Παίρνουν τελικά ένα χρόνο ζωής τα μονόλεπτα και δίλεπτα ευρωκέρματα

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
 Παίρνουν τελικά ένα χρόνο ζωής τα μονόλεπτα και δίλεπτα ευρωκέρματα
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αρχές το κόστος παραγωγής και διαχείρισής τους είναι πολλές φορές μεγαλύτερο από την ονομαστική αξία τους

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που θεωρούν… φύρα τα κέρματα του ενός και των 2 λεπτών του ευρωνομίσματος.

Την ίδια άποψη έχουν λίγο-πολύ και οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αρχές, δεδομένου ότι το κόστος παραγωγής και διαχείρισής τους είναι πολλές φορές μεγαλύτερο από την ονομαστική αξία των συγκεκριμένων κερμάτων.

Υπό αυτό το πρίσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την πρόταση να αποσυρθούν από τη χρήση τα μονόλεπτα και τα δίλεπτα, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να εξοικονομήσει αρκετά κονδύλια.

Πώς θα γίνει αυτό; Η Κομισιόν προσανατολίζεται στην υιοθέτηση κανονισμών στρογγυλοποίησης στα ποσά των καταναλωτικών αγαθών σε όλα τα μέλη της Ένωσης, ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών της Ευρωζώνης, όπως το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Φιλανδία, οι οποίες σε μία προσπάθεια να μειωθεί η χρήση των δύο νομισμάτων ήδη έχουν θεσπίσει κανονισμούς για να ενθαρρύνεται η στρογγυλοποίηση των ποσών στις πληρωμές με μετρητά.

Το αν αυτή η στρογγυλοποίηση θα γίνει ως είθισται προς τα πάνω επιβαρύνοντας το πορτοφόλι του καταναλωτή, μένει να αποδειχτεί. Αυτό που για την ώρα μοιάζει σίγουρο είναι ότι τα μονόλεπτα και τα δίλεπτα παίρνουν παράταση ζωής ενός χρόνου, αφού οι Βρυξέλλες αναμένεται να πάρουν την τελική απόφαση στο τέλος του 2021.


Πηγή: iapopsi.gr

 

 

Επιστροφή