Γραπτές ιστορικές αναφορές για ανομβρία στην περιοχή των Τρικάλων

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Γραπτές ιστορικές αναφορές για ανομβρία στην περιοχή των Τρικάλων
Ο Χειμώνας του 1775 πέρασε χωρίς βροχές με αποτέλεσμα να στύψουν όλα τα νερά, να ψοφήσουν τα περισσότερα πρόβατα, εφ' όσον η γη δεν είχε καθόλου χορτάρι, το σιτάρι ήταν λίγο και σαν να μη έφταναν όλα αυτά ο πασάς των Τρικάλων, πλεονέκτης, άρπαγας και άσπλαχνος, έφαγε την τροφή του κόσμου.
Έτσι έπεσε μεγάλη ακρίβεια, οι κακοί και φαγάδες βρήκαν την ευκαιρία να δανείζουν με μεγάλο τόκο, η φτώχεια περνούσε δυστυχισμένη ζωή.

Επίσης το 1865 παρατηρήθηκε άλλη αφορία της γης τα σιτάρια δεν έγιναν, ο κόσμος δεν θέρισε, ούτε φυσικά και αλώνισε.

Τα ίδια αναφέρει και ενθύμηση στον Ναό της Αγίας Παρασκευής Τρικάλων (Μηναίο Αύγούστου, Εν ετίησιν 1775) 52, με την προσθήκη ότι έπεσε και κλαπάτζα στα πρόβατα.Συμπίπτουν όχι μόνον το έτος (1865), αλλά και ο μήνας (Αύγουστος) και η ημέρα (4 στην Αγία Κυριακή, 6 στην Αγία Παρασκευή).

Ακόμα στην Αγία Παρασκευή την ενθύμηση γράφει ο εφημέριος Παπα-Χρήστος, αυτήν της Αγίας Κυριακής ο Γρηγόρης, παιδί τον παπα-Χρήστου και από το Ζερέτσι (Κρυοπηγή) της Καρδίτσας.

Στις ημέρες μας η μεγαλύτερη ανομβρία παρατηρήθηκε τον χειμώνα 1989-1990 με συνέπεια να στύψουν και ποτάμια (όπως στους Αποστόλους Τρικάλων και για πρώτη φορά, καθ' όσον ενθυμούνται οι παλιοί).

Ο κόσμος πότιζε τα σιτάρια για να γίνουν (πρώτη φορά το έβλεπα στη ζωή μου).Γι αυτό και την Κυριακή 1 Απριλίου 1990 έγινε λιτανεία για την ανομβρία στην πόλη των Τρικάλων, (φωτο), και σ' όλες τις ενορίες της Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών. Η βροχή ήρθε, αλλά λίγη.


 Δημήτρης Καλούσιος
Φιλόλογος - Ιστορικός

(Τρικαλινά Σύμμεικτα Δ') - Περιοδικό ΜΕΤΕΩΡΑ τόμος 46/47

 

 

Επιστροφή