Το 5G είναι επικίνδυνο για την υγεία;

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Το 5G είναι επικίνδυνο για την υγεία
Είναι αλήθεια πως το δίκτυο 5G, έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού;

Όπως επισημαίνει το Snopes, οι υποστηρικτές της τεχνολογίας 5G υπόσχονται ταχύτερους ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων μαζί με μειωμένο ενεργειακό και οικονομικό κόστος.


Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των βελτιώσεων θα προκύψει από τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων υψηλότερης συχνότητας και την ανάπτυξη πιο προηγμένων πύργων:


Μια νέα ασύρματη τεχνολογία (όπως η 5G), καταλαμβάνει υψηλότερες συχνότητες επειδή αυτές δεν χρησιμοποιούνται, ενώ έχουν την ιδιότητα να μεταφέρουν πληροφορίες με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Το πρόβλημα είναι ότι τα σήματα υψηλότερης συχνότητας δεν έχουν την εμβέλεια των σημάτων χαμηλότερων συχνοτήτων, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η τοποθέτηση πολλαπλών κεραιών για την ενίσχυση του σήματος.

Στην Ευρώπη, η 5G θα χρησιμοποιήσει τρεις περιοχές συχνοτήτων: μια στα 700MHz χαμηλής συχνότητας, μια στα 3.4-3.8GHz που θα είναι και η πιο κοινή στη χρήση και μια υψηλότερη συχνότητα στα 24.25-27.5GHz. Το τελευταίο αυτό εύρος είναι περισσότερο θεωρητικό και δεν είναι αυτό που έχει δοκιμαστεί στην Ολλανδία μέχρι στιγμής, καθώς η μόνη γνωστή δοκιμή του 5G στη Χάγη χρησιμοποίησε τη ζώνη των 3,4-3,8 GHz. Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι συχνότητες εμπίπτουν σε ένα εύρος που θεωρείται ασφαλές από τη Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες – ICNIRP (όπως έχει διατυπωθεί για πρώτη φορά το 1998 και πάλι το 2009).

To παρακάτω γράφημα από τη Wikipedia, αναπαριστά με ακρίβεια το εύρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, σε ποιες τιμές κυμαίνεται η μη ιονίζουσα και σε ποιες τιμές κυμαίνεται η ιονίζουσα ακτινοβολία που είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Η ακτινοβολία του δικτύου 5G, όταν αρχίσει να χρησιμοποιείται (κάποια στιγμή μετά το 2020), εμπίπτει στη μη ιονίζουσα ακτινοβολία.


Απευθυνθήκαμε στον κ. Κώστα Κάππα Καθηγητή Ιατρικής Φυσικής, Ακτινοφυσικού Υπεύθυνου Ραδιολογικής Προστασίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, για να μας εξηγήσει τι ακριβώς είναι το 5G.

Τι σημαίνει κινητή τηλεφωνία 5G;

Τα δίκτυα κινητών επικοινωνιών λειτουργούν παγκοσμίως εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, εξελισσόμενα συνεχώς: από την γενιά (Generation) 2G (GSM) στην 3G (UMTS) και σήμερα στην 4G (LTE).

Η 5ης γενιά (5G) σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε για να στηριχθεί η τεράστια παραγωγή πληροφορίας και η ανάγκη ταχύτερης επικοινωνίας της σύγχρονης κοινωνίας για υπηρεσίες όπως Internet of Things (Επικοινωνία Μηχανών), Virtual Reality (Εικονική Πραγματικότητα), Τηλεϊατρική, Οχήματα Αυτόνομης Οδήγησης κ.α.. Χαρακτηριστικά τα δίκτυα 5G θα είναι 100 φορές ταχύτερα από τα δίκτυα 3G και 30 φορές ταχύτερα από τα δίκτυα 4G.

Θα μειωθεί ή θα αυξηθεί η ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση του χρήστη λόγω της 5G;

Οι σταθμοί βάσης θα αυξηθούν, όχι όμως και η ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση του πληθυσμού. η τηλεπικοινωνιακή κίνηση θα διοχετευθεί σταδιακά στο νέο δίκτυο (αναμένεται το τελικό «σβήσιμο» του 3G και η αποσυμφόρηση του 4G), ενώ παράλληλα, η προηγμένη τεχνολογία των κεραιών 5G θα επιτρέπει την μείωση της επιβάρυνσης από ηλεκτρομαγνητικά πεδία ολόκληρων περιοχών και των κατοίκων τους.

Η μείωση της επιβάρυνσης θα επιτευχθεί αξιοποιώντας τις τεχνολογίες massive MIMO (κεραίες πολλαπλών δεσμών) και beamforming (μορφοποίηση δέσμης). Απλά, η κεραία του σταθμού βάσης θα εκπέμπει την ακτινοβολία της εστιασμένη προς τα κινητά – χρήστες όση ώρα αυτά θα είναι εν ενεργεία στο δίκτυο (πχ. κατέβασμα αρχείων όπως ταινίες, μουσική, video, και χρήση διαδικτύου). Επίσης, τα νέα δίκτυα θα μειώνουν κατά πολύ την εκπομπή πεδίων όσο η κίνηση θα είναι χαμηλή (όπως σε ώρες κοινής ησυχίας) καθώς βελτιώνονται σημαντικά οι τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας (έξυπνα δίκτυα). Ως αποτέλεσμα, η ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση περιορίζεται εκεί όπου υπάρχει ανάγκη επικοινωνίας και όχι στον ανενεργό χρήστη. Τυπικά και βάσει μελετών, η ισχύς των κεραιών δε θα ξεπερνά ποτέ το 25% της μέγιστης ισχύος τους.

Πόσο κινδυνεύει ο πληθυσμός από την απορρόφηση ακτινοβολίας 5G;

Ο γενικός πληθυσμός καλύπτεται πλήρως και με μεγάλα περιθώρια ασφάλειας από τα ισχύοντα όρια της ICNIRP (Διεθνής Οργανισμός για την Προστασία από Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες) και του WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), ενώ η πραγματική του έκθεση θα είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό των ορίων αυτών.

Τονίζεται ότι σε χώρους ανθρώπινης πρόσβασης, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι (μετά από χιλιάδες επανειλημμένες μετρήσεις και επιβεβαιώσεις) και θα παραμείνουν εκατοντάδες έως και χιλιάδες φορές κάτω από τα διεθνή όρια. Εκτός αυτού, η νέα τεχνολογία θα λειτουργήσει αρχικά στα 3,5 – 3,7 GHz, συχνότητες όπου η διείσδυση της ακτινοβολίας στον ανθρώπινο ιστό είναι μηδαμινή (μόνο επιδερμική) σε σχέση με άλλες χαμηλότερες συχνότητες.

Συμπέρασμα

Τρομολαγνικές θεωρίες που ξεκινούν από συνωμοσιολόγους του εξωτερικού και αναπαράγονται από εγχώριες ιστοσελίδες και μπλογκς, δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματικότητα.Πηγή: ellinikahoaxes.gr

 

 

Επιστροφή