Τι αλλάζει στην ασφάλιση ΙΧ - Η νέα διαδικασία πληρωμής

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Τι αλλάζει στην ασφάλιση ΙΧ - Η νέα διαδικασία πληρωμής

Παύει να ισχύει η «περίοδος κάλυψης» του ενός μήνα

Αυστηροποιείται το πλαίσιο ασφάλισης των αυτοκινήτων και κλείνει η περίοδος χάριτος του ενός μήνα από τη λήξη και μέχρι να πληρωθεί το νέο ασφαλιστήριο. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, στόχος είναι να διαμορφωθούν προδιαγραφές ασφάλισης αντίστοιχες των προδιαγραφών στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Τα νέα μέτρα θα φέρουν αφενός άμεση ρευστότητα στις εταιρείες, αφετέρου θα φέρουν σε δύσκολη θέση τους ασφαλιστές, οι οποίοι είχαν εδραιώσει την πρακτική παροχής μεγάλων χρονικών περιθωρίων πληρωμής προς τους πελάτες τους.

Η εγκύκλιος, η οποία θα πάρει και νομοθετική μορφή, καταργεί την αυτόματη ανανέωση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, μία πρακτική που ακολουθούνταν από πολλές εταιρείες. Ως εκ τούτου, το συμβόλαιο που δεν θα έχει πληρωθεί μέχρι τη λήξη του θα ακυρώνεται.

Η νέα διαδικασία

Δέκα ημέρες πριν από τη λήξη του, ο ασφαλιστής, σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρεία, θα ενημερώνει εγγράφως τον ασφαλισμένο για την υποχρέωση που έχει να ανανεώσει την ασφάλισή του, ενώ σε περίπτωση έκδοσης νέου συμβολαίου θα πρέπει να προκαταβάλλεται το ασφάλιστρο.

Στο πλαίσιο της νέας εγκυκλίου προωθείται η διαδικασία να πληρώνονται τα ασφάλιστρα κυρίως μέσω των τραπεζών. Με αυτήν την κίνηση θα σταματήσει η διακράτηση των εισπράξεων για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την «Ημερησία», οι προτεινόμενες συνθήκες ασφάλισης επικρατούν στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης και αποτελούν πάγιο και χρόνιο αίτημα και των ξένων πολυεθνικών στην Ελλάδα, που ήθελαν να λειτουργήσουν σε οργανωμένο καθεστώς και όχι σε περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού.

 

 

Επιστροφή