"Φιάσκο" με τις μελέτες για την ανάπλαση των πλατειών της πόλης

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Φιάσκο με τις μελέτες για την ανάπλαση των πλατειών της πόλης
"Παγωμάρα" και προβληματισμός και απογοήτευση στη δημοτική αρχή στο "αντίκρυσμα" των μελετών για τις δύο κεντρικές πλατείες
-"Ρεαλιστική, λειτουργική και αισθητικά άρτια πρόταση για την ανάπλαση των πλατειών δεν βρέθηκε ανάμεσα στα βραβεία της επιτροπής" ομολογεί ο δήμαρχος


- "Καμία μελέτη δεν ικανοποιεί την έννοια της αστικής πλατείας"...


- Εγκρίθηκαν τα πρακτικά της αρχιτεκτονικής επιτροπής για τον διαγωνισμό για τις δύο κεντρικές πλατείες "αλλά"... πιθανόν (!) να "ακολουθηθεί άλλη διαδικασία" λέει ο δήμος στο δελτίο τύπου.

- Υπάρχει ενδεχόμενο τροποποιήσεων σε σημεία που χρήζουν αλλαγών.

- «Παρά τις επιμέρους αρετές των τριών μελετών (σ.σ.: που προκρίθηκαν), καμία δεν ικανοποιεί την έννοια της αστικής πλατείας σε συνδυασμό με φυτεύσεις».

- "Εξαγοράζονται" άλλες τρεις μελέτες – προτάσεις , καθώς «εμπεριέχουν ιδέες χρήσιμες ως κατάθεση γνώσης στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων».


"Η πιο ρεαλιστική, λειτουργική και αισθητικά άρτια πρόταση για την ανάπλαση της πλατείας "Ηρώων Πολυτεχνείου", κατά την ταπεινή μου άποψη, Δεν βρέθηκε ανάμεσα στα βραβεία της επιτροπής, αλλά θεωρώ ότι σέβεται την ιστορία της κεντρικής πλατείας των Τρικάλων και εξασφαλίζει τις προοπτικές της στο μέλλον." δηλώνει με ανάρτησή του στο fb ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου

Τα 1.300.000 € για το έργο «Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας & Πλατείας Εθνικής Αντίστασης πήραν τον δρόμο τους, σε όποια... "διαβούλευση" κι αν μπει το θέμα όπως πάνε να μας πουν, (μας δουλεύουν κι από πάνω), καλώντας τους πολίτες να..."αποστείλλουν ηλεκτρονικώς τις παρατηρήσεις τους" στην ιστοσελίδα του δήμου.
(Λες και... μας "πέφτει" λόγος.!)

fatsimare.gr


Οι φωτογραφίες με τις μακέτες που απεστάλησαν δεν είναι καθόλου διαφωτιστικές για το τι πρόκειται να γίνει με το 1.300.000...
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας & Πλατείας Κιτριλάκη"
   


Εγκρίθηκαν τα πρακτικά της αρχιτεκτονικής επιτροπής για τον διαγωνισμό για τις δύο κεντρικές πλατείες
Δημόσια ανάδειξη των βραβευθέντων μελετών και ανοιχτή συζήτηση στην τρικαλινή κοινωνίαΚαι με τον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αλλάζει όψη στις δύο από τις τρεις κεντρικές πλατείες των Τρικάλων.


Η Κεντρική Πλατεία & η Πλατεία Κιτριλάκη  αναπλάθονται με βάση πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, τα πρακτικά της επιτροπής του οποίου ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων στις 27 Ιουνίου 2018.

Επρόκειτο για μια συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε μία ώρα πριν την καθορισμένη. Διότι ο Δήμος Τρικκαίων έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να δουν, να μελετήσουν και να συζητήσουν τα αποτελέσματα των αποφάσεων της αρχιτεκτονικής επιτροπής.

Αυτή η επιτροπή προέκρινε ένα δεύτερο και δύο τρίτα βραβεία, καθώς
«παρά τις επιμέρους αρετές των τριών μελετών (σ.σ.: που προκρίθηκαν), καμία δεν ικανοποιεί την έννοια της αστικής πλατείας σε συνδυασμό με φυτεύσεις».

Επίσης, άλλες τρεις μελέτες – προτάσεις
εξαγοράζονται, καθώς «εμπεριέχουν ιδέες χρήσιμες ως κατάθεση γνώσης στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων».

Πλέον, αυτές οι προτάσεις είναι διαθέσιμες σε όλους τους πολίτες. Στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων www.trikalacity.gr/plateies
θα λειτουργεί από την Παρασκευή  29 Ιουνίου 2018 και για μία εβδομάδα (μέχρι την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018) ειδικός χώρος.

Σε αυτόν βρίσκονται οι έξι αυτές μελέτες που ξεχώρισαν, καθώς και όλα τα στοιχεία σχετικά με το πρακτικό του διαγωνισμού.

Σε ειδική, δε φόρμα, ο κάθε πολίτης αποστέλλει ηλεκτρονικώς τις παρατηρήσεις του, τις ιδέες του, τις προτάσεις του επί των συγκεκριμένων μελετών που βραβεύτηκαν από τους αρχιτέκτονες - μέλη της επιτροπής.

Ηδη, εξάλλου, έγινε σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με συμβούλους της αντιπολίτευσης να προβαίνουν σε παρατηρήσεις.

Μετά από αυτή τη διαδικασία, ο Δήμος Τρικκαίων, όπως τόνισε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, προχωρά στα επόμενα βήματα.

Συγκεκριμένα, θα κληθεί ο νικητής να συζητήσει το ενδεχόμενο τροποποιήσεων σε σημεία που χρήζουν αλλαγών.

Ακολούθως, θα αποφασιστεί ο συγκεκριμένος «δρόμος» για τις δύο πλατείες. Εάν, δηλαδή, ανατεθεί η μελέτη, όπως θα αναφέρεται στους όρους της διακήρυξης ή εάν ακολουθηθεί άλλη διαδικασία.

Ετσι, με ανοιχτή και διάφανη προβολή των βραβευμένων μελετών, με ανοιχτή συζήτηση στην κοινωνία, με έμφαση στην ανάγκη αλλαγής και εκσυγχρονισμού, ο Δήμος Τρικκαίων αναπλάθει και αναμορφώνει την εικόνα του κεντρικότερου σημείου της πόλης, ακριβώς δίπλα από τον Ληθαίο ποταμό.

Εξάλλου, ήδη υποβλήθηκε στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, η πρόταση για την ένταξη αυτής της ανάπλασης με ποσό προϋπολογιζόμενο ποσό 1.300.000 € για το έργο «Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας & Πλατείας Εθνικής Αντίστασης.


Ενοποίηση με παρόχθια ζώνη». Με τον τρόπο αυτόν, υλοποιείται η απόφαση για αναμόρφωση του κέντρου των Τρικάλων, στη βάση μιας σύγχρονης πόλης.
 
Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

 

 

Επιστροφή