Αμα πιάσεις το χέρι της Γκόλφως στο πανηγύρι στο χωριό... "κολλάει" !

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Tο χέρι της Γκόλφως

Ο «Μίστερ» covid-19 κι εμείς...
Καθοδόν προς την δεύτερη επιδρομή του «Μίστερ» covid-19 και ενδεχόμενη απαγόρευση σε όλα τα πανηγύρια.Αφιέρωμα για τους εγκλωβισμένους και τρομοκρατημένους πολίτες από τις δίνες των καιρών μας.
Από τον επαναπατριζόμενο Θεσσαλό Πολίτη-Συγγραφέα, Βάιο Φασούλα.

Το πανηγύρι με το δημοτικό τραγούδι…,τραγούδι των ραγιάδων, των επαναστατών και των πατριωτών…, συνυφασμένο με το χορό και το πανηγύρι, σημαίνει ποίηση και γιγαντιαίες παραστάσεις στον τομέα της δημοτικής μουσικής με ό, τι συνεπάγεται.

"Με Σουηδέζες δεν κολλάει. Με Γερμανίδες δεν κολλάει. Αμα πιάσεις το χέρι της Γκόλφως στο πανηγύρι στο χωριό κολλάει"...Δημοτικά τραγούδια ποιητικών μεγεθών του έρωτα, της φτώχειας, της φαμελιάς, της ξενιτιάς, της φύσης, τραγούδια που φέρνουν ρίγη και απέραντο κάλλος, τραγούδια χιλιοτραγουδισμένα του κάμπου, του βουνού και της στάνης που δε τα βρίσκει ο χρόνος, αποτελούν πετράδια του δημοτικού - παραδοσιακού μας αστερισμού…

Η αναφορά μας δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό χαρακτήρα των πανηγυριών, τα οποία στα χέρια των μερκαντιλιστών έχουν εκφυλιστεί και όχι μόνο στα χωριά αλλά και στις πόλεις όπου δεν έχουν να δώσουν τίποτα από τις παραδόσεις του τόπου μας παρά μόνο εμπορία. Η αναφορά μας έχει να κάνει με τα ενδεχόμενα μέτρα τα οποία κάποια μπορούν να εφαρμοστούν, όπως πχ η απαγόρευση του χορού να γίνεται μόνο από τοπικούς συλλόγους και όχι από τους πολίτες ντόπιους και επισκέπτες. Η εντελώς απαγόρευση δεν έχει φιλικό χαρακτήρα και οι … χορευταράδες θα κάνουν δράση.

Παρεμπιπτόντως στο χρονολόγιο https://www.facebook.com/kissasvideo του Γιώργου Κίσσα μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Πανηγύρι σημαίνει δουλειά όλου του χωριού και όχι εμπορική συναλλαγή με πληρωμένους σερβιτόρους, που πολλές φορές υποδεικνύονται από εσάς… Πανηγύρι θα πει έξαρση ψυχής και ευωχίας και όχι χιλιάδες ντεσιμπέλ από μεγαφωνικά συγκροτήματα που ταράζουν τα σωθικά.. Πανηγύρι θα πει το φως του φεγγαριού την νύχτα να επισκιάζει τα φώτα και όχι πανάκριβες συσκευές χρωμάτων σαν τα μπουζουκομάγαζα...

Πανηγύρι θα πει γλέντι για χωριανούς φίλους, κοντοχωριανούς και μυσταγωγούς της παράδοσης, επισκέπτες και ευλαβείς προσκυνητές, και όχι τσαντίρ μαχαλάς λιανοπωλητών, μέχρι σωβράκων, που στο τέλος μας αφήνουν ως δώρο το σκουπιδαριό τους… Πανηγύρι θα πει κεράσι στον καλλιτέχνη και όχι τόνοι ροδοπέταλα, την εμπορία των οποίων έχουν κατά το μεγαλύτερο μέρος οι καλλιτέχνες…Πανηγύρι θα πει συμμετοχή στο δρώμενο, γιατί ναι, δρώμενο είναι το πανηγύρι και όχι αρπαχτή..»

         Μας μαντρώνουν και πάλι με περιορισμούς και απαγορεύσεις πιο αυστηρές από την πρώτη καραντίνα, για το καλό της υγείας μας, βέβαια! Μακάρι να πρόκειται περί αυτού και να δικαιωθεί η εταιρεία της ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη, αφού προηγουμένως κι εμείς θα πρέπει να δούμε το αφτί μας, αλλά οι διάφορες ως προς τα μέτρα αντιφάσεις που προκύπτουν…, ο ένας λέει το μακρύ του ο άλλος λέει το κοντό του…, δεν μας αφήνουν αδιάφορους.

Τα φιλτραρισμένα λόγια της κυβέρνησης δε μας πείθουν.

Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι η πρώτη επιδρομή του ιού δεν ικανοποίησε τους κατασκευαστές του. Έτσι έχουμε πολλά μαγαζάκια και μικροεπιχειρήσεις που δε σβήσανε ακόμα, τα πρόστιμα σκληρά – μαστίγωμα «κάτω απ’ τη μέση», η ανεργία προσφέρεται, οι …ταγοί προτρέπουν την έξοδο των νέων από τη Χώρα, οι απαγορεύσεις δεν πείθουν κι ούτε συνέτισαν τους μη υπακούοντες στα μέτρα και η τρομοκρατία που πηγάζει μέσα από τα ίδια τα μέτρα ασφαλείας για την υγεία, χτυπάνε κόκκινο.

Οι νεκροί δεν ικανοποίησαν τους νεκροθάφτες, αν και σε Χώρα, μέλος της «ΕΕ» υπουργός υγείας δήλωσε ικανοποιημένος διότι ένα 33% των βαριά ασθενών αποδήμησε και το κράτος βγαίνει κερδισμένο, όλα αυτά και άλλα ακόμα
του «Μίστερ» covid-19 και σαν κερασάκι το πρόσφατο πρόστιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης είναι τα 150 ευράκια…

Απ’ όλα αυτά ο Πολίτης- ψηφοφόρος, δεν εμπιστεύεται πλέον τίποτα και κανέναν? ούτε θεό, ούτε «οργανισμό», κανέναν «σύμμαχο - φίλο», καμιά κομματική εταιρία,  κανέναν έλληνα κυβερνήτη, «εθνάρχη», πρωθυπουργό, κομματάρχη-αρχηγό. Πολύ δε περισσότερο τον τοπικό βουλευτή, που του δημότη-πολίτη αρπαγμένη και παγιδευμένη νοημοσύνη σε φρούδες ελπίδες, επέλεξε να τον εκπροσωπεί στο ελληνικό κοινοβούλιο.


Και όλα αυτά τα έχουνε ζήσει οι πολίτες αυτής της Χώρας, ιδιαίτερα από το τρίτο τέταρτο και μετά του περασμένου αιώνα, με αποτέλεσμα την μέγιστη απαξίωση των βάρβαρων και απολίτιστων «πολιτικών» κυβερνήσεων όλων των ιδεολογιών και χρωμάτων των κομματικών εταιρειών της Ελλάδας.

Η θανατηφόρα σε παγκόσμιο επίπεδο επιδρομή του «Μίστερ» covid-19, δυστυχώς, αποδείχτηκε και υπαρκτή και θανατηφόρα και κάποια μέτρα ασφαλείας, εάν και εφόσον κρίνονται απαραίτητα, επιβάλλονται. Παράλληλα με την προέλαση και την μολυσμένη επιρροή του «Μίστερ»covid-19, ως …δώρο θεού «βρέθηκε-έφτασε» στα χέρια των δυτικών κυβερνήσεων όπου…, μέσω των μέτρων ασφαλείας…, χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείτε για την ασφάλεια-υγεία των Πολιτών και καλώς…, ακόμα και με τεράστια πρόστιμα και με κλείσιμο καταστημάτων…, λες και δε θα κλείσουνε από μόνα τους… και αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις κατοχύρωσης μιας πρώτης τάξεως αστυνομική c o v i d τ ρ ο μ ο κ ρ α τ ί α ς  όσο και ηχητική. Όμως δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες οι καθημερινές αντιφάσεις και επικίνδυνες προεκτάσεις του «Μίστερ»covid-19, όσο αφορά την οικονομία και τον τρόπο ζωής - Π ο λ ι τ ι σ μ ό ς κάθε Χώρας.

Όσο αφορά την οικονομία έχει τη σφραγίδα της καταστροφής και τα συμπαρομαρτούντα λίγων και μόνον μηνών το επιβεβαιώνουν. Στην  α λ υ σ ί δ α  της  ο ι κ ο ν ο μ ί α ς , πάνω της σέρνονται ό λ ε ς  οι δραστηριότητες ενός κράτους, ενός λαού, μεταξύ και των εκλεγμένων κυβερνήσεων, όπου  ο ρ κ ί ζ ο ν τ α ι !! να δώσουν τα πάντα για την πατρίδα όταν τους χρειαστεί. Ελπίζουμε οι απαγορεύσεις, όπως με τα πανηγύρια, με τους ηλίθιους χαιρετισμούς με τους αγκώνες και άλλα ευτράπελα γέλωτος να έχουν προσωρινή διάρκεια μιας ασθένειας…

«Ε.Ε.» Ελλάς–Θεσσαλία 19 του Ιούλη του 2020   www.fasoulas.de    pelasgos@fasoulas.de  

 

 

Επιστροφή