Θέλουν δημοψήφισμα για το όνομα οι Σκοπιανοί...

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Θέλουν δημοψήφισμα για το όνομα οι Σκοπιανοί...

Την ώρα που στην ελληνική κυβέρνηση επικρατεί χάσμα

Δημοψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ θέλει ο υπ. Εξωτερικών Ντιμιτρόφ

Στην Αθήνα καταγράφεται σημαντική απόσταση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων με πρόσφατο το χάσμα να φωτογραφίζεται κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν από λίγες ημέρες.


Ο μεν υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστήριξε για το Σκοπιανό πως η θέση του είναι η απόφαση των πολιτικών αρχηγών το 1992, ονομασία - δηλαδή - χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε είπε τότε ότι η εν λόγω απόφαση άλλαξε επί Κώστα Καραμανλή και πως η εθνική θέση είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Υποστήριξε ακόμη πως υπάρχει θέμα κυβερνητικής συνοχής και έθεσε θέμα δεδηλωμένης.

Την ίδια ώρα, μόλις σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτρόφ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς με την ευκαιρία της χθεσινής συνάντησής του με τον βούλγαρο ομόλογό του στην Τεργέστη της βόρειας Ιταλίας, ερωτηθείς αν η ΠΓΔΜ θα δεχόταν κάποια μέρα την αλλαγή του ονόματός της, ο Ντιμιτρόφ δήλωσε: «Είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα που εμπλέκει συναισθήματα και ταυτότητα. Για μας, για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, πρέπει να έχουμε μια διαδικασία που θα δημιουργήσει μια εθνική θέση πάνω στο θέμα. Θα υπάρξει σίγουρα ένα δημοψήφισμα».

Κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών, η ΠΓΔΜ και η Βουλγαρία συμφώνησαν εξάλλου στο κείμενο μιας συνθήκης φιλίας, στόχος της οποίας είναι να μπει ένα τέλος σε χρόνια διενέξεων και εντάσεων.

«Καταλήξαμε σ' έναν συμβιβασμό (με τη Βουλγαρία) για το κείμενο», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ στη συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ στο Ρόιτερς.

«Η υπογραφή της συνθήκης ειρήνης με τη Βουλγαρία θα ενισχύσει την αξιοπιστία μας, θα καταδείξει ότι είμαστε σοβαροί και ότι θέλουμε να κάνουμε φίλους στην περιοχή μας», πρόσθεσε.

Από το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας ανακοινώθηκε πως επιτεύχθηκε μια «βάση» για έναν συμβιβασμό με την ΠΓΔΜ. Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει νωρίτερα πως ελπίζουν ότι η συνθήκη θα καταστεί δυνατό να υπογραφεί στις 2 Αυγούστου.Πηγή: E-Radio.gr Ειδήσεις

 

 

Επιστροφή