1923 - Η μεγαλύτερη απόδραση στα Χρονικά των φυλακών Τρικκάλων πριν 99 χρόνια !

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
1923 - Η μεγαλύτερη απόδραση στα Χρονικά των φυλακών Τρικκάλων πριν 99 χρόνια !

Το χρονικό της απόδρασης 29 καταδίκων από τις φυλακές της πόλης μας 18 Μαρτίου 1923


Από αυτούς οι 9 ήταν υπόδικοι κατηγορούμενοι για βαρύτατες αξιοποίνους πράξεις


Κυριακή 18 Μαρτίου
στις 08:30 μ.μ.

Βοηθούμενοι από την κακοκαιρία, 29 κρατούμενοι με 5 πρόχειρες ξύλινες σκάλες που κατασκεύασαν σκαρφάλωσαν στον τοίχο της μεσημβρινής πλευράς των φυλακών.

Σύμφωνα με το "ρεπορτάζ" της εφημερίδας ο φρουρός της σκοπιάς πλατάνου όχι μόνο δεν τους εμπόδισε αλλά "ως λέγεται και δια του υποκοπάνου του όπλου κρατών πολλούς ανεβίβασε εις τον τοίχον από την κτιστήν εξωτερικήν σκάλαν του οποίου ανέτως πάντες κατήλθον χωρίς καν να γίνουν αντιληπτοί".


Οι φυλακές Τρικάλων σε φωτογραφία από τον μιναρέ του τζαμιού. Σε πρώτο πλάνο ο Άγιος Κωνσταντίνος (αρχές περασμένου αιώνα)

Ο φρουρός ο οποίος ονομάζετο Γ. Πλιάμπος ήταν ανεψιός του αποδράσαντος υποδίκου Αθ. Χαντέλα από το Μαυρέλι Χασίων Καλαμπάκας που κατηγορείτο για ληστεία μετά φόνου και εμπρησμού.


Ο μεγάλος αριθμός των αποδρασάντων συνεχίζει η εφημερίδα "δεν εξέπληξε μόνο την κοινωνία των Τρικκάλων αλλά και αυτούς τους εναπομείναντας  καταδίκους ανερχομένους εις άνω των 280" και μάλιστα "υφ όλων ομολογείται ότι κατ εκείνην την εσπέραν όσοι ήθελον δεν έφυγαν αφού κάλλιστα ήδύναντο όλοι να φύγουν"


Η απόδραση όπως διαβάζουμε στη συνέχεια έγινε από τα δωμάτια 1,6,7 και 10 και οι κρατούμενοι εκμεταλλεύτηκαν το ότι τα κιγκλιδώματα ήταν σχεδόν κατεστραμένα προ πολλού και δεν είχε ληφθεί μέριμνα να επισκευασθούν.

Έτσι βρέθηκαν εύκολα στο προαύλιο και κοντά στην κεντρική πύλη όπου η σκοπιά όπου τους περίμενε ο επίορκος σκοπός Πλιάμπος.

Φυσικό ήταν η κοινωνία της πόλης και της περιφέρειας να έχει τρομοκρατηθεί, η κυβέρνηση απέστειλε αποσπάσματα να συλληφθούν οι αποδράσαντες αλλά σχεδόν 10 μέρες μετά, ένας μόνο εκ των αποδρασάντων εντοπίσθηκε, φονευθείς μάλιστα στη Λάρισα.

Εντύπωση προκαλεί πως το ρεπορτάζ του "Θάρρους" που διαβάζουμε υπογράφει όχι δημοσιογράφος της εφημερίδας αλλά... "Ένας κατάδικος" !!!

(Ίσως και να ήταν "υπερβολή" της εφημερίδας για να καταστήσει το ρεπορτάζ πιό... "αξιόπιστο")!
Επιμέλεια άρθρου
Ιώ-Ηλέκτρα Μουτσίκα


 

 

Επιστροφή