Πότε υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας η πρώτη μεταναστευτική συμφωνία

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Πότε υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας η πρώτη μεταναστευτική συμφωνία

- To Χρονικό της μετανάστευσης στην Αυστραλία
- Που θα βρήτε σπάνιο φωτογραφικό υλικό από 20.000 φωτογραφίες με θέμα τη μετανάστευση των ευρωπαίων στην Αυστραλία

1788: Άφιξη των πρώτων λευκών και έναρξη αποικισμού στο Port Jackson (Σίδνεϊ) της New South Wales (Νέας Νότιας Ουαλίας).

1793: Άφιξη των πρώτων ελεύθερων αποίκων (11 άτομα) στους οποίους παραχωρείται γη μεταξύ Σίδνεϊ και Parramatta. (Οι αποικιακές αρχές παραχωρούσαν δωρεάν γη και στους αξιωματικούς καθώς και στους πρώην κατάδικους που επιθυμούσαν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Αυστραλία).

1804: Αρχίζει η (λευκή) κατοίκηση του νησιού Τασμανία.

1824: Κατάδικοι μεταφέρονται και εγκαθίστανται στο Moreton Bay, κοντά στο σημερινό Brisbane.

1828: Για πρώτη φορά στη διάρκεια αυτού του χρόνου ο αριθμός των ελεύθερων αποίκων (μεταναστών) που φτάνουν από την Αγγλία, ξεπερνούν τα 1.000 άτομα. 1829: Πρώτη εγκατάσταση λευκών στη Δυτική Αυστραλία.

1832: Για πρώτη φορά καθιερώνεται το σύστημα της επιχορήγησης αυτών που θέλουν να μεταναστεύσουν («Assisted Immigration»). Η κυβέρνηση εξασφαλίζει τα χρήματα για τις επιχορηγήσεις από την πώληση γης στην Αυστραλία.

1834: Οι πρώτοι Ευρωπαίοι εγκαθίστανται στο Port Phillip Bay, εκεί που αργότερα θα κτιστεί η Μελβούρνη και θα ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία της Πολιτείας της Victoria (Βικτώριας).

1836: Πρώτη άφιξη λευκών στη Νότια Αυστραλία.

1838: Φτάνουν οι πρώτοι Γερμανοί Λουθηρανοί.

1851: Ο λευκός πληθυσμός της Αυστραλίας φτάνει τις 438.000. Τον ίδιο χρόνο ανακοινώνεται η ανακάλυψη χρυσού. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα την άφιξη χιλιάδων νέων μεταναστών από την Ευρώπη, την Αγγλία και την Ασία. Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται.

1852: Σταματά η μεταφορά καταδίκων στις ανατολικές αποικίες (Πολιτείες).

1855: Η Πολιτεία της Βικτώριας ψηφίζει νόμο για τον περιορισμό της εισόδου σε Κινέζους. Το ίδιο κάνουν σε λίγο και οι υπόλοιπες Πολιτείες (αποικίες).

1863: Αρχίζει η μεταφορά εργατών από τα νησιά του Ειρηνικού στην Πολιτεία του Queensland.

1867: Η Δυτική Αυστραλία είναι η τελευταία Πολιτεία που τερματίζει τη μεταφορά καταδίκων, κλείνοντας έτσι ένα κεφάλαιο στην ιστορία της Αυστραλίας.

1869: Η Βικτώρια ψηφίζει τα πρώτα προστατευτικά μέτρα για τους Αμπορίτζινις (ιθαγενείς). Τον ίδιο χρόνο αρχίζει η λευκή αποίκηση του Darwin (πρωτεύουσας σήμερα της Northen Territory – Βόρειας Περιοχής).

1883: Η επιχορηγούμενη μετανάστευση στο Queensland φτάνει τις 25.000.

1890: Οι ανατολικές αποικίες (Βικτώρια, Νέα Νότια Ουαλία και Queensland) γνωρίζουν την πρώτη οικονομική κρίση (Depression) στην ιστορία τους, με άμεσο αποτέλεσμα τον ουσιαστικό τερματισμό της μετανάστευσης. Η κατάσταση αυτή διαρκεί όλη την επόμενη δεκαετία.

1892: Ανακαλύπτεται χρυσός και στη Δυτική Αυστραλία, με αποτέλεσμα να αρχίσει προς τα εκεί ένα σοβαρό μεταναστευτικό ρεύμα από τις ανατολικές αποικίες και την Ευρώπη.

