Πώς να κάνεις το σκύλο σου να σταματήσει να γαβγίζει

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Πώς να κάνεις το σκύλο σου να σταματήσει να γαβγίζει

Οι ειδικοί μίλησαν! Το γάβγισμα είναι μια μορφή τακτικής επικοινωνίας για τα σκυλιά. Είτε θέλουν να τραβήξουν την προσοχή σου είτε να αναγνωρίσουν έναν επισκέπτη στο σπίτι, είναι η προσπάθειά τους να ακουστούν!

Ενώ είναι φυσικά συνηθισμένο για τα σκυλιά να γαβγίζουν, μπορεί να είναι απογοητευτικό όταν δε σταματούν, ειδικά κατά τις σιωπηλές ώρες της νύχτας. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να αποτρέψεις το σκυλί σου από το να γαβγίζει από όσο νομίζεις!

Μόλις εντοπίσετε την αιτία του γαβγίσματος του σκύλου σας, θα είναι πολύ πιο εύκολο για εσάς να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε να γαβγίζει.

Αποτρέψτε τα από το γάβγισμα


Αντί να τιμωρείτε το σκυλί σας για κάτι που δε γνωρίζει ότι είναι λάθος, θα πρέπει να τον εκτρέψετε από την «ανεπιθύμητη» συμπεριφορά και να τον επιβραβεύσετε για την καλή του συμπεριφορά, για να ενισχύσετε αυτή την πρόοδο. Αν, για παράδειγμα, ο σκύλος σας γαβγίζει συνεχώς, η καλύτερη πορεία δράσης θα ήταν να τον διακόψετε και στη συνέχεια να του αποσπάσετε την προσοχή με ένα παιχνίδι και μετά να τον επαινέσετε αφού κατασταλάξει και δε γαβγίσιε ξανά.

Εκπαίδευση με βάση την ανταμοιβή

Το κάθισμα είναι μια εύκολη και απλή συμπεριφορά που τα περισσότερα σκυλιά γνωρίζουν και μπορείτε να αποσπάσετε την προσοχή τους από το γάβγισμα βάζοντας μερικές λιχουδιές σκορπισμένες στο πάτωμα ή κρυμμένες κάπου.Να θυμάστε ότι δεν καταλαβαίνουν τα λόγια μας, επομένως πρέπει να προσέχουμε τη γλώσσα του σώματός μας και τον τόνο μας, καθώς είναι εύκολο να επιβραβεύσουμε κατά λάθος αυτή τη συμπεριφορά - κάτι που μπορεί να τους κάνει να γαβγίζουν περισσότερο στο μέλλον.

Κοινωνικοποίηση

Το αντιδραστικό γάβγισμα που βασίζεται στον φόβο μπορεί να αναπτυχθεί μετά από μια τραυματική εμπειρία ή λόγω έλλειψης κοινωνικοποίησης ως κουτάβι. Αν ένας σκύλος έχει κοινωνικοποιηθεί καλά ως κουτάβι βιώνοντας μια σειρά από νέα πράγματα με θετικό τρόπο, είναι λιγότερο πιθανό να φοβηθεί ή να είναι ανασφαλής όταν μεγαλώσει.

Χρόνος παιχνιδιού και άσκησης

Πολλά σκυλιά γαβγίζουν από πλήξη, ειδικά αν δεν λαμβάνουν την προσοχή που χρειάζονται. Για να το σταματήσετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι περνάτε αρκετό χρόνο με το σκυλί σας και του παρέχετε αρκετή άσκηση.


 

 

Επιστροφή