Ο συμπολίτης καθηγητής και τα... σαΐνια του Γραφείου Κτηματογράφησης Τρικάλων

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ο συμπολίτης καθηγητής και τα... σαΐνια του Γραφείου Κτηματογράφησης Τρικάλων
Διαβάστε το "μπλέξιμο" του συμπολίτη καθηγητή, Δρ. Ιστορίας και συγγραφέα Θεόδωρου Νημά στα γρανάζια ενός γραφείου της δημόσιας διοίκησης (Γραφείο Κτηματογράφησης Τρικάλων) και φανταστείτε τι... "τραβάει" (για να το πούμε "λιανά") κάποιος μη... "γραμματιζούμενος" πίσω από έναν "γκισέ" αντιμετωπίζοντας τους υπηρέτες ενός "τέρατος", (αυτό  που λέγεται και "λερναία ύδρα"), του τέρατος της γραφειοκρατίας...Εθνικό Κτηματολόγιο: Με αδαείς και γραφειοκράτες πώς θα γίνει;

Μία από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες των τελευταίων δεκαετιών ήταν η ίδρυση του Εθνικού Κτηματολογίου για την κτηματογράφηση των ακινήτων περιουσιών των Ελλήνων για να διορθωθούν χρόνιες παθογένειες και να μπει επιτέλους μια τάξη σε ό,τι αφορά στις ιδιοκτησίες.

Δυστυχώς όμως η όλη οργάνωση φαίνεται ότι στήθηκε με προχειρότητα με αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες πολίτες να ταλαιπωρούνται χωρίς λόγο και χωρίς δική τους ευθύνη.

Πολλά άκουγα για χοντρά λάθη του Γραφείου Κτηματογράφησης Τρικάλων, τα οποία ταλαιπωρούν τους πολίτες και τους βάζουν σε αδικαιολόγητα έξοδα.

Και ήρθε η ώρα να βιώσω και ο ίδιος κάτι ανάλογο. Εγκαίρως είχα υποβάλει τη σχετική δήλωση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για οικόπεδό μου και οικία που βρίσκονται σε ορεινό χωριό του Ν. Τρικάλων. Όταν έλαβα την ανάρτηση, διαπίστωσα ότι υπήρχαν σ’ αυτή σοβαρά λάθη.

 Έτσι πριν από δύο (2) χρόνια υπέβαλα, με την βοήθεια συμβολαιογράφου, ένσταση. Εδώ και λίγες ημέρες έλαβα ειδοποίηση της τελευταίας στιγμής ότι η «Αίτηση διόρθωσης … πρέπει να παραπεμφθεί  στην Επιτροπή Ενστάσεων προς κρίση επειδή …».

Λόγω θερινών διακοπών, η εν λόγω γραπτή ειδοποίηση περιήλθε σε μένα κατόπιν εορτής.

Επίσης στην εν λόγω ειδοποίηση υπήρχε και «Πίνακας δικαιούχων εγγραπτέων δικαιωμάτων που εκτοπίζονται (εν όλω ή εν μέρει) ή δικαιούχων επί ομόρων επηρεαζομένων ακινήτων».

Σ’ αυτόν συμπεριλαμβάνονταν και ονόματα «συνοριτών», κάποια πραγματικά και δύο τα οποία μόνο τα σαΐνια … του Γραφείου Κτηματογράφησης Τρικάλων γνωρίζουν πώς προέκυψαν!

Για να εξηγούμαι. Αναφέρονται ως συνορίτες (όμοροι) δύο ονόματα (υπερήλικης μάνας και κόρης), τα κτήματα των οποίων βρίσκονται παρασάγγας μακριά από το δικό μου οικόπεδο και μάλιστα εκτός της αντίθετης άκρης του οικισμού! Αντιθέτως δεν αναφέρονται δύο πραγματικοί συνορίτες!

Να υποθέσω ότι μου χαρίζουν ολόκληρο τον οικισμό που παρεμβάλλεται ανάμεσά μας; Τέτοια υπεύθυνη εργασία γίνεται στο Γραφείο Κτηματογράφησης Τρικάλων.

Με την πρώτη ευκαιρία λοιπόν, την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2020, επισκέφτηκα το Γραφείο Κτηματογράφησης Τρικάλων για να μου εξηγήσουν και διορθώσουν το λάθος τους.

Η πρώτη νεαρή κυρία, στην οποία απευθύνθηκα, μόλις της είπα περί τίνος πρόκειται, με ύφος απαράδεκτο με παρέπεμψε στους υποτιθέμενους συνορίτες μου να λύσουμε τη διαφορά.

Στις εύλογες ενστάσεις μου, κάποια άλλη κυρία προσφέρθηκε να το συζητήσουμε το θέμα ήρεμα.

Στην πορεία της συζητήσεως μού ενεφάνισε και άλλα ανύπαρκτα στοιχεία για το οικόπεδό μου καταλήγοντας και αυτή ότι πρέπει να αποστείλω με συστημένη επιστολή τον απαράδεκτό τους Πίνακα, που προανέφερα, σε όλους τους αναφερομένους σ’ αυτόν συνορίτες, ώστε αυτοί να κάνουν κατόπιν σχετική διορθωτική δήλωση!

Ομολογουμένως ταραχεύτηκα και συγχύστηκα και της ζήτησα να μου πει αν οι εφευρεθέντες από αυτούς συνορίτες μου (μάνα και κόρη) είχαν δηλώσει ότι έχουν κοινά σύνορα με το δικό μου οικόπεδο.

(Με την επιστροφή μου κατόπιν στo χωριό, τους ρώτησα και η απάντησή τους ήταν: «Θεός φυλάξοι! Τι δουλειά έχουμε εμείς εκεί απάνω!»).

Η κυρία του Κτηματολογίου όμως αρνήθηκε να μου απαντήσει αλλά μου έδειξε τον δορυφορικό χάρτη της περιοχής, όπου και εκεί φαινόταν ότι μεταξύ του δικού μου οικοπέδου και των υποτιθέμενων ομόρων κτημάτων παρεμβάλλεται δημοτική δασώδης έκταση και ολόκληρος οικισμός.

 Παραταύτα δεν δέχτηκε να προβεί στη διόρθωση της ανακριβούς υπαιτιότητί τους καταχωρίσεως. Έφυγα πραγματικά οργισμένος και θλιμμένος για την κατάντια του Νεοελληνικού Κράτους, το οποίο μάλιστα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας του, ενώ απλώς οι Τούρκοι αγάδες αντικαταστάθηκαν από τους ανίκανους και αδαείς Νεοέλληνες γραφειοκράτες.

Και κλείνοντας διερωτώμαι: Σε πόση ταλαιπωρία και σε πόσα έξοδα υποβλήθηκαν οι αγράμματοι και φτωχοί κάτοικοι των χωριών μας από ανάλογη μεταχείριση;

Αυτά προς το παρόν και επιφυλάσσομαι για περαιτέρω ενέργειες.

Θεόδωρος Α. Νημάς


 

 

Επιστροφή