Ρεντζιάς: «Ο Αντετοκούνμπο θα κατέληγε στα Τρίκαλα»

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ο Τρικαλινός μίλησε για την απαξίωση του κυπέλλου αλλά και τον νεαρό NBAer

Ο Τρικαλινός μίλησε για την απαξίωση του κυπέλλου αλλά και τον νεαρό NBAer.

Για τον Αντετοκούνμπο μάλιστα ανέφερε ότι αν έμεινε στην Ευρώπη δεν θα είχε την ίδια εξέλιξη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσε να καταλήξει στα Τρίκαλα.




Αναλυτικά η συνέντευξη του στο gazzetta.gr:



Ο Ευθύμης Ρεντζιάς γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι εστί Copa del Rey, με δεδομένο ότι αγωνίστηκε για πέντε χρόνια στην Μπαρτσελόνα (1998-’02), έχοντας ισάριθμες παρουσίες στο Κύπελλο του Βασιλιά και κατακτώντας τον τίτλο στο τουρνουά που έλαμψε ο Πάου Γκασόλ, λίγους μήνες πριν κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για λογαριασμό των Γκρίζλις! Ο βετεράνος σέντερ και νυν πρεσβευτής του ΝΒΑ στην Ευρώπη μίλησε στο gazzetta.gr για την απίθανη μπασκετική εμπειρία, έκανε τις σχετικές… συγκρίσεις με τα ελληνικά δεδομένα, εξήγησε ότι το άθλημα στη χώρα μας είναι ένα οικοδόμημα που στηρίζεται σε λάθος θεμέλια και ξεκαθάρισε ότι τα γήπεδα στην Ευρώπη δεν χωρούσαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.


Τι σημαίνει, λοιπόν, το Copa del Rey για το ισπανικό μπάσκετ και τη διοργανώτρια πόλη;
«Το ισπανικό Final Eight είναι μια από τις κορυφαίες διοργανώσεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ! Για την ακρίβεια, μια διαφήμιση για το άθλημα, ένα τουρνουά που συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα! Μιλάμε, επί της ουσίας, για ένα μίνι-πρωτάθλημα κατά τη διάρκεια της χρονιάς στο οποίο συμμετέχουν οι πιο δυνατές ομάδες του πρώτου γύρου. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, όλη η αγορά του μπάσκετ «μετακομίζει» προσωρινά στη διοργανώτρια πόλη που προετοιμάζεται ένα μήνα πριν από τους αγώνες ώστε να είναι όλα στην εντέλεια! Οι Ισπανοί προωθούν το προϊόν τους με κάθε διαθέσιμο τρόπο ενώ υπάρχει μεγάλη προσέλευση του κόσμου από κάθε γωνιά της χώρας. Φυσικά, έχει ιδιαίτερη αξία για τους ίδιους το γεγονός ότι η απονομή γίνεται από τον Βασιλιά».

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έχει αναφέρει ότι πρόκειται για μια διοργάνωση που είναι εφάμιλλη του Final Four της EuroLeague…

«Θα συμφωνήσω. Το Copa είναι ένα τουρνουά υψηλού επιπέδου, ενδεχομένως μάλιστα καλύτερο από το Final Four σε ορισμένες πτυχές του καθώς έχει μεγαλύτερη διάρκεια, περισσότερες ομάδες και σαφώς περισσότερο κόσμο που ενδιαφέρεται, από την άποψη ότι αφορά οκτώ συλλόγους».

«Αν μπορούσαν οι ομάδες, δεν θα πήγαιναν καν να παίξουν»

Τι κάνουν καλύτερα από εμάς οι Ισπανοί; Ή, μάλλον, γιατί δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε κάτι ανάλογο στην Ελλάδα;

«Το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία, ενδεχομένως και η Γερμανία. Στην Ελλάδα είναι… όνειρο θερινής νυκτός! Αυτοί είμαστε, δυστυχώς. Έπειτα από τόσα χρόνια αρκούμαστε σε έναν πλήρως απαξιωμένο θεσμό που οι ομάδες μας θα απέφευγαν αν είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν. Αν μπορούσαν, δεν θα πήγαιναν καν να παίξουν! Το Κύπελλο στην Ελλάδα είναι μπελάς! Μεγάλος μπελάς για όλους. Για την Ομοσπονδία, την Αστυνομία, την Πολιτεία, τις ομάδες και την πόλη που θα αναλάβει τον τελικό σε αντίθεση με το Copa del Rey που διαφημίζει το άθλημα, φέρνει έσοδα κι αποτελεί τεράστια υπόθεση να συμμετέχεις σε αυτή τη γιορτή. Εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Πρόκειται για μια υποχρέωση που όλοι θέλουν να βγάλουν από πάνω τους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία τύχη».

