Θρύλοι και παραδόσεις του νομού Τρικάλων

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
 Θρύλοι  και παραδόσεις του νομού Τρικάλων


Εργασία της μαθήτριας  της Β’ τάξης Λυδίας Παπαγόρα
 

Νομός Τρικάλων, ένας  τόπος στου οποίου τους κόλπους  κρύβονται αναρίθμητοι θρύλοι  και παραδόσεις


ΜΑΛΑΚΑΣΙ

 
Το Μαλακάσι ανήκει στο  νομό Τρικάλων και καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα του. Βρίσκεται  στην αριστερή παράκαμψη της εθνικής  Τρικάλων – Ιωαννίνων μετά την  Παναγιά και σε απόσταση 50 χιλιομέτρων  από την Καλαμπάκα. Από τις  βόρειες πλαγιές του Λάκμου (Περιστέρι  και Ζυγό), στα δυτικά του χωριού Ρούτζι και Χίνιστα που συγκλίνουν με αποτέλεσμα να σχηματίζεται το Μαλακασιώτικο  ρέμα (έτσι ονομάζεται το πρώτο κομμάτι  του Πηνειού ποταμού).


Το Μαλακάσι στοιχειώνεται  από πολλούς θρύλους.

Ένας από αυτούς αναφέρεται στην περίφημη Κατάρα.

Σύμφωνα με τον θρύλο, η < Κατάρα>  πήρε το όνομα της από έναν άτυχο δεσπότη ο οποίος πάγωσε περνώντας από κει (κατά τη διάρκεια του χειμώνα). Πριν πεθάνει, ο ταξιδιώτης καταράστηκε την κορυφή και το σημείο του θανάτου του. Γι΄αυτό η Κατάρα ονομάζεται αλλιώς και < Κάμπος του Δεσπότη>.
Άλλος θρύλος αναφέρεται στον βράχο <Πέτρα –Φίδι> όπου λέγεται ό,τι υπήρχε μια φωλιά <δράκου- φιδιού> ο οποίος στοίχειωνε την περιοχή και φύλαγε έναν κρυμμένο θησαυρό. Οι άνθρωποι θέλοντας να βγάλουν το τέρας από τη φωλιά του, το δελέασαν να βγει έξω χρησιμοποιώντας έναν κάδο αλατισμένο γάλα που ανάγκασε το θεριό να κατέβει στο ποτάμι για να πιεί νερό. Τότε οι άνθρωποι εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία μπήκαν στην φωλιά του και μη μπορώντας να βρουν το θησαυρό την κατέστρεψαν. Όταν γύρισε ο δράκος εξαγριώθηκε και το σφύριγμα του ακούστηκε μέχρι το χωριό. Οργισμένος καθώς ήταν , χτύπησε με την ουρά του το  βράχο, ο οποίος σχίστηκε στη μέση. Από τότε στην <Πέτρα – Φίδι> διακρίνονται τα ίχνη των ραβδώσεων από το χτύπημα (σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του θρύλου).
 

Όσον αφορά  τις παραδόσεις, στο Μαλακάσι γιορτάζεται  η  μνήμη των αγίων Πέτρου και  Παύλου (29 Ιουνίου) και ο Δεκαπενταύγουστος  ( με γλέντι που όπως είναι φυσικό άλλωστε που ακολουθείται στις θρησκευτικές εκδηλώσεις). Κατόπιν γιορτάζονται τα Χριστούγεννα , οι Απόκριες , ο Ευαγγελισμός , η Κούρα και ο γάμος (όλα αυτά με τα παραδοσιακά έθιμα του Μαλακασίου).
 

ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΣ
 

Ο Ασπροπόταμος ( ή Αχελώος ) είναι ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας. Ο Ασπροπόταμος κυλάει στα όρια των  Νομών Άρτας  και Καρδίτσας , χωρίζει  την Ευρυτανία από την Αιτωλοακαρνανία , δημιουργεί τις τεχνιτές  λίμνες  Κρεμαστών και Καστρακίου και  διασχίζει την εύφορη πεδιάδα  του Αγρινίου  και μετά από  πορεία ( 220 χιλιομέτρων) καταλήγει στο  Ιόνιο Πέλαγος. Η περιοχή του  Ασπροπόταμου καλύπτεται από δάση , περιλαμβάνει μεγάλα αλπικά λιβάδια  και τη διαρρέουν ποτάμια με παρυδάτια  βλάστηση.


