21η Απριλίου: 50 χρόνια από το διάγγελμα του Γ.Παπαδόπουλου (VIDEO)

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
21η Απριλίου: 50 χρόνια από το διάγγελμα του Γ.Παπαδόπουλου (VIDEO)


Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από την 21η Απριλίου 1967 και το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα. Δείτε μερικά στιγμιότυπα. Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι.To σοβαρότερο ρήγμα στις τάξεις της Ένωσης Κέντρου σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1965. Αφορμή υπήρξε η απόφαση του Γ.Παπανδρέου να αντικαταστήσει τον Πέτρο Γαρουφαλιά από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και η άρνηση του βασιλιά να υπογράψει το σχετικό διάταγμα, ( θα όριζε υπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου) αν ο διάδοχος του Γαρουφαλιά δεν απολάμβανε της απόλυτης εμπιστοσύνης του.Ο Παπανδρέου υπέβαλε την παραίτησή του. Από εκείνη την ημέρα και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 1966, ο Κωνσταντίνος προσπάθησε να σχηματίσει κυβερνήσεις – φαντάσματα με τη συμμετοχή κατά διαστήματα 48 βουλευτών της Ένωσης Κέντρου που εγκατέλειψαν τον Γεώργιο Παπανδρέου. Οι κυβερνήσεις αυτές που στηρίζονταν στη Βουλή από την ΕΡΕ και τους αποστάτες της Ένωσης Κέντρου, αποδείχθηκαν θνησιγενείς.

Με εντολή του Κωνσταντίνου και τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Κ. στις 3 Απριλίου την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Παναγιώτης Κανελόπουλος για να διεξάγει βουλευτικές εκλογές στις 28 Μαΐου 1967.


Oι εκλογές αυτές δεν έγιναν ποτέ, διότι η κυβέρνηση Κανελόπουλου και η νομιμότητα καταλύθηκαν από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου. Οι πραξικοπηματίες ήταν οι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Νικόλαος Μακαρέζος.


Η 21η Απριλίου 1967

Οι πραξικοπηματίες έχοντας εξασφαλίσει περίπου 100 τεθωρακισμένα στην περιοχή της πρωτεύουσας κινητοποιήθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου και κατέλαβαν αρχικά το Πεντάγωνο. Έβαλαν σε εφαρμογή το ΝΑΤΟικό σχέδιο «Προμηθεύς», για την αντιμετώπιση κομμουνιστικού κινδύνου με αποτέλεσμα να κινηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Μεγάλη ήταν η συμβολή του διοικητή της Σχολής Ευελπίδων Δημήτρη Ιωαννίδη, ο οποίος κινητοποίησε το τάγμα της σχολής και την Στρατιωτική Αστυνομία (ΕΣΑ).

Ο στρατηγός Γ.Σπαντιδάκης, έμπιστος του βασιλιά, αντικαθίσταται στην αρχηγία του ΓΕΣ από τον Οδυσσέα Αγγελή. Ο Αγγελής από το νέο αξίωμά του έδωσε εντολή στο Γ” Σ.Σ. στη Θεσσαλονίκη να εφαρμόσει το σχέδιο «Προμηθεύς» σε όλη τη χώρα.

Η νέα, χουντική, κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνο Κόλλια και υπουργό Εθνικής Αμύνης τον μέχρι εκείνη την ημέρα αρχηγό ΓΕΣ Γ.Σπαντιδάκη ορκίστηκε την ίδια ημέρα από τον Κωνσταντίνο. Ο Κωνσταντίνος, αν και είχε αρχικά κάποιες αντιρρήσεις , ωστόσο γρήγορα δέχθηκε τα αιτήματα των πραξικοπηματιών.

Οι συλλήψεις άρχισαν την ίδια ημέρα. Όλοι οι πολιτικοί και ο Γεώργιος Παπανδρέου, συνελήφθησαν, αλλά το ίδιο συνέβαινε και με  απλούς πολίτες που ήταν φακελλωμένοι από τις προηγούμενες …δημοκρατικές κυβερνήσεις για τα αριστερά ή κεντρώα φρονήματά τους (δεν ήταν…εθνικόφρονες!).

