Ποιος είναι «ξένο σώμα», αγαπητοί;

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Μάριος Σαλμάς

Ο Μάριος Σαλμάς είναι ο υιός ενός οικοδόμου από την Αμφιλοχία της Αιτωλοακαρνανίας.
 Μεγάλωσε πολύ ταπεινά και με μεγάλες στερήσεις. Σπούδασε ιατρός εργαζόμενος. Πολιτεύτηκε πρώτη φορά με την Πολιτική Ανοιξη σε ιδιαιτέρως άγριες συνθήκες.

Εξελέγη βουλευτής της Ν.Δ. πρώτη φορά το 2000 και έκτοτε έχει επανεκλεγεί στο αξίωμα επανειλημμένως, στις εκλογές του 2004, του 2009, του 2012, του 2015, του 2019, του 2023. Τιμηθείς από τον πολύ απαιτητικό λαό της Αιτωλοακαρνανίας, βεβαίως.

Το μισό ποσοστό της Ν.Δ. στον δύσκολο αυτόν νομό, που ξεκινά από τη Βόνιτσα, το Μενίδι Αμφιλοχίας, το Αιτωλικό και το Αγρίνιο και καταλήγει στη Ναύπακτο και στα χωριά του Θέρμου και του Ξηρομέρου, οφείλεται πολλές φορές στις ψήφους που λαμβάνει.

 
Στο απόγειό του έλαβε σε μια αναμέτρηση 42.000 σταυρούς, περισσότερες από τις μισές ψήφους που έλαβε στο σύνολό της η Ν.Δ. Περισσότερες και από τον πρώτο της Α’ Αθηνών. Δεν υπάρχει κατσάβραχο που να μην έχει ανέβει, δεν υπάρχει χωριάτης που να μην έχει εξετάσει καλύπτοντας τις τρύπες του ΕΣΥ, δεν υπάρχει θέμα του νομού του που με ευπρέπεια πάντα να μην έχει «σηκώσει» στα είκοσι τέσσερα χρόνια της θητείας του στα έδρανα του Κοινοβουλίου.

Και, παρά την ενασχόλησή του με την πολιτική, είχε πάντοτε επάγγελμα. Ως πραγματικός άριστος.
 Υπήρξε ιατρός της Εθνικής ομάδας άρσης βαρών με ειδίκευση στην ορθοπεδική του ώμου, είναι σήμερα ιατρός της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, προσφάτως εξελέγη καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Πριν από λίγο καιρό συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου προ του ανασχηματισμού και του τα είπε έξω από τα δόντια, ζητώντας του αυτοβούλως να μην τον σκεφτεί για θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αν είχε ποτέ τέτοια επιθυμία. Τον αποδέσμευσε.

Με ευθύτητα ο κύριος Σαλμάς είπε στον κύριο Μητσοτάκη ότι κάθε φορά που ανακοινώνεται ένας νέος «χάρτης» στην περιφέρεια, δικαστικός, υγειονομικός, ασφαλιστικός, αυτοδιοικητικός, κλείνει και μια δημόσια υπηρεσία.

Αποσύρεται το κράτος από την περιφέρεια.

Κλείνουν τα ταχυδρομεία, κλείνουν τα νοσοκομεία, κλείνουν τα σχολεία, κλείνουν τα ΙΚΑ, κλείνουν οι εφορίες, κλείνουν οι τράπεζες, κλείνουν τα αστυνομικά τμήματα, κλείνουν τα κοινοτικά καταστήματα, κλείνουν όλα, ρημάζει ο τόπος. 


Ο κύριος Σαλμάς περίπου προϊδέασε τον πρωθυπουργό ότι υπό την ηγεσία του εγκαταλείπει την πολιτική. Δεν έχει νόημα έτσι.
 Προχθές, ο κύριος Σαλμάς, ο οποίος μια ζωή ήταν ευγενής στην πολιτική, ουδέποτε μίλησε απρεπώς, έλαβε τον λόγο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και, απελευθερωμένος ως παλαιότερος στην κοινοβουλευτική επετηρίδα από τον εκλεγέντα το 2004 πρωθυπουργό, είπε φωναχτά αυτά που σκέπτονται πολλοί τρομοκρατημένοι συνάδελφοί του που αυτολογοκρίνονται. Οτι η κυβέρνηση αυτή κυβερνάται από πέντε συνεργάτες του πρωθυπουργού από το Μαξίμου που συντάσσουν και στέλνουν έτοιμα τα νομοσχέδια στους υπουργούς και ότι η κυβέρνηση υπηρετεί τους λίγους και όχι τους πολλούς.

Μετά το πέρας της συνεδριάσεως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνεργάτες του πρωθυπουργού διοχέτευαν σε δημοσιογράφους την ενόχληση του κυρίου Μητσοτάκη για την «απρεπή» ομιλία Σαλμά και διακήρυσσαν ότι ο βουλευτής «είναι ξένο σώμα για τη Ν.Δ. εφεξής επειδή απευθύνθηκε “ανοίκεια” στον πρωθυπουργό». Πάλι καλά που δεν ανακοίνωσαν τη διαγραφή του από τις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν πρόκειται να κάνω κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο. Σημεία των καιρών.


 

 

Επιστροφή