Kουίζ: Τρικαλινός Κομμουνιστής, που δεν τον αγάπησε το ΚΚΕ. Ούτε ο ΣΥΝ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ...!

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Kουίζ: Τρικαλινός Κομμουνιστής, που δεν τον αγάπησε το ΚΚΕ. Ούτε ο ΣΥΝ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ...!


Και τώρα η Λαϊκή Ενότητα καθώς δεν τον έχει συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο των εκλογών Σεπτ. 2015


Ποιός είναι?

   Πολεμήθηκε από το σάπιο αστικό κατεστημένο κάθε απόχρωσης και μεγέθους, απειλήθηκε και συκοφαντήθηκε κατ’ επανάληψη.

  Κομμουνιστής, που δεν τον αγάπησε το ΚΚΕ. Ούτε ο ΣΥΝ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως το ίδιο πολεμήθηκε, απειλήθηκε και συκοφαντήθηκε και από μηχανισμούς και ιδιοτελή συμφέροντα των κομμάτων της αριστεράς!

Τυγχάνει όμως της λαϊκής αναγνώρισης, συμβολίζοντας τον κινηματικό αγώνα και τον αριστερό ριζοσπαστισμό. Η ευρεία κοινωνική του αναγνωρισιμότητα προήλθε κυρίως απ’ τις συγκρούσεις του με το Σύστημα.

  Ξεχωριστό κομμάτι της δράσης του αποτελεί η διαχρονική ενασχόλησή του με την ιδιαίτερη πατρίδα του την Οιχαλία (Νεοχώρι) Τρικάλων: Αμέσως μετά την πτώση της χούντας, την άνοιξη του 1975 ιδρύει μαζί μ’ άλλους Νεοχωρίτες φοιτητές της Αθήνας τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νεοχωρίου «Η ΟΙΧΑΛΙΑ», που έφερε το ομηρικό όνομα «Οιχαλία» στο προσκήνιο και άνοιξε τον δρόμο για την μετέπειτα μετονομασία της κωμόπολης. Εκλέγεται Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, ο οποίος εδρεύει στο Νεοχώρι, αριθμεί εκατοντάδες μέλη και αναπτύσσει έντονη μορφωτική, πολιτιστική και δημοκρατική – διαφωτιστική δράση στην κωμόπολη την τριετία 1975-1978. Πρωταγωνιστεί στην έκδοση του περιοδικού «Η ΟΙΧΑΛΙΑ».

  Πρόεδρος του σπουδαίου Γυμναστικού Συλλόγου Οιχαλίας επί οκτώ συναπτά έτη (1992-2000). Ο Γ. Σ. Οιχαλίας, που λειτουργούσε με επιτυχία από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, επί των ημερών της προεδρίας του έφτασε στην κορυφή. Πήρε το Πρωτάθλημα Ελλάδας στην Ελληνορωμαϊκή Πάλη Παίδων το 1994 στην Αθήνα (μοναδική περίπτωση για χωριό στην ιστορία του αθλητισμού), ενώ ανέδειξε αρκετές ατομικές περιπτώσεις πρωταθλητών Ελλάδας στον στίβο και την πάλη, συγχρόνως δε είχε και διεθνείς επιτυχίες.

  Από αγάπη στην ιδιαίτερη πατρίδα του και την αλήθεια, ως ενεργός πολίτης και δικηγόρος, αφιέρωσε πολύ χρόνο και κόπο για ν’ αποκαλυφθούν μερικά απ’ τα διάσημα σκάνδαλα και τις πρωτοφανείς παρανομίες της «Οιχαλίας των Σκανδάλων» (2002-2010, όπως έγινε ευρύτερα γνωστή η άμοιρη κωμόπολη), να καταδικαστούν οι ένοχοι και να απονεμηθεί η δικαιοσύνη. Τη διετία 1998-1999 ήταν γραμματέας του ΣΕΓΑΣ Δυτικής Θεσσαλίας (στίβος).

