Mιά φορά πήραν σωστή απόφαση, και νομίζουν ότι είναι... λάθος !!!

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Mιά φορά πήραν σωστή απόφαση, και νομίζουν ότι είναι... λάθος !!!

Αυτό που συμβαίνει με τους δημοτικούς μας "άρχοντες" δεν έχει προηγούμενο.
Μιλάμε για συμπολίτευση και αντιπολίτευση...Δεν μπορεί, εγώ προσωπικά "σηκώνω" μολύβια και... πληκτρολόγιο "ψηλά".

Η μητέρα φύση τους "υποχρέωσε", τους "άνοιξε τα μάτια", ότι τα πλατάνια που φυτεύτηκαν στην κεντρική πλατεία δεν ήταν "συμβατά" με το οικοσύστημα, (άσε την αισθητική δεν είναι του παρόντος)  

"γερνούν πεθαίνοντας" είπε χαρακτηριστικά η προϊστάμενη της Διεύθυνσης κ. Μαρία Ντότα.

Πριν 20-25 χρόνια φυτεύτηκαν κ. Ντότα, γιατί... "γέρασαν" τα... πλατάνια;

Αυτό γιατί δεν μας το λέτε;

Το ανησυχητικό, είναι ότι "θα αναπληρωθούν με άλλα".

Τι... "σηκώνει" και τι δεν... "σηκώνει" η πολύπαθη πλατεία;

(Ανάπλαση ετοιμάζουν και μάλιστα χωρίς μελέτη...)

Κάποιοι, και αυτοί είναι οι σημερινοί μας άρχοντες, (το ίδιο μυαλό είχαν και οι προηγούμενοι τα τελευταία χρόνια) νομίζουν ότι "πλατεία" είναι κάποιο σημείο της πόλης που έχει πολύ "πράσινο" πολλά "δέντρα" και... παγκάκια.

Κάτι σαν το "παυσίλιπο" της Καρδίτσας. Τον "εθνικό κήπο" στην Αθήνα.

Έχουν μπερδέψει την έννοια της πλατείας με αυτή του "πάρκου" η του "άλσους".

Πλατεία και δη "κεντρική" μιας πόλης, το "σύμβολό της" είναι άλλο πράγμα νομίζω.

"Αυτό" που θα κάνουν, θα είναι στα πλαίσια κάποιας μελέτης η θα κάνει ο καθένας ότι έχει στο "μυαλό" του σύμφωνα με τις "παραστάσεις" και την "παιδεία" του;

Αυτό... "φοβάμαι" !!!
Μπορεί και να κάνω λάθος. Μακάρι...Διαβάστε στο δελτίο τύπου τι... "κλάμα" πέφτει να "δικαιολογήσουν" μια ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ !!!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια πολύ δύσκολη, δυσάρεστη, αλλά αναγκαία απόφαση έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων.

Ομόφωνα – και αυτό έχει τη σημασία του – οι δημοτικοί σύμβουλοι ενέκριναν με μικρές τροποποιήσεις μια ασυγκρίτως δύσκολη απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας για το πράσινο του Δήμου Τρικκαίων: την κοπή 11 (!) δέντρων στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου…Η απόφαση αυτή δεν ήταν ξαφνική. Προηγήθηκε η πτώση ενός πλατάνου στην κεντρική πλατεία από το ξαφνικό, απίστευτης ορμής μπουρίνι στα τέλη Αυγούστου του 2016. Ακολούθησε η πτώση δεύτερου πλατάνου εν αιθρία, στις αρχές Σεπτεμβρίου 2017. Εγινε νωρίτερα και κοπή ενός ξερού δέντρου στην ίδια αυτή πλατεία.

Οπότε, επίσης ομόφωνα – και αυτό έχει επίσης τη σημασία του – το τμήμα Πρασίνου και Κηποτεχνίας της Δ/νσης Πρασίνου και Τοπικής Οικονομίας του Δήμου Τρικκαίων, αποτελούμενο από 5 γεωπόνους και τεχνολόγους γεωπόνους – επιστήμονες υπαλλήλους του Δήμου, προέβησαν σε εισήγηση για κοπή 11 συνολικώς δέντρων στην κεντρική πλατεία.

Απόφαση εντελώς ασυνήθιστη για αυτή την υπηρεσία, η οποία δίνει άδεια για κοπή δέντρων…

Σχεδόν ποτέ! Αλλά, όπως εξηγήθηκε στη σχετική εισήγηση και στο πλήθος των ερωτήσεων των δημοτικών συμβούλων, για τα δέντρα αυτά η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη: γερνούν πεθαίνοντας, είπε χαρακτηριστικά η προϊστάμενη της Διεύθυνσης κ. Μαρία Ντότα.

Και η φράση της εισήγησης μετά τον τελευταίο έλεγχο, μόλις πριν 7 ημέρες (7 Σεπτεμβρίου 2017) ήταν η εξής: «Σε όλες τις δενδροδόχους παρατηρήθηκε εκτεταμένη σήψη των ριζών, έντονη δυσοσμία, σε αρκετά σημεία το ξύλο ήταν μαλακό, εύθρυπτο και σπογγώδες. Σε κάποια δένδρα παρατηρήθηκε ότι το κέντρο του κορμού στη βάση τους ήταν έντονα μαύρο, ενώ σε άλλα έντονα κόκκινο, συμπτώματα που μας δείχνουν προσβολές των δένδρων από ασθένειες που ευθύνονται για τις σηψιρριζίες».Και με δεδομένη τη φράση «υπάρχει υψηλός βαθμός επικινδυνότητας, για την ασφάλεια των πολιτών και την πρόκληση υλικών ζημιών», ακολούθησε ευρύτατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ειπώθηκαν πολλά και χρήσιμα για τα δέντρα στα Τρίκαλα και σε όλον τον Δήμο. Η τελική απόφαση διαμορφώθηκε με σχετική διαφοροποίηση από την αρχική εισήγηση: να γίνει σταδιακά η κοπή, διερευνώντας την πιθανότητα, κάποιο ή κάποια από τα δέντρα να σωθεί.

Πρόκειται για όλο το τμήμα της αριστερής πλευράς της κεντρικής πλατείας, προς την οδό Ερμού δηλαδή, αποτελούμενο από ιπποκαστανιά, πλατάνους, σφενδάμους και λευκά (αυτή στο δεξιό άκρο της πλατείας).
ταυτοχρόνως, η ίδια προσπάθεια διάσωσης θα γίνει και σε τρεις άλλες περιπτώσεις, για τις οποίες η υπηρεσία πρότεινε κοπή: δύο μανόλιες επί της οδού Ασκληπιού (μπροστά από τα καταστήματα «Plaza» και «Δωδώνη» και μία επί της Καρανάσιου 2.Φυσικά, όσα δέντρα κοπούν, θα αναπληρωθούν με άλλα, κατόπιν εισήγησης της υπηρεσίας και αφού συνεξεταστούν οι συνθήκες και το κλίμα της πόλης.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων
Για το fatsimare

Nίκος Μουτσίκας


 

 

Επιστροφή