Ποιο είναι, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα; Γιατί φτάσαμε στο σημείο να ζηλεύουμε τις διοργανώσεις στο εξωτερικό ενώ πριν από δυο δεκαετίες είχαμε, θεωρητικά τουλάχιστον, το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη;

«Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό μπάσκετ το σέβονται άπαντες στο εξωτερικό. Το θέμα είναι ότι δεν το σεβόμαστε εδώ! Το οικοδόμημα είναι στηριγμένο σε λάθος θεμέλια! Ήταν αυτό το… κρατικοδίαιτο που ζήσαμε τα προηγούμενα 20 χρόνια, όταν οι πρόεδροι – ιδιοκτήτες έκαναν κουμάντο με τα χρήματα του κράτους, της ΕΡΤ, του ΟΠΑΠ κλπ. Πλέον η φιλανθρωπία έχει τελειώσει! Που είναι τα τμήματα μάρκετινγκ; Που είναι τα εμπορικά τμήματα; Με εξαίρεση ελάχιστες εξαιρέσεις, μιλάμε για άγνωστες έννοιες. Η λίγκα υπολειτουργεί, από την άποψη ότι οι ομάδες περιμένουν κάθε φορά από τον πρόεδρό της να βρει άκρη. Υπήρξαν αξιόλογοι πρόεδροι στον ΕΣΑΚΕ ενώ και ο νυν πρόεδρος είναι άνθρωπος του μπάσκετ όμως δεν υπάρχουν η δομή και οι μηχανισμοί που θα βοηθήσουν το πρωτάθλημά μας να ανέβει επίπεδο».

Πως αντιμετωπίζουν οι κορυφαίες ομάδες στην Ισπανία την παρουσία τους στο Copa del Rey; Τι σημαίνει αυτή η συμμετοχή στο βιογραφικό ενός παίκτη;


«Ο πρώτος και μεγάλος στόχος των ομάδων στην Ισπανία είναι να παίξουν στο Copa del Rey. Όταν αρχίζει η σεζόν στην ACB, κοιτάς το Copa! Δεν σε ενδιαφέρει, δηλαδή, το καλοκαίρι και το τι θα κάνεις στα playoffs. Οι αγώνες στο πρωτάθλημα αρχίζουν τον Οκτώβρη και οι ομάδες έχουν τεράστιο κίνητρο, αφού θα προσπαθήσουν να τερματίσουν μέσα στην πρώτη οκτάδα όταν ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος ώστε να παίξουν στο κύπελλο. Επίσης, πρόκειται για μια αξιοκρατική διοργάνωση που έχει τις εκπλήξεις της, με ομάδες που μπήκαν ως outsider και τελικά κατέκτησαν τον τίτλο».

Φαίνεται, επίσης, πως η Ισπανία ταιριάζει στον Έλληνα αφού στη Βιτόρια θα βρεθούν ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο Στράτος Περπέρογλου, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και ο Γιώργος Μπόγρης.

«Η αγορά της Ισπανίας έχει ανοίξει για τους Έλληνες παίκτες και προπονητές εδώ και πολλά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε την πρώτη ύλη όμως δεν μπορούμε να την κρατήσουμε στα μέρη μας! Ναι, μεν, είναι σπουδαία υπόθεση για το ελληνικό μπάσκετ να εκπροσωπείται στην κορυφαία λίγκα της Ευρώπης, όμως το άθλημα στη χώρα μας γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο φτωχό. Ενδεχομένως, μάλιστα, τα επόμενα χρόνια οι δυο μεγάλοι να μην συμμετέχουν στο ελληνικό πρωτάθλημα έτσι όπως οδηγείται η κατάσταση στην EuroLeague. Είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν από τη στιγμή που η EuroLeague έχει αλλάξει και οι απαιτήσεις είναι σαφώς μεγαλύτερες».