1901: Οι έξι αποικίες της Αυστραλίας συγκροτούν ομοσπονδιακό κράτος με την ονομασία «Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας» που γίνεται αμέσως μέλος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Τον ίδιο χρόνο, η Ομοσπονδιακή Βουλή ψηφίζει νόμο με τον οποίο καθιερώνεται το περιβόητο «Dictation Test» (που είχε αποκλειστικό στόχο τον της μετανάστευσης μη Ευρωπαίων στην Αυστραλία). Το Dictation (υπαγόρευση) σήμαινε ότι οι αρχές μπορούσαν να εξετάζουν κάποιον για τις γνώσεις του στην αγγλική γλώσσα και αν δεν ικανοποιούνταν τότε του απαγορευόταν η είσοδος ή η παραμονή στη χώρα. Ταυτόχρονα, ψηφίζεται νόμος που επιτρέπει την απέλαση εργατών προερχόμενων από τα νησιά του Ειρηνικού. Με άλλα λόγια, καθιερωνόταν και επίσημα η κακόφημη και ρατσιστική White Australian Policy (Πολιτική για μια Λευκή Αυστραλία) που στόχευσε στη δημιουργία «ενός λευκού φρουρίου στους πρόποδες της Ασίας», όπως ήθελαν οι Άγγλοι την Αυστραλία.

1903: Ψηφίζεται ο Νόμος περί Υπηκοότητας (Naturalisation Act) που αποκλείει τους Ασιάτες και τους μη Ευρωπαίους από το να γίνονται Αυστραλοί πολίτες.

1904: Αρχίζουν οι απελάσεις εγχρώμων (ειδικά εργατών Κανάκ – από τη Νέα Καληδονία) από το Queensland.

1905: Επαναφέρεται το καθεστώς του Assisted Immigration (επιχορηγούμενης μετανάστευσης) από την Αγγλία.

1914: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Σταματά η είσοδος μεταναστών και καθιερώνεται ο έλεγχος της παραμονής «εχθρών αλλοδαπών», δηλαδή των Γερμανών μεταναστών που έχουν εγκατασταθεί στην Αυστραλία.

1917: Τροποποιείται ο Νόμος περί Υπηκοότητας και εισάγεται νέα διάταξη με την οποία απαιτείται από αυτούς που ζητούν να γίνουν Αυστραλοί πολίτες να αποκηρύττουν προηγουμένως την εθνικότητά τους και να αποδεικνύουν ότι ξέρουν να διαβάζουν και να γράφουν Αγγλικά.

1920: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να επιλέγει αυτή τους νέους μετανάστες, ευθύνη που μέχρι τότε είχαν οι Πολιτείες.

1922: Αγγλία και Αυστραλία συμφωνούν για την αποστολή στη δεύτερη 212.000 Βρετανών μεταναστών στα προσεχή 10 χρόνια. Μέρος των ναύλων θα πληρώνεται από την Αγγλία.

1929: Ξεσπά η παγκόσμια οικονομική κρίση με άμεση συνέπεια για την Αυστραλία τον τερματισμό της μετανάστευσης.

1938: Πραγματοποιείται το Α’ Συνέδριο των Αμπορίτζινις (ιθαγενών) και η 26η Ιανουαρίου (ημέρα που πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους οι λευκοί Ευρωπαίοι στην Αυστραλία) κηρύσσεται «Ημέρα Πένθους» για το μαύρο πληθυσμό της χώρας, που προβάλλει, για πρώτη φορά, τα αιτήματα για ίσα δικαιώματα με τους λευκούς και επιστροφής της γης του.

1939: Έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ολοκληρωτική διακοπή της μετανάστευσης.

1945: Ιδρύεται το ομοσπονδιακό Υπουργείο Μετανάστευσης με πρώτο υπουργό τον Άρθρουρ Κάλγουελ. Η ομοσπονδιακή βουλή της Καμπέρας ψηφίζει το νομοσχέδιο για την έναρξη του μεγάλου μεταναστευτικού προγράμματος, που στα επόμενα χρόνια θα φέρει στην Αυστραλία πάνω από τρία εκατομμύρια μετανάστες.

1947: Αρχίζει η μαζική άφιξη νέων μεταναστών και τον Δεκέμβριο εγκαινιάζεται το «Κέντρο Υποδοχής» (στρατόπεδο συγκέντρωσης καλύτερα) στην Bonegilla.

1951: Υπογράφεται η Μεταναστευτική Συμφωνία με την Ολλανδία και την Ιταλία.

1952: Παρόμοια Συμφωνία υπογράφεται με την Ελλάδα, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο και Δ. Γερμανία.