Κύριο θέμα τους είναι οι νεράιδες και τα ελάφια ( όντα που κατά κανόνα συνδέονται με τους αγίους του τόπου αυτού).
Ένας θρύλος αναφέρεται στον Άγιο Γεώργιο τον Βροντερό.
Σύμφωνα με τον  θρύλο, στο χωριό Βροντερό ( ή Λάντζ  ) , την ημέρα της γιορτής του , έστελνε ένα ελάφι , το οποίο  οι πιστοί θυσίαζαν και έτρωγαν όλοι . Κάποτε όμως το ελάφι άργησε , οι χωριανοί ετοιμάστηκαν για την εκκλησία  και όταν το ελάφι φάνηκε , εκείνοι  αρνήθηκαν να το θυσιάσουν για  να μη λερώσουν τα γιορτινά τους ρούχα , με αποτέλεσμα ο Άγιος να δυσαρεστηθεί και να μην τους ξαναστείλει ελάφι.
Ένας άλλος θρύλος αναφέρεται στο  γεφύρι του φαραγγιού της μάνας ( το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Περτούλι και Νεραϊδοχώρι ) . Σύμφωνα μ’ αυτόν τον θρύλο , το γεφύρι αυτό είχε γκρεμιστεί πολλές φορές από την ορμή των νερών του φαραγγιού. Ο Πρωτομάστορας ισχυριζόταν ό,τι το αίμα των κοκόρων και των αρνιών που θυσιαζόταν δεν ήταν αρκετό για να στεριώσει το γεφύρι .Έπρεπε  να θυσιαστεί άνθρωπος. Έτσι άρπαξαν μια γριά ζητιάνα και την έχτισαν στα θεμέλια του γεφυριού. Από τότε λέγεται < Το Γεφύρι της Γριάς > και ο διαβάτης που περνάει από κει ακούει το θρήνο της ή τη βλέπει να κάθεται στο γεφύρι .
 

ΝΕΡΑΙΔΟΧΩΡΙ
 

Το Νεραϊδοχώρι  ή Βετερνίκ ( παλαιά ονομασία που  δεν ισχύει πια ) είναι ορεινό χωριό  και ανήκει στο δήμο Πύλης . Είναι  χτισμένο στις πλαγιές του Κόζιακα (σε υψόμετρο 1140 μέτρων ).
 


Σύμφωνα μ’ έναν θρύλο, κάποτε ζούσαν δύο όμορφα και πλούσια κορίτσια στο νεραϊδοχώρι. Το ένα το έλεγαν Μαρία ( < Μάρω > ) και  το άλλο Νεραϊδούλα. Μια μέρα κλέφτες πατήσανε το χωριό, με σκοπό να αιχμαλωτίσουν τα δύο κορίτσια. Εκείνα όμως , κατόρθωσαν να ξεφύγουν .  Η μία ανέβηκε στην κορυφή του ενός βουνού και η άλλη στην κορυφή του άλλου. Όταν οι κλέφτες φύγανε , τα κορίτσια δεν γυρίσανε στο χωριό ,είχαν χαθεί. Οι γέροι και οι γριές του χωριού λέγανε ό,τι πολλές φορές , τις φεγγαρόλουστες βραδιές ,βλέπανε τις σκιές τους και τις νύχτες άκουγαν τις παραπονιάρικες φωνές τους . Από τότε τα βουνά πήραν τα ονόματα < Μαρόσα > και < Νεράιδα > , εξού και η ονομασία του χωριού < Νεραϊδοχώρι >.
 

Μα εκείνες κατόρθωσαν να ξεφύγουν
 
Λ. Παπαγόρα 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων

 

 

Επιστροφή