Η πρώτη τρομοκρατική ενέργεια της 17 Νοέμβρη

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Η πρώτη τρομοκρατική ενέργεια της 17 Νοέμβρη

Ήταν δυο μέρες πριν από τα δεύτερα Χριστούγεννα μετά την ελληνική μεταπολίτευση.
Η πρώτη τρομοκρατική ενέργεια της 17 Νοέμβρη – 23/12/1975
Πολλοί από τους κατοίκους της Αθήνας γιόρταζαν στα σπίτια φίλων τους ή τα δικά τους.

Το ίδιο έκανε και ο Ρίτσαρντ Γουέλς, ο επικεφαλής του σταθμού υπηρεσίας πληροφοριών της CIA στην Αθήνα.

Είχε προσκληθεί στο χριστουγεννιάτικο πάρτι που είχε διοργανώσει ο Αμερικανός πρέσβης.

Και στις 10 περίπου το βράδυ, εκείνος και η σύζυγός του επέστρεφαν στην οικία τους, της οποίας η τοποθεσία είχε αποκαλυφθεί λίγες μέρες νωρίτερα από τις εφημερίδες Athens News και Ελευθεροτυπία.

Μόλις η μαύρη λιμουζίνα σταμάτησε έξω από την έπαυλή στο Ψυχικό, ένα άλλο αυτοκίνητο, μάρκας Simca, σταμάτησε δίπλα.

Τρείς από τους πέντε μασκοφόρους άνδρες που επέβαιναν σε αυτό, κατέβηκαν και αφού απομάκρυναν την σύζυγό του και τον οδηγό, τον πυροβόλησαν με ένα πιστόλι διαμετρήματος 0.45 ιντσών. Ο Ρίτσαρντ Γούελς έπεσε αμέσως νεκρός.

Ήταν η πρώτη τρομοκρατική ενέργεια της οργάνωσης «17 Νοέμβρη» αλλά και η πρώτη φορά που ενεργός πράκτορας την CIA, σκοτώνεται από τρομοκρατική οργάνωση.

Η επιστολή που άφησε στον τόπο του εγκλήματος εστάλη τρείς μέρες αργότερα και στις εφημερίδες. Μέσα στο φορτισμένο κλίμα της εποχής κανένας δεν την πήρε στα σοβαρά και δεν δημοσιεύτηκε λόγω εισαγγελικής απαγόρευσης. Όλοι πίστευαν πως επρόκειτο για εσωτερικό ξεκαθάρισμα της CIA.

Με προεδρικό διάταγμα του Τζέραλντ Φόρντ, ο Γουέλς ενταφιάστηκε στην Βιρτζίνια. Η δολοφονία του συνέβαλε στην ψήφιση νόμου στις ΗΠΑ ο οποίος απαγορεύει την δημοσιοποίηση των ονομάτων των πρακτόρων των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η ταυτότητά του δεν αποκαλύφθηκε πρώτα από τις ελληνικές εφημερίδες άλλωστε, αλλά από την θητεία του στο Περού (1972-1975).


Η εκδοχή του εσωτερικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών απορρίφθηκε ένα χρόνο μετά. Ήταν τότε που η γαλλική εφημερίδα «Liberation» δημοσίευσε ένα πρωτότυπο κείμενο της «17 Νοέμβρη» από έγκυρη πηγή, το οποίο εξηγούσε πως στήθηκε όλη η δολοφονία.

27 χρόνια μετά, όταν η οργάνωση εξαρθρώθηκε, ο Παύλος Σερίφης κατέθεσε στην ανακρίτρια της υπόθεσης ότι συμμετείχε στην ομάδα που δολοφόνησε τον Γουέλς και ότι δράστης της δολοφονίας ήταν ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος.


Όμως στην δίκη αναίρεσε την αρχική του κατάθεση. Κανένα από τα μέλη της «17Ν» δεν καταδικάστηκε για την δολοφονία του Γουέλς.


 

 

Επιστροφή