Το παρασκήνιο της έκρηξης Δένδια μπροστά στον Τούρκο

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Το παρασκήνιο της έκρηξης Δένδια μπροστά στον Τούρκο
Η πρωτοφανής ένταση που σημάδεψε τις κοινές δηλώσεις του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα αιφνίδιο γεγονός.



Κυρίως εάν ληφθεί υπόψη το γενικότερο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και όσα έχουν προηγηθεί από την κρίση στον Έβρο το Μάρτιο του 2020 και την ένταση στο Αιγαίο το περασμένο καλοκαίρι έως την παρελκυστική τακτική των γειτόνων τις παραμονές των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είχαν στην ατζέντα τους το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.


Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε ετοιμόλογος κι έδωσε «πληρωμένες» απαντήσεις στον Τούρκο ομόλογό του.

Η στάση αυτή του κ. Δένδια ήταν πάντως πλήρως ευθυγραμμισμένη με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του γνώριζαν κι είχαν μετρήσει ακριβώς αυτό το πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, παρά το γεγονός ότι επισήμως η θέση της Αθήνας είναι οι χαμηλοί τόνοι προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση και δημιουργία θετικού κλίματος.

Από τη στιγμή λοιπόν που ο Έλληνας υπουργός προκλήθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του και εθίγησαν οι ελληνικές θέσεις και τα δίκαια της χώρας, η αιχμηρή απάντηση του κ. Δένδια ήταν μονόδρομος και μάλιστα η οδηγία αυτή είχε δοθεί από τον πρωθυπουργό στον υπουργό Εξωτερικών, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας όχι μόνο είχε συνομιλήσει εκτενώς για το ζήτημα με τον κ. Μητσοτάκη και είχε σχεδιαστεί επακριβώς η στρατηγική που θ’ ακολουθούσε, αλλά και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό τηλεφωνικά αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πριν από αυτή με τον Τούρκο ομόλογό του.

Στην κυβέρνηση εξακολουθούν πάντως να θεωρούν ότι πρέπει να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία και να επιδιωχθεί η δημιουργία θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των ενστάσεων και την καλλιέργεια μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρά τα όσα διημείφθησαν χθες μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ στην Άγκυρα.

«Προφανώς, υπάρχουν διαφωνίες», επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας πως η Ελλάδα, όταν γίνονται συνομιλίες, προβάλλει τις θέσεις της και χθες εκφράστηκαν αυτές δημοσίως και με ειλικρίνεια και αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει εκτονωτικά – πάντα σύμφωνα με τα ίδια στελέχη.

Σε ό, τι αφορά στο ενδεχόμενο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν, από την πλευρά της Αθήνας επισημαίνεται εκ νέου ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου και της επικοινωνίας με την Τουρκία, αλλά η στάση της ελληνικής πλευράς δεν αρκεί εφόσον δεν συνοδεύεται από εκατέρωθεν σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Επίσης, σε τέτοιες καταστάσεις, τα πράγματα κινούνται βήμα-βήμα. Εάν δηλαδή υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης, μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Επίσης, ξεκαθαρίζεται – όπως έκανε σαφές και ο κ. Δένδιας στις δηλώσεις του – ότι οι όποιες συζητήσεις για διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να γίνονται υπό την «ομπρέλα» της Ευρώπης και της ΕΕ και όχι με τους όρους που επιχειρεί να βάλει η Τουρκία, αφού από τα γεγονότα στον Έβρο κι έπειτα η ελληνική πλευρά σταθερά και σθεναρά υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό, αλλά για ευρωτουρκικό ζήτημα.



Πηγή: iapopsi.gr

 

 

Επιστροφή