Βαλτιμόρη: Τα σενάρια για την τραγωδία - Γιατί έπεσε πάνω στην γέφυρα το πλοίο;

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
 Βαλτιμόρη: Τα σενάρια για την τραγωδία - Γιατί έπεσε πάνω στην γέφυρα το πλοίο;
Τι έδειξε η ανάλυση των καρέ πριν την πρόσκρουση του πλοίου Dali στον πυλώνα της γέφυρας
Σοκ προκάλεσαν οι εικόνες από τη στιγμή που το φορτηγό πλοίο Dali έπεσε πάνω στη γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη, με αποτέλεσμα την κατάρρευσή της.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο άτομα ανασύρθηκαν ζωντανά από το νερό, με έναν από αυτούς να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Οι δύτες που έχουν κατέβει στο νερό αναζητούν έως επτά άτομα, όπως ανακοίνωσε ο αρχηγός της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας Maritime Risk and Safety Consultants Ltd, η πιθανότερη αιτία για την πορεία του πλοίου φαίνεται να είναι κάποια βλάβη στη μηχανή του φορτηγού μήκους 300 μέτρων που φέρει σημαία της Σιγκαπούρης.

Αυτός υποστηρίζει ότι η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους είναι μικρότερη, καθώς πολλοί βρίσκονταν υπό υπηρεσία κατά τη στιγμή της σύγκρουσης στη γέφυρα. «Δεν υπάρχει χώρος για λάθη ενός ατόμου γιατί κάποιοι άλλοι που θα ήταν παρόντες θα φώναζαν "κάτι συμβαίνει εδώ"» πρόσθεσε ο Βρετανός ειδικός.

Κατά τον ίδιο «η πιθανότερη αιτία του συμβάντος είναι κάποια βλάβη στη μηχανή του πλοίου ή στο σύστημα πλοήγησης».

Την εκδοχή αυτή ενισχύει η ανακοίνωση της εταιρεία Synergy Marine Group που διαχειρίζεται το πλοίο που έπεσε πάνω στη γέφυρα, σύμφωνα με την οποία, όπως μετέδωσε το Sky News, στα μέλη του πληρώματος που έχουν καταμετρηθεί βρίσκονται και δύο «πιλότοι» (σ.σ. πρόκειται για εργαζόμενους σε λιμάνια που επιβιβάζονται στα πλοία όταν αυτά τα προσεγγίζουν ή αποπλέουν από αυτά).

Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης είναι, πάντως, η απόφαση του κυβερνήτη του Μέριλαντ, Γουές Μουρ, να την κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση από την κυβέρνηση Μπάιντεν.Η ανάλυση των καρέ

Το βρετανικό κανάλι προχώρησε σε ανάλυση των καρέ πριν την πρόσκρουση του πλοίου αλλά και των δεδομένων από την κίνησή του, σημειώνοντας ότι το Dali φαίνεται να χάνει ισχύ στη μηχανή, να προσαρμόζει την πορεία του και να βγάζει καπνό πριν να χτυπήσει τη γέφυρα στη Βαλτιμόρη.

Όπως φαίνεται στα στοπ καρέ από τη στιγμή της πρόσκρουσης, στις 01:24:32 τοπική ώρα το πλοίο φαίνεται να χάνει ισχύ για περίπου 60 δευτερόλεπτα. Ένα λεπτό αργότερα από το πλοίο βγαίνουν καπνοί ενώ τα φώτα σβήνουν για δεύτερη φορά περίπου δύο λεπτά πριν την πρόσκρουση στην Francis Scott Key Bridge.

Βαλτιμόρη: Τα σενάρια για την τραγωδία - Γιατί έπεσε πάνω στην γέφυρα το πλοίο;

Η έρευνα διάσωσης
Μετά την πρόσκρουση του πλοίου και την κατάρρευση της γέφυρας είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, καθώς σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής της Βαλτιμόρης στο νερό μπορεί να έχουν βρεθεί έως και 20 εργάτες που ήταν στην γέφυρα τα ξημερώματα της Τρίτης.

Την επιχείρηση δυσκολεύουν οι χαμηλές θερμοκρασίες του νερού στην περιοχή (9-10 βαθμούς Κελσίου) αλλά και το πετρέλαιο που έχει χυθεί στο νερό.

Δείτε video:

 

 

Επιστροφή