Ποια η διαφορά μεταξύ σκωτσέζικου ουίσκι, ιρλανδικού ουίσκι και μπέρμπον;

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ποια η διαφορά μεταξύ σκωτσέζικου ουίσκι, ιρλανδικού ουίσκι και μπέρμπον;
Σήμερα έμαθα ! (Για όσους δεν ξέρουν ήδη...)

Για κάποιους μπορεί να είναι κάτι σαν κοινή γνώση, αλλά μάλλον για τους περισσότερους υπάρχουν διαφορές που δεν γνωρίζουν. Καταρχάς όλα ανήκουν στην κατηγορία του ουίσκι, απλά αλλάζουν πρώτο συνθετικό.

Αρχικά η απάντηση για το τι φτιάχνει ένα μπέρμπον είναι ο νόμος. Η τεχνική του είναι πολύ ιδιαίτερη και πρέπει να τηρεί πολύ συγκεκριμένα κριτήρια. Για να λέγεται ένα ουίσκι μπέρμπον τότε θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 51% καλαμπόκι. Το υπόλοιπο συνήθως αποτελείται από κριθάρι και σιτάρι.

Ο πολτός που θα προκύψει από αυτά, θα πρέπει να αποσταχθεί στους 160 βαθμούς η λιγότερο και να μπει στο βαρέλι, όταν φτάσει στους 125 βαθμούς. Το βαρέλι πρέπει να είναι καινούργιο και δρύινο.

Η διαφορά μεταξύ του σκωτσέζικου ουίσκι και του ουίσκι είναι κυρίως βιογραφική αλλά υπάρχουν και διαφορές στα συστατικά. Το Scotch φτιάχνεται στη Σκωτία. Ενώ το μπέρμπον στις ΗΠΑ. Το σκωτσέζικο ουίσκι παρασκευάζεται κυρίως από βύνη και κριθάρι, ενώ όπως είπαμε το μπέρμπον είναι από καλαμπόκι. 

Αν ζητήσετε ουίσκι στην Αγγλία το πιο πιθανό είναι να σας βάλουν σκωτσέζικο, αλλά αν πάτε στην Ιρλανδία, θα βρείτε ιρλανδικό ουίσκι, που είναι λιγότερο στυφό στη γεύση.

mentalfloss.com

 

 

Επιστροφή