Κουρσούμ Τζαμί: Με ιστορία, από τις ομορφότερες που έχουμε στον τόπο μας

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Κουρσούμ Τζαμί: Πολιτισμός και ανάπτυξη

Κουρσούμ Τζαμί: Πολιτισμός και ανάπτυξη
*Του Γιάννη Μπουρμπουρέση
Σε μία μικρομεσαία πόλη της Ελλάδας-όπως είναι τα Τρίκαλα-οι ευκαιρίες για ανάπτυξη δεν παρουσιάζονται καθημερινά.

Όταν αυτό συμβαίνει, αυτοί που κρατάνε τα ηνία αυτής της πόλης στα χέρια τους, επιβάλλεται  να έχουν τις κεραίες τους ανοιχτές για να τις αντιλαμβάνονται και να τις αξιοποιούν. Οι ευκαιρίες σε κάθε τόπο, για να έχουν προοπτική επιβίωσης μέσα στο χρόνο, οφείλουν να σέβονται τις παραδόσεις και την ιστορία του.

                                                                 

Μία πολλή όμορφη ιστορία, από τις ομορφότερες που έχουμε στον τόπο μας, είναι αυτή του Κουρσούμ τζαμιού.
Η παράδοσή μας, θέλει ο Οσμάν Σαχ κυνηγημένος και άρρωστος, να βρήκε καταφύγιο στην πόλη των Τρικάλων.Αφού σώθηκε, προκειμένου να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, ανέθεσε στον ελληνικής καταγωγής  αρχιτέκτονα Σινάν, να δημιουργήσει αυτό το υπέροχο τζαμί-που όμοιο του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο-σε ανάμνηση της σωτηρίας του.
                                                                    

Πριν μερικούς μήνες,ζητήθηκε ο χώρος από μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης, για την εκπλήρωση των θρησκευτικών τους καθηκόντων. Το θέμα παραπέμφθηκε από τη δημοτική αρχή-ως εθνικό-σε κυβερνητικό επίπεδο και συγκεκριμένα στα υπουργεία πολιτισμού και τουρισμού αλλά και εξωτερικών με τελικό αποτέλεσμα να ανάψει κόκκινο φως στην μετακίνηση των μουσουλμάνων προσκυνητών.(εφ.πρωϊνός λόγος,15 μαρτίου 2011).
                                                     

Μεγάλο λάθος. Καταρχήν, από πού κι ως που, η διαχείριση της παράδοσής μας δύναται να αποτελεί πρωτίστως  εθνικό ζήτημα; Από  που κι ως που, η οργανωμένη επίσκεψη ανθρώπων ελληνικής ή και ξένης καταγωγής, μπορεί ν’αποτελεί απειλή για τα εθνικά μας συμφέροντα;Κι αν θέλετε, βάλτε το τελευταίο σε αντιπαραβολή με την οργανωμένη θρησκευτική μετακίνηση χιλιάδων Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη,οι οποίοι αφήνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, συμβάλλοντας στη μεγάλη ανάπτυξη της Πόλης τα τελευταία χρόνια.Θα μπορούσε το Κουρσούμ τζαμί-στο μέτρο του δυνατού-να παίξει το ρόλο της Αγίας Σοφίας για ένα κομμάτι του μουσουλμανικού κόσμου.
                                               .

Δεν είναι μόνο η ομορφιά του αυτή κάθε αυτή, πιο πολύ είναι η ιστορία που κρύβεται από πίσω. Μία ιστορία αλληλεγγύης και συμφιλίωσης λαών και θρησκειών σε μία ταραγμένη ιστορικά περίοδο.Ένας κυνηγημένος τούρκος μουσουλμάνος, βρίσκει καταφύγιο, σε μία κατά βάση χριστιανική πόλη, σώζεται, και αναθέτει σ’ένα  Έλληνα μουσουλμάνο, να δημιουργήσει αυτό το κομψοτέχνημα.

Στον ίδιο χώρο, συνυπάρχουν πληθώρα ενδιαφερόντων σημείων: η όμορφη εκκλησία του αγίου Κωνσταντίνου σε συνδυασμό με τη σεβάσμια αντίθεση που προκαλεί, συνδιαλεγόμενη με το τζαμί.

Το οθωμανικό χαμάμ, που πρόσφατα αποκαλύφθηκε στο χώρο των παλαιών φυλακών και θ’αξιοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ. Το μουσείο Τσιτσάνη ¨που θα λειτουργήσει επίσης στο συγκεκριμένο χώρο. Ένας καλλιτέχνης παγκόσμιας εμβέλειας,ο οποίος στα τραγούδια του συνδυάζει την ανατολή με τη δύση,την ελληνική παραδοσιακή αλλά και   βυζαντινή μουσική, χωρίς να λησμονεί τους ανατολίτικους ρυθμούς, γεγονός που τον καθιστά οικουμενικό.
                                                                                       

Όλα αυτά τα στοιχεία συνεπικουρούμενα από τη γραφικότητα του ληθαίου ποταμού αλλά και με άλλες ήπιες παρεμβάσεις στο χώρο, καθώς και πολιτιστικές δράσεις(να διοργανώνονται τα Τσιτσάνεια εκεί),θα συστήσουν και θα βάλουν στο χάρτη-με την κατάλληλη προβολή-μία νέα περιοχή θρησκευτικού τουρισμού με πολυάριθμες προεκτάσεις.                                                                                 
                                                                                                   

Η δυτική   Θεσσαλία, με τα ενδημικά της στοιχεία,τα μοναδικά της χαρακτηριστικά,από τη λίμνη Πλαστήρα ως τα Μετέωρα, από το Περτούλι ως τη Θεόπετρα, από το κουρσούμ τζαμί ως τα χωριά του Ασπροποτάμου είναι αναγκαίο να βαδίσει με ενιαίο σχέδιο τουριστικής προβολής, στοχεύοντας πλέον στον εξωτερικό τουρισμό.

Τουλάχιστον όσο οι αδιέξοδες περικοπές των εγκάθετων πολιτικών που μας κυβερνούν, συρρικνώνουν τα εισοδήματα των συμπατριωτών μας, τόσο που αναμφίβολα πετυχημένες δράσεις, όπως ο μύλος των ξωτικών στο πάρκο ματσόπουλου,με πολλά περιθώρια ανάπτυξης, θα καταφέρει σε μικρό ποσοστό να ξεδιπλώσει τη δυναμική του.

 Ίσως τώρα που ο δήμαρχος ανέλαβε τα πολιτιστικά-που αν συζητήσει κανείς μαζί του, κατανοεί αμέσως ότι είναι ο τομέας που τον εκφράζει περισσότερο ως προσωπικότητα  -ν’αναλάβει  κάποιες επιπλέον αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΡΕΣΗΣ
(ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ




            
                                                  

 

 

Επιστροφή