Αρνούνται οι Τούρκοι ότι τα κρούσματα κορωνοϊού είναι περισσότερα από αυτά που δημοσιεύονται

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Αρνούνται οι Τούρκοι ότι τα κρούσματα κορωνοϊού είναι περισσότερα από αυτά που δημοσιεύονται

Τουρκική δημιουργική λογιστική στον κορωνοϊό; Ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσά φάνηκε να αναγνωρίζει την Τετάρτη ότι η Άγκυρα δεν δημοσίευσε τον συνολικό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19, αλλά μόνο εκείνα των συμπτωματικών, αλλά αρνήθηκε αναφορές ότι ο πραγματικός αριθμός των νοσούντων ήταν πολλαπλάσιος κατά… 19 φορές από τα επίσημα στοιχεία!

Ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στη γείτονα χώρα ανήλθε την Τετάρτη σε 8.195. Σύμφωνα με το Reuters, o επίσημος αριθμός ημερήσιων περιπτώσεων κορωνοϊού στην Τουρκία έχει αρχίσει να μειώνεται τις τελευταίες ημέρες μετά από σταθερή άνοδο αρκετών εβδομάδων. Πολιτικοί, αλλά και γιατροί, έχουν εκφράσει αμφιβολίες για τους αριθμούς της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του ιού είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερος.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου, ο Φαχρετίν Κοτσά είπε ότι ο αριθμός των καθημερινών νέων «ασθενών» του COVID-19, τον οποίο όρισε ως «εκείνοι που είναι συμπτωματικοί», ήταν πιο σημαντικός από τον αριθμό των νέων «κρουσμάτων», που περιλαμβάνουν εκείνους που δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

«Δεν είναι όλα τα κρούσματα ασθενείς, επειδή υπάρχουν εκείνοι που δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, παρόλο που οι εξετάσεις τους βγαίνουν θετικές. Αυτά αφορούν τη συντριπτική πλειονότητα» ισχυρίστηκε.

Τον Ιούλιο το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας άλλαξε τη διατύπωση των δεδομένων που κοινοποιεί καθημερινά. Από τις 29 Ιουλίου, τα δεδομένα έδειχναν τον ημερήσιο αριθμό νέων «ασθενών», ενώ προηγούμενων έδειχναν τον ημερήσιο αριθμό νέων «κρουσμάτων».

Ένα έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο βουλευτής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μουράτ Εμίρ την Τρίτη έδειξε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στις 10 Σεπτεμβρίου ήταν… 29.377, σε σύγκριση με τους 1.512 νέους ασθενείς που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας τη συγκεκριμένη ημέρα.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το έγγραφο ήταν ένα στιγμιότυπο οθόνης (screenshot) της επίσημης πύλης εργαστηριακών αποτελεσμάτων του υπουργείου Υγείας, τα στοιχεία της οποίας δεν είναι προσβάσιμα στους πολίτες. Ο Κοτσά απάντησε ότι το υπουργείο δεν διαθέτει τέτοιο διαχειριστικό, ότι το έγγραφο δείχνει λάθος αριθμό δοκιμών για εκείνη την ημέρα και ότι δεν είχε ημερομηνία. «Θέλω να πω ότι όλες οι πληροφορίες που δίνουμε στο τραπέζι είναι σωστές» υποστήριξε.

 

 

Επιστροφή