  Πρωταγωνίστησε στη δημιουργία κινήσεων για την ανάδειξη και αποκατάσταση της πραγματικής ιστορίας της πατρίδας μας. Αρχικά για την ανάδειξη και αναγνώριση της “ξεχασμένης”, αλλά μεγάλης, Αγροτικής Λαϊκής Εξέγερσης στα Τρίκαλα το 1925, του επονομαζόμενου και ως «2ου Κιλελέρ». Στη συνέχεια με τη δημιουργία της «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ 70ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΑΡΗ», η οποία διοργάνωσε σειρά εκδηλώσεων και ιστορική επιστημονική ημερίδα για τον θρυλικό πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ και της Αντίστασης Άρη Βελουχιώτη, ενώ η δράση της συνεχίζεται.

  Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής, ευρωβουλευτής, νομαρχιακός σύμβουλος και δήμαρχος Τρικάλων. Δυο φορές υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων.

  Αρθρογραφεί, ακατάπαυστα, από ριζοσπαστικές πάντα θέσεις, στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο.

  Με τη δράση του, συνέβαλε σημαντικά στην επίλυση προβλημάτων των πολιτών και κυρίως την πολιτική αφύπνιση και ενεργοποίηση του κόσμου της εργασίας. Όλη η δράση του είναι ένας ασταμάτητος αγώνας κατά του σάπιου πολιτικού και οικονομικού συστήματος που εκμεταλλεύεται άγρια τον λαό και τον υποδουλώνει πνευματικά. Ενός συστήματος που λεηλατεί και νεκρώνει την πατρίδα μας, προς όφελος του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

   «Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. Το κεφάλαιο και οι υπηρέτες του δεν έχουν δική τους πατρίδα. Για πατρίδα τους έχουν τη δική μας πατρίδα», δηλώνει συχνά ο ίδιος.

   «Οι Τρικαλινοί έχουν να ψηφίσουν. Ψηφίζουν τον δικό τους άνθρωπο, τον Χρήστο Σταμόπουλο, που τον βλέπουν κάθε μέρα στους αγώνες και τα κινήματα»


(Αλέκος Αλαβάνος, Τρίκαλα 14/4/2014).(φωτο αρχείου)ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
                                                                
Τρίκαλα, Πέμπτη 3/9/2015

Σύντροφοι!                                       

   Ζούμε στη μνημονιακή κόλαση του καπιταλισμού!    Οικονομική καταστροφή, κοινωνική γενοκτονία, κατάργηση της δημοκρατίας, η χώρα υπό διεθνή επιτροπεία. Αυτά είναι τα «δώρα» των μνημονίων.

    Μετά τον δεξιό κατήφορο και την πολιτική χρεοκοπία του ΣΥΡΙΖΑ (για μένα πράγματα αναμενόμενα με βεβαιότητα), άνοιξε ο δρόμος για τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ για την εφαρμογή του 3ου θανατηφόρου Μνημονίου.

    Ο λαός βρίσκεται στη μέγγενη. Η απογοήτευση στον αριστερό και λαϊκό κόσμο διάχυτη.

    Πιστεύω ότι η απάντησή μας είναι μία και μόνη: δεν χάθηκε τίποτα, εάν εμείς το πιστέψουμε!

    Η γέννηση της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε.) αποτελεί άνοιξη στο σκοτεινό τοπίο. Το νέο αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα καλείται να συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία του Παλλαϊκού Μετώπου που θ’ ανατρέψει τη μνημονιακή τάξη και θ’ ανοίξει τον δρόμο για μια κοινωνία δίκαιη, δημοκρατική και σοσιαλιστική.

