Βλαχόστρατα. Η... "Εγνατία" Ηπείρου - Θεσσαλίας ! (Εικόνες και βίντεο)

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
 Βλαχόστρατα. Η...

Η Βλαχόστρατα χρησιμοποιούνταν απο τα αρχαία χρόνια ως μονοπάτι που συνέδεε την Θεσσαλία με την Ήπειρο αλλα και ως τα προηγούμενα χρόνια για την μεταφορά των εμπορευμάτων.

Το μήκος της οδού που διασώζεται σήμερα είναι περίπου 1 χλμ, και βρίσκεταιπαράλληλα στο δασικό δρόμο Νεραιδοχωρίου – Βλάχας.


Φθάνοντας στο Νεραιδοχώρι και κατεβαίνοντας στο ποτάμι θα συναντήσετε τον παλιό μύλο του χωριού. Απο εκεί ξεκινάει το μονοπάτι της παλιάς Βλαχόστρατας ή Σκάλας το οποίο καταλήγει στο Ξυλογέφυρο. Λίγο μετά τον μύλο υπάρχει το παλιο μονότοξο πέτρινο γεφύρι του Χατζηπέτρου το οποίο χτίστηκε περίπου το 1700 για να καλύψει τις τότε ανάγκες μετακίνησης.Η θέα είναι μοναδική και παράλληλα μπορείτε να κάτσετε στα παγκάκια που διαθέτει για να την απολαύσετε. Στο τέλος του μονοπατιού θα συναντήσετε την Βρύση 'Σουλειμάν' ή Βρύση Φτελιά όπως ονομάζεται σήμερα. Το καθαρό και κρύο νερό της θα σας ξεδιψάσει.
Δείτε εικόνες από μια άλλη εποχή, εικόνες της μετακίνησης των βλάχων στην παραδοσιακή βλαχόστρατα του Ασπροποτάμου, με τις ενδιάμεσες στάσεις στα κονάκια και αναβίωση του καραβανιού αυτού το 1988, με μετακίνηση προς το Ξυλογέφυρο της Ελάτης για εκδήλωση με χορευτικά μέσα από βίντεο που ανήρτησε ο Γαρδικιώτης Σωτήρης Γοργογέτας, με μουσική επένδυση του video  το "Για μένα βρέχουν τα βουνά". Κλαρίνο ο αξέχαστος Γιώργος Βούκιας, παλιός αυθεντικός μουσικός επίσης από το Γαρδίκι Ασπροποτάμου.
Επίσης το δεύτερο βίντεο (γυρίστηκε το 1981) είναι από την "ΣΚΑΛΑ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ"


Δείτε video:

 

 

Επιστροφή