Το… μασκαριλίκι της Μυκόνου (και της μάσκας)

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Το… μασκαριλίκι της Μυκόνου (και της μάσκας)
«Αυτοψία» Χρυσοχοΐδη στο «Νησί των Ανέμων», σε μία απέλπιδα προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα με τα κορωνο-πάρτι

Μπορεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να συγκαταλέγεται στη λίστα με τους πετυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το πρώτο 12μηνο της θητείας της, αλλά αν χρειάζεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να μεταβεί αυτοπροσώπως στη Μύκονο προκειμένου να διαπιστώσει αν οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό, κάτι κάνουμε λάθος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα στο «Νησί των Ανέμων», προκειμένου να ενημερωθεί για τους κορωνο-ελέγχους που πραγματοποιούνται στη Μύκονο και να ζητήσει την εντατικοποίησή τους, πραγματοποιώντας μάλιστα «αυτοψία» στα σοκάκια στα Ματογιάννια.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στη Μύκονο έχει περισσότερο τον χαρακτήρα τού να περάσει το μήνυμα ότι η πολιτεία επαγρυπνά για την αναζωπύρωση της πανδημίας, όχι γιατί οι «ανέμελοι» και απείθαρχοι πολίτες θα φοβηθούν και θα φορέσουν τις μάσκες τους.

Άλλωστε, ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. ξέρει πολύ καλά ότι το μεγάλο… μασκαριλίκι γίνεται στα πάρτι που διεξάγονται πριβέ στις μυκονιάτικες βίλες.

Εκεί δηλαδή που ο υγειονομικά επικίνδυνα συγχρωτισμός είναι απερίγραπτος και ο έλεγχος των μέτρων αποστασιοποίησης πρακτικά αδύνατος.

Ίσως δεν έχει άδικο η κυβέρνηση αλλά και η επιστημονική κοινότητα που λέει ότι ο κορωνοϊός τρέφεται από τον «ωχαδερφισμό» και το «έλα, μωρέ» των πολιτών, που σε σημαντικό ποσοστό τους αισθάνθηκαν ότι η άρση της καραντίνας σήμανε και το τέλος της πανδημίας.

Εξίσου άδικο δεν θα είναι όμως αν ειπωθεί ότι το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα δεν ήταν το ίδιο διεισδυτικό και επιτυχημένο όπως στην αρχή της πανδημίας.

Και αν τότε χρειάστηκε ο… Σπύρος Παπαδόπουλος να συνδράμει τον κοινό σκοπό, σήμερα μοιάζει να επικρατεί μία επικίνδυνη αμφισημία για τη χρήση του μοναδικού –για την ώρα τουλάχιστον– ασφαλούς τρόπου προστασίας που έχουμε στη διάθεσή μας, της μάσκας.

Το πέρασμα από την καραντίνα στην ελευθερία των μετακινήσεων συνοδεύτηκε από τη σύσταση –και όχι την υποχρέωση– χρήσης της μάσκας, πολλοί θυμήθηκαν την αρχή της πανδημίας που ακόμη και από επίσημα χείλη λεγόταν ότι η μάσκα όχι μόνο δεν επιβάλλεται αλλά αντενδείκνυται, ενώ ήρθε και το άνοιγμα του τουρισμού να δώσει την αίσθηση ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και την ανεπίτρεπτη υγειονομικά αλλά άκρως επιβεβλημένη οικονομικά οδηγία για τις εναέριες μετακινήσεις που για να διασωθούν οι αεροπορικές εταιρείες, οι ταξιδιώτες αγγίζουν ο ένας τον άλλον…

Την απόφαση αυτή ο μέσος πολίτης την εξέλαβε ως… άρση της πανδημίας.

Προφανώς, όμως, ο έλεγχος βρίσκεται στον προθάλαμο της… απώλειας, αν κρίνουμε από τις εκκλήσεις των ειδικών που επιμένουν ότι ο κίνδυνος της υπερμετάδοσης είναι μεγάλος και ότι ένα ατύχημα δεν θέλει πολύ για να συμβεί…

Πηγή: iapopsi.gr

 

 

Επιστροφή