στο οποίο από το 1975 οι εγκαταστάσεις της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών. Το ίδιο έτος το στρατόπεδο μετονομάσθη σε Χρ. Καβράκου.Επιστολή του Χρήστου Καβράκου διοικητού του 5ου Συντάγματος Πεζικού Τρικκάλων προς τον Ε.Βενιζέλο με την οποία τον προσκαλεί στην ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων και στα αποκαλυπτήρια του ανεγερθέντος Ηρώου των κατά τους πολέμους πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών.

Επιστολή που δημοσιεύεται για πρώτη φορά

Εν Τρικκάλοις τη 18 Οκτωβρίου 1932
(ΚΛΙΚ στην επιστολή να διαβαστεί ευκρινώς σε μεγάλο μέγεθος)Κύριε Πρόεδρε
Λαμβάνω την τιμήν ν' αναφέρω ότι το 5ον Σύνταγμα Πεζικού Τρικκάλων ούτινος την διοίκησιν μοι έχει εμπιστεφθεί η Ελληνική Πολιτεία, την 23ην του μηνός ημέραν Κυριακήν και ώραν 10:30 μαζύ με την ορκομωσίαν των νεοσυλλέκτων και την πολεμικήν αυτού εορτήν θέλει τελέση και τα αποκαλυπτήρια του ανεγερθέντος Ηρώου των κατά τους πολέμους περόντων αξιωματικών και οπλιτών του.

Υποβάλω όθεν θερμήν παράκλησιν όπως ευαρεστούμενοι θελήσετε δια της υμετέρας παρουσίας να τιμήσετε την εορτήν μας ταύτην.

Μετά βαθυτάτου σεβασμού

Ευπειθέστατος

Χ. ΚαβράκοςΕν Τρικκάλοις τη 23 Οκτωβρίου 1932


Τα αποκαλυπτήρια τελέστηκαν με κάθε επισημότητα και παρόντων όλων των αρχών της πόλης. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος τελικά δεν παρέστη
EΓΕΝΕΤΟ ΕΝ ΕΤΕΙ 1932 ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΩΝ ΤΟΥ 5ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΟΙΠΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΤΡΙΚΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΙ ΤΟΥ ΣΥΝ/ΡΧΟΥ ΧΡ. ΚΑΒΡΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΑΓΜ/ΡΧΟΥ ΜΙΧ. ΠΡΙΝΤΖΟΥ

Β. ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ:


Το μνημείο ανηγέρθη το 1932 για να τιμήσει τους νεκρούς των πολέμων 1912-1922.
Τούτο είχε  σαν συνέπεια να μην αναγράφονται οι μετέπειτα νεκροί στους ηρωικούς αγώνες

Με αναφορά  στις 20-05-2013 προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, (κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων) με θέμα «Μνημείο πεσόντων ηρώων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού στα Τρίκαλα», ο τότε Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, ζητά συμπλήρωση του μνημείου πεσόντων ηρώων με τα ονόματα πεσόντων στο έπος του '40 και ιδιαίτερα των πεσόντων μαχητών του Συντάγματος στο ύψωμα 731, στη Β. Ήπειρο.
 
Πηγές:

Επιστολή - Αρχεία Ελευθερίου Βενιζέλου
Φωτογραφίες - Αρχεία fatsimareEπιμέλεια:
Νίκος Μουτσίκας
moutsikas@ktyp.gr

Δείτε σχετικά άρθρα:

 

 

Επιστροφή