Το τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ στον πόλεμο (φωτo)

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Το τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ στον πόλεμο (φωτo)

Είναι το τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε ο Χίλτερ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Και είναι η πρώτη φορά που «βλέπει» το φως της δημοσιότητας.

Μέσω αυτού του τηλεφώνου ο Χίτλερ έδινε τις εντολές για να θανατωθούν χιλάδες Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, μέσω αυτού ούρλιαζε στους στρατηγούς του κατά τη διάρκεια των μαχών, μέσω αυτού διέταξε τη δολοφονία του κουνιάδου του.


Τώρα, το κόκκινο τηλέφωνο του αρχηγού των ναζί βγαίνει σε δημοπρασία και αναμένεται να πουληθεί για πάνω από 400.000 ευρώ. Η δημοπρασία θα γίνει στο τέλςο Φεβρουαρίου.

Το ομολογουμένως ιστορικό κειμήλιο βρέθηκε στη Fuhrerbunker, βαθιά κάτω από το Βερολίνο. Το πήρε ένας Βρετανός αξιωματικός που έφτασε στο κρησφύγετο του Χίτλερ λίγο μετά την αυτοκτονία του ηγέτη των ναζί, τον Απρίλιο του 1945.


Το τηλέφωνο ανακάλυψε ο στρατάρχης sir Ralph Rayner, ένας από τους πρώτους μη Σοβιετικούς στρατιωτικούς που έφτασαν στο Βερολίνο μετά την παράδοση των Γερμανών. Είχε σταλεί για να έρθει σε επαφή με τους Ρώσους συμμάχους στο Βερολίνο - και αυτοί του έδωσαν το περίφημο κόκκινο τηλέφωνο.  

Μετά τον πόλεμο, το πήγε πίσω στη Βρετανία, κρυμμένο σε μια βαλίτσα, και δεν μίλησε ποτέ για το τρόπαιό του, το οποίο ήταν φτιαγμένο από τη Siemens και είχε πάνω του μια σβάστικα και το όνομα του Χίτλερ.


Φοβήθηκε ότι θα κατηγορείτο για «λεηλασία» -μια πράξη που οι Βρετανοί στρατιώτες είχαν διαταχθεί να μην κάνουν. Ετσι ο Rayner έδωσε το τηλέφωνο στον γιο του, Ranulf Rayner, λίγο πριν από τον θάνατό του το 1977. Και τώρα αυτός, ένας συνταξιούχος στρατιωτικός, αποφάσισε να το πουλήσει, ελπίζοντας να αποτελεί για πάντα ένα ενθύμιο των ναζισιτικών θηριωδιών κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο 82χρονος, που ζει στο Ντέβον, είπε: «Ηταν το φονικό όργανο του Χίτλερ. Είναι ανατριχιαστικό αν σκεφτεί κανείς για τι χρησιμοποιείτο. Από το τέλος του πολέμου ήταν σε ασφαλές μέρος, όπου δεν το ήξερε κανείς. Αλλά τώρα γερνάω και νομίζω ότι αυτό το αντικείμενο δεν πρέπει να μένει κρυφί πια».Πηγή: pronews.gr

 

 

Επιστροφή