«Ο Γκασόλ ήταν ένα παιδί που χαιρόσουν να παίζεις μαζί του»

Το Copa del Rey του 2001 στη Μάλαγα ήταν η διοργάνωση του Πάου Γκασόλ! Πως ήταν ως συμπαίκτης ο μετέπειτα κορυφαίος Ισπανός NBAer;

«Ο Πάου είναι ένας αθλητής με απίστευτο ήθος, ένα παιδί που χαιρόσουν να έχεις μαζί στην ομάδα σου. Με το που του δόθηκε, λοιπόν, η ευκαιρία, είχε την στήριξη από όλο το σύστημα της Μπαρτσελόνα. Είχε τα σωματικά προσόντα και την αντίληψη για το μπάσκετ που του επέτρεψαν να κάνει τεράστια καριέρα τα επόμενα χρόνια. Ο Γκασόλ και ο Ναβάρο είχαν την πλήρη στήριξη από την πρώτη στιγμή, κάτι που σπάνια γίνεται στην Ελλάδα, ειδικά μάλιστα σε ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό. Εδώ βαφτίζουμε κάποιον ότι είναι, για παράδειγμα, «ο νέος τάδε…» όμως περνάει όλη τη ζωή του στον πάγκο! Στην Ισπανία δεν έχει τέτοια. Αν έχεις το ταλέντο και, κυρίως, αν δουλέψεις θα πάρεις τις ευκαιρίες σου».


Πως βίωσες τα παιχνίδια με τη Ρεάλ Μαδρίτης αυτά τα πέντε χρόνια που αγωνίστηκες στην Μπαρτσελόνα;

«Όλη η Ισπανία ζει για το Clasico. Είτε μιλάμε για ποδόσφαιρο, είτε για μπάσκετ, ασχολείσαι με αυτό το παιχνίδι μια εβδομάδα πριν και μια μετά. Σε κάθε περίπτωση, οι ήττες δεν θα φέρουν τη συντέλεια του κόσμου! ΟΚ, η Μπαρτσελόνα έχασε φέτος με 40 πόντους από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Palau Blaugrana. Ε, και; Πάει, πέρασε. Οι Ισπανοί αντιμετωπίζουν την κατάσταση χωρίς πανικό. Αν συνέβαινε κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα, θα ερχόταν η συντέλεια του κόσμου! Χάσαμε; Πρέπει να φύγει ο κόουτς! Δεν είναι έτσι τα πράγματα, όλα γίνονται βάσει προγράμματος. Κι εμείς είχαμε πολλές βαριές ήττες. Τη χρονιά, μάλιστα, που πήραμε το πρωτάθλημα, το κύπελλο και το Κόρατς, χάσαμε δυο φορές από το Κάθερες! Όπως στο λέω. Χάσαμε μέσα-έξω από τον αντίστοιχο Κόροιβο της Ισπανίας! Φαντάσου τι θα γινόταν στην Ελλάδα. Γενικώς, είμαστε των άκρων. Χάσαμε; Πεθάναμε! Κερδίσαμε; Πάμε στον Θεό».

«Γιατί να μείνει εδώ ο Αντετοκούνμπο»;

Παράλληλα με το Copa del Rey, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα ξεκινήσει βασικός στο All Star Game του ΝΒΑ! Τι… παραπάνω μπορούμε να πούμε για αυτό το παιδί;

«Η εξέλιξη του Γιάννη είναι φυσιολογική, από τη στιγμή που πήγε στο ΝΒΑ στη σωστή ηλικία.

Διαφώνησα με πολύ κόσμο τα προηγούμενα χρόνια για το «φαινόμενο Αντετοκούνμπο» σχετικά με το timing. Το αν, δηλαδή, ήταν έτοιμος να παίξει στο ΝΒΑ από τόσο μικρός. Όλοι έλεγαν ότι έπρεπε να μείνει κάποια χρόνια στην Ευρώπη ώστε να «ψηθεί». Μα, γιατί να μείνει εδώ; Το Γιάννη δεν τον χωράνε τα γήπεδα της Ευρώπης!  Αν καθόταν εδώ, θα κατέληγε στα… Τρίκαλα! Το πιστεύω αυτό που λέω. Αν ο Αντετοκούνμπο έμενε στην Ευρώπη, θα έπαιζε στα Τρίκαλα ή στα Κανάρια. Τα γήπεδα της Ευρώπης είναι μικρά για τον Γιάννη. Πλέον τον καμαρώνουμε, τον θαυμάζουμε και είμαστε υπερήφανοι που τιμάει την ελληνική σημαία σε όλο τον κόσμο! Έχει αφιερωθεί σε αυτό που κάνει και, για να είμαστε δίκαιοι, δεν του χαρίστηκε τίποτα. Πήγε εκεί κι έδειξε πόσο πολύ το θέλει. Απλώς, μένουμε με το στόμα ανοιχτό με όσα κάνει! Ο Γιάννης δίνει την καλύτερη απάντηση στους επικριτές του, σε όλους όσοι έκαναν πικρόχολα σχόλια για ένα παιδί που ξεκίνησε από τον δρόμο, πέρασε τόσες δυσκολίες και πλέον έχει θαυμαστές σε όλο τον πλανήτη».

Πηγή: sportrikala.gr

 

 

Επιστροφή