     Πιστεύω ότι η ΛΑ.Ε. οφείλει ν’ αντλήσει ύδωρ από πολλές ζωοδότρες πηγές και πρώτα απ’ όλα να εκφράσει τα κοινωνικά κινήματα και τους πολύχρονους αντιμνημονιακούς αγώνες του λαού και της νεολαίας, όλους όσους για χρόνια αγωνίζονται με αταλάντευτη συνέπεια, μαχητικότητα, εντιμότητα και ανιδιοτέλεια.

     Πιστεύω και, όσον με αφορά, θ’ αγωνισθώ η Λαϊκή Ενότητα να ανήκει σ’ όλους όσους  συμφωνούν με τους στόχους της. Χωρίς αποκλεισμούς. Συγχρόνως θα κάνω το παν για να αποφευχθούν οι αυτοαποκλεισμοί πολλών συναγωνιστών μας που αηδιασμένοι από τους κομματικούς μηχανισμούς και τις ομάδες ιδιοτελών συμφερόντων που αναπτύσσονται σ’ αυτούς αρνούνται προς το παρόν να συστρατευθούν μαζί μας.

      Προσωπικά θα τα δώσω όλα για τη Λαϊκή Ενότητα και κυρίως για να σφυρηλατηθούν οι ακατάλυτοι δεσμοί της με τα κινήματα και τους λαϊκούς αγώνες. Χωρίς τον λαό στους δρόμους η οποιαδήποτε προσπάθειά μας είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

   Σύντροφοι!

   Μ’ αυτές τις σκέψεις και απόψεις μου, και:

- Μετά από 42 χρόνια (είκοσι ημερών φοιτητής έλαβα μέρος στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου) συνεχούς και αδιάκοπης συμμετοχής μου στο λαϊκό και επαναστατικό κίνημα της χώρας μας,

-  Μετά από ατελείωτες συγκρούσεις με το Σύστημα για το καλό του λαού, αλλά και συγκρούσεις με τους εκάστοτε μηχανισμούς και κατεστημένα των κομμάτων της αριστεράς, χωρίς ποτέ να πάρω και να υπηρετήσω οποιαδήποτε καρέκλα,

   Δέχομαι να τεθεί στην κρίση και την ψήφο σας η πρόταση για την υποψηφιότητά μου για το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας στον Νομό Τρικάλων.
                                                                 
Συντροφικά

Χρήστος Σταμόπουλος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ


  Γεννήθηκε το 1955 στην Οιχαλία (Νεοχώρι) Τρικάλων από γονείς αγρότες. Αποφοίτησε από το 6τάξιο Γυμνάσιο Φαρκαδόνας.  Πρωτοετής φοιτητής της Νομικής παίρνει μέρος στην αντιδικτατορική φοιτητική Εξέγερση του 1973 στο Πολυτεχνείο, όπου και κινδύνεψε.

  Έκτοτε και για σαράντα και πλέον συναπτά χρόνια συνεχίζει ασταμάτητα την κοινωνική και πολιτική του δράση. Αρχικά στην Αθήνα (φοιτητικό και λαϊκό κίνημα, μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ), όπου δίνει ιδιαίτερες μάχες για τη δημοκρατική και επαναστατική ανανέωση του κομμουνιστικού κινήματος, και από αρχές της δεκαετίας του ’90 στα Τρίκαλα, όπου συνεχίζει ν’ ασκεί τη δικηγορία.

