"Έξω οι ξένοι από τα Τρίκκαλα" - H "μισοξενία" εν Τρικκάλοις...

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:

Το σημερινό μας θέμα δεν έχει φωτογραφίες, είναι ένα παλιό άρθρο.


Ένα άρθρο στο "ξημέρωμα" του προηγούμενου αιώνα στα Τρίκαλα που προσπαθεί να κατανευνάσει "μισαλοδοξίες" και έναν "ιδιότυπο" ρατσισμό...


"Εξ ανοήτων τινών κεφαλών ηκούσθη και ακούεται ενίοτε το αυθάδες δόγμα "Έξω οι ξένοι από τα Τρίκκαλα"...!"Πίσω σε μιαν άλλη εποχή...
Ένα άρθρο της εφημερίδας των Τρικάλων "ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ"
πριν 114 χρόνια, 12 Ιανουαρίου του 1902"Και τίνες είνε αυτοί οι προνομιούχοι εντόπιοι, οι κανονίζοντες αυθαιρέτως και ασεβώς τα Ελληνικά όρια μέχρι της Θεσσαλίας μόνον και οι μη στέργοντες πλησίον αυτών έτερον Έλληνα μη γεννηθέντα εν Τρικκάλοις;"


Για νάρθουμε στο "σήμερα", φαντάζεστε οι Σύροι πρόσφυγες, να έφθαναν τότε, το 1902 στην πόλη μας...


Βέβαια ήταν μια άλλη εποχή... Τα Τρίκαλα είχαν μόλις 20 χρόνια απελευθερωμένα (από το 1881 )

Όταν ακόμη και Μακεδόνες και Ηπειρώτες, εθεωρούντο από τους "ντόπιους Τρικαλινούς "ξένοι"!

"Είναι άραγε ξένοι οι απο μακρού χρόνου εγκατασταθέντες ενταύθα Ηπειρώται και Μακεδόνες και εκ της λοιπής Ελλάδος ορμώμενοι, ζητήσαντες δε και ζώντες πάντες δια της εργασίας και της τιμιότητος αυτών; Είναι ξένοι ούτοι;"


Διαβάστε το άρθρο έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον...!"Εξ ανοήτων τινών κεφαλών ηκούσθη και ακούεται ενίοτε το αυθάδες δόγμα "Έξω οι ξένοι από τα Τρίκκαλα"...! "Για να μη λένε "μερικοί", ότι η Τρικαλινή κοινωνία... "χάλασε" τελευταία !

Έτσι ήταν και θα είναι πάντα, όλες οι κοινωνίες...


ΜΕΡΙΚΕΣ "ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ"
(Απαραίτητες, προς... "άρσην" παραξηγήσεων !)

Είναι "άστοχο" να κρίνουμε και να συγκρίνουμε συμπεριφορές κοινωνιών με ευκολία, χωρίς γνώση και σεβασμό στην ιστορία, "ανόμοια" πράγματα και καταστάσεις μερικές φορές, όπως "αβίαστα" θα προσπαθούσε κάποιος να συγκρίνει τη σημερινή συμπεριφορά της Τρικαλινής κοινωνίας απέναντι σε φαινόμενα "ξενοφοβίας" με την τότε, μέσα από αυτό το άρθρο που διαβάσαμε...

Πολλές "φωνές", μοιάζουν...

Μπορεί ο αρθρογράφος της "Αναγέννησης" να αναφέρεται στην αντίδραση μερικών Τρικαλινών στον ερχομό πολλών Ελλήνων της τότε τουρκοκρατούμενης Μακεδονίας και Ηπείρου στα Τρίκαλα, αρχές του 1900, είναι όμως πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να καταλάβουμε αν ήταν "συμφέροντα" η αυτό που λέμε σήμερα "ρατσισμός" η αντίδραση των εντοπίων στον ερχομό τους πράγμα που αποτέλεσε και την αφορμή να γραφτεί το άρθρο.

 
Πολύ δύσκολα μπορούμε να το "αναλύσουμε".
Κάποιος πιό "ειδικός", ίσως...

Οφείλουμε (επίσης) προς αποφυγή παραξηγήσεων, να επισημάνουμε πως, όποιες "φωνές" ακούστηκαν πριν λίγα χρόνια κατά της (προσωρινής;) εγκατάστασης Σύρων (και όχι... Σύριων) προσφύγων στην πόλη μας θεωρούμε πως δεν είχαν να κάνουν μ' αυτό καθ' αυτό το γεγονός αλλά με την άστοχη επιλογή του δημάρχου να τους εγκαταστήσει σε ένα ιστορικό χώρο, σημείο αναφοράς και ιστορίας, "εμβληματικό", στο φρούριο της πόλης...)


fatsimare.gr


 

 

 

Επιστροφή