Η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη...!

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη...!

Η μεγάλη ημέρα πλησιάζει...

Την 9η Οκτωβρίου 2015 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος συγκαλείται εκτάκτως να εκλέξει τον νέο μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών μετά από την παραίτηση του κ. Αλεξίου

Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές ο "Άγιος Τρίκκης" παραιτήθη υποδεικνύοντας μάλιστα ως διάδοχό του τον σημερινό Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Νάση.

Η αγωνία στο ποίμνιον έχει φθάσει στα ύψη.

Θα καταφέρει ο σημερινός Πρωτοσύγκελος Χρυσόστομος που θεωρείται ως φαβορί να εκλεγεί η θα έχουμε "εκπλήξεις";


Η νύχτα βγάζει επίσκοπο και η αυγή μητροπολίτη...

Πως προέκυψε η φράση

Η φράση λέγεται για κάθε ύποπτη ενέργεια, αφού οι περισσότερες απ’ αυτές διαπράττονται ύπουλα και κρυφά, καλυπτόμενες από το σκοτάδι της νύχτας.


Προήλθε από τα λεγόμενα «Σιμωνιακά», τα γεγονότα του 1875.

Έτσι ονομάστηκε η σκανδαλώδης υπόθεση στην οποία θεωρήθηκαν αναμεμιγμένοι οι υπουργοί της τότε κυβέρνησης, Δ. Βούλγαρης, Β. Νικολόπουλος και Δ. Βαλασόπουλος.

Οι παραπάνω κατηγορήθηκαν ότι κατόπιν δωροδοκίας και σε συνεννόηση με τους Αρχιεπισκόπους Πατρών, Κεφαλληνίας και Μεσσηνίας, πέτυχαν να εκλεγούν ως δεσπότες οι προστατευόμενοι τους κα όχι εκείνοι που διέθεταν τα τυπικά προσόντα.

Έτσι, ενώ άλλους περίμενε ο λαός στα εκκλησιαστικά αξιώματα, άλλοι προέκυψαν.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε ήταν άνευ προηγουμένου. Οι ένοχοι καταδικάστηκαν βαρύτατα. Ο λαός μας αποτύπωσε τα περιστατικά αυτά στη φράση «Η νύχτα βγάζει επίσκοπο κι η αυγή μητροπολίτη».

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα όσα διαδραματίστηκαν τότε ονομάστηκαν «Σιμωνιακά», επειδή στην υπόθεση προέκυψε θέμα δωροδοκίας.

Η δωροδοκία στη εκκλησιαστική γλώσσα ονομάστηκε «σιμωνία» και λογιζόταν ως ποινικό εκκλησιαστικό αδίκημα.

Η λέξη προήλθε από το Σίμωνα, το μάγο της Σαμάρειας ο οποίος, εντυπωσιασμένος από το χάρισμα των αποστόλων να δίνουν το Πνεύμα το Άγιο στους πιστούς δια επιθέσεως των χεριών, προσπάθησε να τους δωροδοκήσει για να αγοράσει το χάρισμα και ακολούθως να το εμπορευτεί με σκοπό το κέρδος.

ΠηγήΤο άσμα, είναι αφιερωμένο στους... "εκκλησιαστικούς κύκλους" των Τρικάλων

Άξιος, άξιος...

Δείτε video:

 

 

Επιστροφή