Οι θεοί των Βίκινγκς μπορούν να λατρεύονται ξανά στην Ισλανδία

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Οι θεοί των Βίκινγκς μπορούν να λατρεύονται ξανά στην Ισλανδία

973 μετά την επίσημη επικράτηση του χριστιανισμού στην χώρα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

Οι Ισλανδοί πλέον θα μπορούν να λατρεύουν ελεύθερα και επίσημα τους θεούς των Βίκινγκς και των Νορμανδών, όπως ο Θορ, ο Όντιν, ο Φορσέτι και ο Τυρ, 973 χρόνια μετά την επίσημη επικράτηση του χριστιανισμού στην χώρα. Και για πρώτη φορά από τότε που οι Βίκινγκς έφυγαν από την χώρα.

Ένας συνεταιρισμός που προωθεί την λατρεία των θεών των Νορμανδών, με το όνομα Asatruarfelagid, συγκέντρωσε κάποια κεφάλαια και έλαβε άδεια από την κυβέρνηση για την κατασκευή ενός ναού, του πρώτου αυτού του είδους μετά από μια χιλιετία. Πολλοί αναρωτιούνται πλέον πόσο θα επηρεαστεί ο χριστιανισμός από την άνοδο των παγανιστικών θρησκειών.


Ο νορμανδικός ναός θα φιλοξενήσει επίσημες τελετές, όπως γάμους και κηδείες, και θα βρίσκεται σε έναν λόφο με θέα την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, το Ρέικιαβικ. Ο αρχιερέας του ναού δήλωσε πως ο σκοπός του δεν είναι να πλήξει τις παραδόσεις του χριστιανισμού, αλλά να ρίξει φως στην πολύπλοκη πνευματική ιστορία της Ισλανδίας.

Τα μέλη της Asatruarfelagid έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας τα 2.400, σε συνολικό πληθυσμό 330.000. Όπως φαίνεται ο πρώτος ναός μετά από 1.000 χρόνια, δεν θα είναι και ο τελευταίος, με τους θεούς των Βίκινγκς να αποκτούν μια μεγάλη βάση πιστών.


Πηγή: E-Daily.gr

 

 

Επιστροφή