Θα αλλάξουμε και το όνομα της πόλης σε "Τίρχαλα" όπως πάμε...!

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Θα αλλάξουμε και το όνομα της πόλης σε

Με αφορμή άρθρο μας (βλέπε σχετικά άρθρα) ο συμπολίτης Θωμάς Δασκάλου επισημαίνει εύστοχα πως η εμμονή στην ανάδειξη και προβολή μόνο των οθωμανικών κτισμάτων τείνει να εμφανίσει αυτά ως σήμα κατατεθέν της πόλης μας με κίνδυνο να δίνει την εικόνα προς τα "έξω" πόλης της... Μέσης Ανατολής.Αγαπητό Fatsimare,

Σχετικά με το άρθρο σας περί «Οθωμανικών» θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που έχει άμεση σχέση με την τουριστική προβολή της πόλεώς μας σε διεθνές επίπεδο.

Δυστυχώς η εμμονή στην ανάδειξη και προβολή των Οθωμανικών κτισμάτων (Τζαμί και Χαμάμ), τούτα  έχουν γίνει το σήμα κατατεθέν  των Τρικάλων  σε όλες τις τουριστικές αναφορές που αφορούν την πόλη μας.

Αν ανατρέξετε σε τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, σε χάρτες, τουριστικούς οδηγούς και στο διαδίκτυο, όλες οι αναφορές στα Τρίκαλα έχουν ως έμβλημα το τζαμί.Ανατρέχοντας κανείς στην παγκόσμια διαδiκτυακή γεωγραφία GOOGLE MAPS στο άνω αριστερό μέρος της οθόνης εμφανίζεται το τζαμί ως σημείο αναφοράς της πόλης μας (βλ. π. συνημμένη εικόνα).Ακόμα και τα λεωφορεία χωρίς οδηγό που ήταν μια παγκόσμια τεχνολογική πρωτοπορία, οι υπεύθυνοι φρόντισαν να τα φωτογραφίσουν μπροστά στο τζαμί, για να κάνει η φωτογραφία αυτή τον γύρο του κόσμου .

Ένας ξένος επισκέπτης που θέλει να έλθει σε μία από τις επτά αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, την ΤΡΙΚΚΗ, σίγουρα έχει την εντύπωση ότι θα βρεθεί σε μία πόλη της Μέσης Ανατολής.

Τελειώνοντας να αναφέρω ότι το χαμάμ το τζαμί και το Μουσείο Τσιτσάνη, περιλαμβάνονται πλέον επίσημα στα τουριστικά προγράμματα και τις μαθητικές εκδρομές, ως τα μοναδικά αρχαιολογικά σημεία της πόλης μας.

Το Φρούριο, ο Ληθαίος, ο Ασκληπιός, ο παραδοσιακός αρχιτεκτονικός ιστός, και όλη η πλουσιότατη αρχαία ιστορία του τόπου αυτού έχουν υποβαθμιστεί και έχουν πέσει στην λήθη.

Και για να γίνω και λίγο πιο δεικτικός θα πρέπει να περιμένουμε ξένους, όπως τον Ιορδανό καλλιτέχνη Χαλντούν Νταούντ (Khaldoon Daoud), ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην πόλη μας θα μιλήσει για τον Ασκληπιό και το Ιπποκράτη,  μήπως και αφυπνίσει, πρόσκαιρα βεβαίως, μερικούς ανίδεους κοιμώμενους υπευθύνους.


Θωμάς Δασκάλου
Tρίκαλα* Tirhala - Η ονομασία της πόλης επί Τουρκοκρατίας

Δείτε σχετικά άρθρα:

 

 

Επιστροφή