Τρικαλινή "βιομηχανική κληρονομιά" και Τρικαλινή... "δημιουργία"

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
 Τρικαλινή
- "Γεμίσαμε"... μνημεία ! - Τελικά, οι... "Νεο-τρικαλινοί", θα... δημιουργήσουμε "κάτι" ?
- Πλέγμα ανάδειξης της βιομηχανικής κληρονομιάς (διαβάζουμε) στον Δήμο Τρικκαίων

(Στο μέλλον, δεν... διαβάζουμε "τι" θα έχουμε, τι θα "κάνουμε", τι... "θα δείξουμε" !.
Εμείς, θα δημιουργήσουμε "κάτι" ?)
- "ΥΠΕΡΟΧΑ" πάντως όλα τα ως προς την "βιομηχανική κληρονομιά" και την... "διάσωση" (!)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

“Η χρήση δίνει ζωή στα μνημεία”.

“Ο μύλος Ματσόπουλου είναι το ωραιότερο σημείο των Τρικάλων”. Αυτές οι φράσεις του Δημάρχου Τρικκαίων και προέδρου  της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, χαρακτήρισαν τη διπλής σημασίας εκδήλωση για τη βιομηχανική κληρονομιά στα Τρίκαλα.
Το Σάββατο 10 Ιουνίου στο ισόγειο του μύλου Ματσόπουλου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Προστασία, ανάδειξη και διαχείριση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς των Τρικάλων - Προς ένα Εθνικό Δίκτυο Ο.Τ.Α.»...





 Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και ο Δήμος Τρικκαίων, με τη συνδρομή της e-trikala ΑΕ διοργάνωσαν την εκδήλωση, που εκτός από τις εισηγήσεις, ενέταξε τον Δήμο Τρικκαίων στο υπό δημιουργία δίκτυο ΟΤΑ για τη βιομηχανική κληρονομιά. Επομένως, ως πλέον κατάλληλος χώρος, ο μύλος Ματσόπουλου, που έγινε ευρύτερα γνωστός και με τον Μύλο των Ξωτικών, φιλοξένησε τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Η οποία, όπως την περιέγραψε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, πραγματοποιήθηκε μετά από συζητήσεις και ωρίμανση σκέψεων, και διεξήχθη στον χώρο που συναισθηματικά και αξιακά έκανε τη διαφορά στα Τρίκαλα.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία που δίνει ο δυτικομακεδονικός Δήμος στην ανάδειξη νέων αναπτυξιακών δεδομένων, μετά την περίοδο απεξάρτησης από τον λιγνίτη, μέσω αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η υπογραφή της “Διακήρυξης Αρχών Συνεργασίας ΟΤΑ προς τη δημιουργία Δικτύου για την προστασία της Βιομηχανικής Κληρονομιάς” από την κ. Παπαστεργίου, εντάσσει τον Δήμο Τρικκαίων στη συγκεκριμένη προσπάθεια. Τη Διακήρυξη υπέγραψε στη συνέχεια και ο κ. Μαλούτας για τον Δήμο Κοζάνης.











Χαιρετισμοί
Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί: η γενική γραμματέας του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ κ. Μαρία Λιλιμπάκη  μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου κ. Κωνσταντίνου Τοκμακίδη, η κ. Όλγα Δεληγιάννη, υπεύθυνη συντονισμού Συμβουλίου Βιομηχανικής Κληρονομιάς ΕΛΛΕΤ μετέφερε και τον χαιρετισμό της Προέδρου του Ελληνικού Τμήματος του TICCIH (Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς) κ. Μαρίας Μαυροειδή. Στην ημερίδα προήδρευσε ο Μιχάλης Λιάππας, αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων.
 
Εισηγήσεις

Η ημερίδα περιελάμβανε μια συνεδρίαση με εισηγήσεις, που είχαν ως στόχο την παρουσίαση του σημαντικότατου κτιριακού αποθέματος της βιομηχανικής κληρονομιάς της πόλης, ιδιαίτερα το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του συγκροτήματος του νεώτερου μνημείου του Μύλου Ματσόπουλου, καθώς και τη σημασία της δημιουργίας του Πανελλαδικού Δικτύου Ο.Τ.Α. για τη βιομηχανική κληρονομιά. Η κ. Ασπασία Καρανάσιου,  Αρχιτέκτων, στέλεχος τμήματος Μελετών & Κατασκευών της Διεύθυνσης  Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων, παρουσίασε το θέμα «Η Βιομηχανική Κληρονομιά των Τρικάλων και οι προσπάθειες προστασίας και ανάδειξής της - H αποκατάσταση του Μύλου Ματσόπουλου». Για το ίδιο θέμα παρουσιάστηκε και η «Η μουσειολογική μελέτη για την μόνιμη έκθεση στον Μύλο Ματσόπουλου» των αρχαιολόγων - μουσειολόγων κ.κ. Βάλιας Αμοιρίδου - Γιώργου Αδαμίδη.

Τέλος, η κ. Όλγα Δεληγιάννη Αρχιτέκτων ε.τ. ΥΠΠΟ, υπεύθυνη συντονισμού Συμβουλίου Βιομηχανικής Κληρονομιάς  ΕΛΛΕΤ, ανέλυσε το θέμα «Η σημασία της δημιουργίας ενός πανελλαδικού Δικτύου συνεργασίας ΟΤΑ για την προστασία της Βιομηχανικής Κληρονομιάς». Συμπληρωματικά έγινε παρέμβαση της αρχιτεκτόνισσας κ. Μαριάννας Κακαβά, που παρουσίασε στοιχεία της μελέτης της για την ιστορία και τις δυνατότητες διατήρησης και επανάχρησης στοιχείων του συγκροτήματος του κλωστοϋφαντουργείου Κλωτσοτήρα.








Ακολούθησε συζήτηση γύρω από θέματα προστασίας της βιομηχανικής κληρονομιάς, με έμφαση στη βιομηχανική κληρονομιά των Τρικάλων, αλλά και τη δυναμική του Δικτύου Ο.Τ.Α. Μετά το πέρας των εργασιών, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στον χώρο του Μύλου Ματσόπουλου και στο Μουσείο Τσιτσάνη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ακόμη, ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης π. Παντελεήμων, η τ. βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα και εκ νέου υποψήφια, Μαρίνα Κοντοτόλη, από τον Δήμο Τρικκαίων ο αντιδήμαρχος Εργων Γιώργος Καταβούτας, η εντετλαμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων Εφη Λεβέντη, ο δ/νων σύμβουλος της e-trikala ΑΕ κ. Οδυσσέας Ράπτης, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Τρικκαίων κ. Στεφ. Νταλάσης, ο πρόεδρος της ΝΕ Τρικάλων του ΤΕΕ κ. Απόστολος Μπαταβάνης, ο επικεφαλής του ειδικού Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της Ι.Μ. Γουμένισσας π. Χριστόδουλος Παπακώστας, η κ. Χριστίνα Φίλη, σύμβουλος ΕΛΛΕΤ  και μέλη και φίλοι του Παραρτήματος της Θεσσαλονίκης, κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, αλλά και ευρύτερα της Βόρειας Ελλάδας.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

 

 

Επιστροφή