  Δραστηριοποιείται μέσα από τον Συνασπισμό (ενταγμένος πάντα στο Αριστερό Ρεύμα, που πρωταρχικό ρόλο έπαιζε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης) και κατόπιν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συγκρούεται κατ’ επανάληψη με τους κομματικούς μηχανισμούς και τη γραφειοκρατία, τις συμβιβασμένες και αδιέξοδες πολιτικές τους. Μολονότι το καταστατικό δεν προβλέπει διαγραφή, διαγράφεται απ’ τον Συνασπισμό τέσσαρες φορές! Τον επαναφέρει πάντα η κοινωνική λαϊκή κατακραυγή.  Είχε διαγραφεί και μία φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν… είχε ακόμα μέλη!! Το 2012 διαφωνεί με την αυτοδιάλυση και την ενσωμάτωση της ΚΟΕ (στην οποία εν τω μεταξύ είχε ενταχθεί) στον ΣΥΡΙΖΑ και την ένταξή της στην προεδρική πλειοψηφία του Τσίπρα,  και αποχωρεί. Παραμένει ωστόσο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτιζόμενος ιδεολογικά και πολιτικά με την Αριστερή Πλατφόρμα, ως την άνοιξη του 2014, οπότε προσχώρησε στο ΣΧΕΔΙΟ Β. Πολέμησε για χρόνια στα Τρίκαλα τον «δαμανακισμό» και την παραδομένη αριστερά.

  Πρωταγωνιστεί στη δημιουργία και συμμετέχει ενεργά σε πάσης φύσεως ριζοσπαστικές κινήσεις και κινήματα (δημοτικά, αντιπολεμικά, οικολογικά, πόλης, διόδια, χαράτσια, τέλη κυκλοφορίας, κατά μνημονίων, διακοπών ρεύματος και νερού, κατασχέσεων, πλειστηριασμών, για την ενότητα της αριστεράς κ.λπ.). Μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής κατά των Διοδίων και νομικός της σύμβουλος.

  Επισημαίνεται ιδιαίτερα ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στη δημιουργία και δράση του Μετώπου Λαού Τρικάλων (αρχικά ως Κίνημα Δεν Πληρώνω). Πρόκειται για μια λαϊκή μετωπική κίνηση-οργάνωση πολιτών, προερχόμενων από διάφορους χώρους, που επί 5,5 χρόνια, όσα και τα μνημόνια, μάχεται ασταμάτητα, σε καθημερινή βάση, και με αταλάντευτη συνέπεια ενάντιά τους. Το δε ιδεολογικό-πολιτικό πρόσημο του Μετώπου Λαού είναι ξεκάθαρα αριστερό ριζοσπαστικό. Τώρα επιτέλους, με τη Λαϊκή Ενότητα, βλέπουμε να δημιουργείται ένας αντίστοιχος κομματικός φορέας μεγάλου πανελλαδικού διαμετρήματος, που ξανοίγεται η προοπτική να μας καλύψει.

  Το Μέτωπο Λαού ή πυροδοτεί το ίδιο ή συμβάλλει ουσιαστικά σε κάθε αντιμνημονιακή δράση που γίνεται στα Τρίκαλα τα τελευταία χρόνια. Συμμετέχει ενεργά στο Κίνημα Κατά των Πλειστηριασμών που επί 1,5 χρόνο οδηγεί στη ματαίωση τους πλειστηριασμούς στα Τρίκαλα, έστω κι αν δέχτηκε πολλάκις την συριζέικη κυβερνητική αστυνομική βία!

   Το Μέτωπο Λαού μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με αφορμή το δημοψήφισμα, δημιούργησαν και στηρίζουν την «Ανοιχτή Επιτροπή για το ΟΧΙ του Λαού» στα Τρίκαλα.

   Με πρωταρχικό ρόλο στη μαζική «λαϊκή εισβολή», την άτακτη φυγή των δοσιλόγων «επισήμων», τη ματαίωση της παρέλασης και την «παρέλαση του Λαού» στις 28 Οκτωβρίου 2011.

  Συγκρούστηκε με κάθε είδους κατεστημένα και κυκλώματα συμφερόντων και εξουσίας (πολιτικά, οικονομικά, δημοτικά, εκδοτικά, αθλητικά, κομματικά κ.λπ.), αλλά έμεινε ανυποχώρητος. «Ο λαός δεν πρέπει να σκύβει το κεφάλι σε κανένα δυνάστη», απαντά συχνά.
  
Κράτα το

 

 

Επιστροφή