Δέκα ημέρες αργότερα η Χούντα ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες ανέρχονταν σε 6509 άτομα, αλλά ανεπίσημες πληροφορίες ανέβαζαν τον αριθμό των συλληφθέντων σε αρκετές χιλιάδες άτομα.

Την πρώτη κιόλας μέρα του πραξικοπήματος, τα όργανα της Χούντας δολοφονούν στον Ιππόδρομο της Αθήνας, όπου κρατούνταν όμηροι της δικτατορίας, το στέλεχος της ΕΔΑ Παναγιώτη Ελή, ενώ στις 22 Μαΐου δολοφονείται ο γνωστός από την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ δικηγόρος Νικηφόρος Μανδηλαράς.

(Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων)

Η σύνθεση της πρώτης κυβέρνησης της δικτατορίας που ορκίστηκε  ενώπιον του Βασιλέως Κωνσταντίνου στις 17:30 της Παρασκευής 21ης Απριλίου 1967:
Πρωθυπουργός :    Κωνσταντίνος Κόλλιας,
τ. Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου
Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως
& Υπουργός Εθνικής Αμύνης :    Γρηγόριος Σπαντιδάκης,
Αντιστράτηγος (ΤΘ), Αρχηγός ΓΕΣ
Υπουργός Προεδρίας :    Γεώργιος Παπαδόπουλος,
Συνταγματάρχης (ΠΒ)
Υπουργός Συντονισμού :    Νικόλαος Μακαρέζος,
Συνταγματάρχης (ΠΒ)
Υπουργός Εσωτερικών :    Στυλιανός Παττακός,
Ταξίαρχος (ΤΘ)

Υπουργός Εξωτερικών :    Παύλος Οικονόμου-Γκούρας,
Πρέσβυς ε.ε.

Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων :    Κων/νος Καλαμποκιάς,
Αρεοπαγίτης

Υπουργός Δικαιοσύνης :    Κων/νος Ροζάκης,
Αρεοπαγίτης

Υπουργός Γεωργίας :    Αλέξανδρος Ματθαίου,
καθηγητής Μέσης Παιδείας

Υπουργός Υγείας και Προνοίας :    Ευστάθιος Πουλαντζάς,
Γενικός Διευθυντής του ιδίου Υπουργείου

Υπουργός Δημοσίας Τάξεως :    Παύλος Τοτόμης,
Οικονομολόγος

Υπουργός Εμπορίου :    Γεώργιος Παπαδημητρακόπουλος,
Χημικός, Βιομήχανος, Πρόεδρος του ΕΒΤΕ

Υπουργός Εργασίας :    Αλέξανδρος Λέκκας,
Σύμβουλος της Επικρατείας

Υπουργός Οικονομικών :    Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος,
Δικηγόρος

Υπουργός Δημοσίων Έργων :    Παύλος Τσαρούχης,
Αντιεισαγγελεύς του Αρείου Πάγου

Υπουργός Συγκοινωνιών :    Ιωάννης Τσαντίλας,
Εισαγγελεύς Εφετών

Υπουργός Βιομηχανίας :    Νικόλαος Οικονομόπουλος,
Αρεοπαγίτης

Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας :    Αθανάσιος Αθανασίου,
Αντιναύαρχος ε.α.

Υπουργός Βορείου Ελλάδος :    Δημήτριος Πατίλης,
Υποστράτηγος ε.α.

Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης :    Γεώργιος Ζωιτάκης,
Αντιστράτηγος, Διοικητής Γ΄ ΣΣ

Υφυπουργός Συντονισμού :    Ιωάννης Ορλάνδος Ροδινός,
Οικονομολόγος

Υφυπουργός Οικονομικών :    Σπυρίδων Λιζάρδος,
Γενικός Διευθυντής ΔΕΦΩ

Υφυπουργός Εμπορίου :    Γεώργιος Γεωργακέλος,
Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητήρίου

Υφυπουργός Προεδρίας :    Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου,
Δημοσιογράφος – συγγραφεύς

 

Πηγή: bankwars.gr

Δείτε video:

 

 

Επιστροφή