Eδώ είναι... "Μετέωρα" !

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Eδώ είναι...

- Απαγόρευση τέλεσης "αμαρτωλών" αθλημάτων και δράσεων όχι μόνο στους βράχους αλλά και στην ευρύτερη περιοχή
- Ιερά μονή εστράφη προσωπικά εναντίον αθλητή για τις κατά καιρούς αθλητικές του δραστηριότητες στους βράχους των Μετεώρων...! 
Περίπου 200 άτομα από την Ελλάδα, αλλά και την Αγγλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, ήταν να βρεθούν την επομένη του Πάσχα στα Μετέωρα και για μία βδομάδα θα επιδοθούν σε ένα άθλημα - θέαμα που κόβει την ανάσα.... Την σχοινοβασία.


Ασφαλιστικά μέτρα για να ΜΗΝ γίνει το Meteora Highline Gathering

Την απαγόρευση του Festival Highline αποφάσισε με προσωρινή απόφαση το Πρωτοδικείο Τρικάλων μέχρι τις 3  Μαΐου όπου ορίστηκε η τακτική δικάσιμος. Η απόφαση αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου Μετεώρων κατά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του ιδιώτη. Να θυμίσουμε ότι σήμερα συνεδριάζει και το Κ.Α.Σ. με 11ο θέμα την «Έγκριση ή μη αιτήματος του Βασιλείου Θεοδώρου για την διεξαγωγή διεθνούς διοργάνωσης με τίτλο »Συνάντηση για Highline (Σχοινοβασία) στη βραχώδη περιοχή Μετεώρων από 17 έως 23 Απριλίου 2017».

Έλα όμως που η Ι.Μ. Αγίου Στεφάνου κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα για να μην γίνει η διοργάνωση, στρεφόμενη κατά του  Βασίλη Θεοδώρου κατοίκου Καλαμπάκας, ο οποίος εμφανίζεται ως διοργανωτής (ή έστω ένας από τους διοργανωτές) αυτής, προβάλλοντας τους νομικούς της ισχυρισμούς.

Η μονή στρεφόταν και προσωπικά εναντίον του ως αθλητή για τις κατά καιρούς αθλητικές του δραστηριότητες στους βράχους των Μετεώρων όπως π.χ. το basejump, που αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Το θέμα
«ποιες αθλητικές δράσεις επιτρέπονται και ποιες όχι στους βράχους των Μετεώρων και σε ποια σημεία ακριβώς» τελεί σε αναμονή και αποθαρύνει διάφορες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή είναι η έκδοση της "περίφημης" απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού ως προς την ερμηνεία και εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αυτή θα καθορίσει το νομικό πλαίσιο και θα ξεκαθαρίζει το τοπίο


ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ

Δυστυχώς το θέμα που προέκυψε με τη δράση "Meteora Highline Gathering" δεν είναι το μοναδικό

Είναι ένα γενικότερο θέμα που πρέπει το συντομότερο να "λυθεί", να καθοριστούν χώροι στην ευρύτερη περιοχή που επιτρέπεται να γίνονται διάφορες "δράσεις", σε βράχους που δεν έχουν μοναστήρια και δεν θα επηρεάζεται καθόλου η μοναστική ζωή.

Προυπόθεση βεβαίως η μοναστική πολιτεία να καταλάβει πως δεν έχει το δικαίωμα να αντιμετωπίζει "φοβικά" τις διάφορες δραστηριότητες και τουλάχιστον να "οριοθετήσει" το πεδίο του "ιερού χώρου".

Δεν είναι δυνατόν αυτός (ο χώρος) να περιλαμβάνει όλη την περιοχή, χιλιόμετρα μακρυά από τις μονές.


Βεβαίως για τους "παροικούντας την Ιερουσαλήμ", όσους "γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις", στον μικρό κύκλο της κοινωνίας της Καλαμπάκας, γνωρίζουν και πόσο δύσκολο φαντάζει να λυθεί το θέμα "δίκαια" και αποτελεσματικά.

Όπως συνήθως, η τοπική κοινωνία αδυνατεί να τα βάλει με τις πανίσχυρες Μονές...

Η ελπίδα να αποτελέσουν τα "Μετέωρα" και η Καλαμπάκα παγκόσμιο προορισμό όχι μόνο για θρησκευτικό τουρισμό αλλά και για  εναλλακτικές μορφές τουρισμού, (αναρρίχηση, σχοινοβασία, αεροπτεριμό) φιλοξενώντας κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών από όλο τον κόσμο απομακρύνεται...

Ας είναι πανθομολογούμενο πως οι ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού αποτελούν μία νέα και ισχυρή τάση στην τουριστική αγορά, που δίνει την δυνατότητα στο σύγχρονο τουρίστα να καλύψει όχι μόνο τη διασκέδαση και την αναψυχή του αλλά και τα προσωπικά ειδικά του ενδιαφέροντα.

Μάκης Ντατσιός
Τρίκαλα - 4 Μαρτίου 2017


Δείτε σχετικά άρθρα:

 

 

Επιστροφή