1955: Σημειώνεται η άφιξη του εκατομμυριοστού (μεταπολεμικού) μετανάστη.

1958: Καταργείται ο νόμος για το «Dictation Test».

1966: Αλλαγές στο νόμο περί υπηκοότητας και στις απαγορεύσεις στην είσοδο μη Ευρωπαίων.

1967: Συμφωνία για την είσοδο Τούρκων μεταναστών.

1970: Στη διάρκεια του οικονομικού έτους 1969-70 σημειώνεται ρεκόρ άφιξης μεταναστών. Στο δωδεκάμηνο αυτό οι αφίξεις ήταν 185.000, αριθμός-ρεκόρ για ολόκληρη την περίοδο από τότε που άρχισε η άφιξη των λευκών.

1972: Καταργούνται όλες σχεδόν οι διακρίσεις στην επιλογή μεταναστών και, ουσιαστικά, τερματίζεται η «Πολιτική της Λευκής Αυστραλίας». Τον ίδιο χρόνο στην Καμπέρα σχηματίζεται, μετά από αρκετά χρόνια, κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος με επικεφαλής τον Γκοφ Ουίτλαμ.

1973: Καθιερώνεται η τηλεφωνική υπηρεσία διερμηνέων. Καταργούνται όλες οι διακρίσεις στο θέμα της υπηκοότητας.

1975: Ιδρύονται οι «μεταναστευτικοί ραδιοσταθμοί 3ΕΑ στη Μελβούρνη και 2ΕΑ στο Σιδνεϊ. Φτάνουν οι πρώτοι Βιετναμέζοι πρόσφυγες. Η ομοσπονδιακή βουλή ψηφίζει νόμο που θεωρεί αδίκημα τις διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος κ.λπ.

1978: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δέχεται τις Εισηγήσεις Galbaly (από την ομώνυμη Έκθεση) που συμπεριλαμβάνουν την αποδοχή και υποστήριξη της ιδέας της πολυπολιτιστικής κοινωνίας (multiculturalism).

1980: Έναρξη εκπομπών του πολυπολιτιστικού τηλεοπτικού σταθμού 0/28 στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη.

1981: Τερματίζεται η ισχύς του συστήματος της επιχορηγούμενης μετανάστευσης (Assisted Immigration).

1983: Καταργούνται οι «ευεργεσίες» που προέβλεπε η σχετική νομοθεσία για τους Άγγλους μετανάστες. Στην Καμπέρα σχηματίζει κυβέρνηση και πάλι το Εργατικό Κόμμα με επικεφαλής τον Μπομ Χόουκ, μετά από ένα διάστημα διακυβέρνησης της χώρας από τους Φιλελεύθερους υπό τον Μάλκολμ Φρέιζερ.

Από εκεί και πέρα, η Αυστραλία μετατρέπεται σε μια πολυεθνική και πολυπολιτιστική χώρα, με πάνω από 200 διαφορετικές εθνικές μεταναστευτικές κοινότητες.

* Το χρονικό αυτό γράφτηκε αρχικά τον Μάρτιο του 2005 μετά από συλλογή στοιχείων από διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.Ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό από 20.000 φωτογραφίες με θέμα τη μετανάστευση των ευρωπαίων στην Αυστραλία ταξινομήθηκε και παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα των Εθνικών Αρχείων της Αυστραλίας.

Ανάμεσα στις χιλιάδες φωτογραφίες υπάρχουν και πολλές ελλήνων μεταναστών από νέους και νέες που οικονομικοί ή πολιτικοί λόγοι τους οδήγησαν στη μετανάστευση.

Οι φωτογραφίες καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων των μεταναστών, είναι ταξινομημένες ανά εθνικότητα αλλά ή δραστηριότητα και περιλαμβάνουν τελετές πολιτογράφησης, φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταναστευτικά κέντρα, χώρους θρησκευτικής λατρείας, φωτογραφίες διαφόρων χώρων εργασίας, συμμετοχής σε κοινωνικές εκδηλώσεις κ.λπ.

Όσοι θέλουν να εντοπίσουν δικά τους πρόσωπα στις φωτογραφίες μπορούν να γράψουν στο πεδίο αναζήτησης το οικογενειακό τους όνομα ή να αναζητήσουν μετανάστες του παρελθόντος με βάση το λιμάνι άφιξης, τον ξενώνα που φιλοξενήθηκαν κ.λπ.

Η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι η εξής: http://www.destinationaustralia.gov.au/site/index.php
Πηγή: Το κόσκινο

 

 

Επιστροφή