Ο γέροντας κι η Φεγγαρένια του Άθω

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ο γέροντας κι η Φεγγαρένια του Άθω
Ένα άγνωστο περιστατικό που συνέβη πριν από χρόνια στο Άγιον Όρος, ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Το περιστατικό πρόκειται να δημοσιευθεί στο βιβλίο «Ο Άθως όπως τον γνώρισα», από τον Συμεών Χατζητεφτέρογλου το οποίο θα εκδοθεί σύντομα από τις εκδόσεις «Λύχνος Ορθοδοξίας».Το απόσπασμα είναι το παρακάτω:


    Ο Γέροντας επέστρεφε στο κελί του αλλά, καθώς είχε αργήσει, τον είχε προλάβει το σκοτάδι. Ευτυχώς ήταν καλοκαίρι με πανσέληνο κι έτσι ο Γέροντας δεν είχε δυσκολία να βρει το δρόμο του. Καθώς όμως, προχωρώντας, έκανε μια στροφή αριστερά, είδε μια φιγούρα ανθρώπινη ανάμεσα στα δέντρα. Κινήθηκε προς αυτήν να δει καλύτερα· ίσως ήταν κάποιος διαβάτης που είχε χάσει το δρόμο του και χρειαζόταν βοήθεια. Όμως, με το που πλησίασε αρκετά, τι να δει; Η ανθρώπινη φιγούρα ήταν μια νέα και όμορφη γυναίκα!

    -Ευλογημένη μου, τι κάνεις εδώ, δεν ξέρεις πως η μόνη γυναίκα που μπορεί να βρεθεί εδώ είναι η Παναγία;

    Η γυναίκα δε μίλησε καθόλου. Κοίταξε το Γέροντα και του είπε:

    - Πλησιάζει ο καιρός που όσοι μένουν εδώ θα δουν ποιο είναι το πρόσωπο της αφέντρας αυτού του τόπου και θα δείτε πως τη λατρεύουν πραγματικά!

    Και με αυτά τα λόγια, η γυναίκα, που φορούσε μόνο ένα ιμάτιο σα σεντόνι, το άνοιξε για να φανεί η γύμνια της. Ο γέροντας απέστρεψε το βλέμμα του για να μην εκτεθεί στον πειρασμό, όμως ξαφνικά είδε να φωτίζεται το μέρος από ένα εκτυφλωτικό λευκό φως που προερχόταν από τη μεριά της γυναίκας. Χωρίς να το καταλάβει ούτε ο ίδιος, γύρισε και την είδε να βγάζει ένα απόκοσμο φως από τα σκέλια της.

    Ο Γέροντας θεώρησε πως αυτό ήταν έργο του Σατανά, κι άρχισε να προσεύχεται. «Κύριε Ημών Ιησού Χριστέ, ελέησόν με» άρχισε να λέει, αλλά μάταια.  Με κάθε «Κύριε Ημών» όμως, το φως γινόταν ολοένα και δυνατότερο!

    «Όσο το πολεμάς, το δυναμώνεις» του λέει τότε η γυναίκα. «Οι άντρες ήρθαν εδώ κι έφεραν τον πόλεμο. Σύντομα, θα επιστρέψουν οι γυναίκες και θα ξαναφέρουν την ειρήνη» ξαναείπε και το φως έσβησε. Μέχρι ο Γέροντας να ξαναμπορέσει να δει στο σκοτάδι, η γυναίκα αυτή είχε εξαφανιστεί.

    
Έκαμε το σταυρό του και, προβληματισμένος, επέστρεψε στο κελί του.

Σύμφωνα με το βιβλίο, το περιστατικό συνέβη τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η συνάντηση του αγιορείτη γέροντα με τη γυναίκα, ταιριάζει με το θρύλο των «Φεγγαρένιων», γυναίκες που αναφέρονται στη λαϊκή παράδοση να εμφανίζονται σε κάθε πανσέληνο και που όταν τις προκαλέσεις βγάζουν εκτυφλωτικό φως από τη μήτρα τους ενώ σχετίζονται με τη λατρεία της θεάς Αρτέμιδος. Δεν είναι τυχαίο που ο Άθως (αφιερωμένος στην Αρτέμιδα κατά την αρχαιότητα) οι Δελφοί (αφιερωμένοι στον Απόλλωνα και με τοπωνύμιο που παραπέμπει στη μήτρα) και η Δήλος (ιερός τόπος και των δύο θεών) σχηματίζουν σκαληνό τρίγωνο.

Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται μάλιστα πως, κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, η κοιλιά της εγκύου γυναίκας που φωτίστηκε, δε φωτίστηκε με τρυκ, αλλά ήταν μια πραγματική «Φεγγαρένια». Την εποχή εκείνη χριστιανικές ενώσεις στις ΗΠΑ οδηγήθηκαν να καταθέσουν μήνυση στα τηλεοπτικά δίκτυα που μετέδωσαν την τελετή, για αναμετάδοση παγανιστικής προπαγάνδας, είδηση που έχει καταγραφεί. Αυτό που δεν καταγράφηκε, ήταν πως αρκετές από αυτές τις οργανώσεις ήταν ορθόδοξες και είχαν ενημερωθεί για το περιστατικό αυτό.

Το περιστατικό ωστόσο φέρεται να έχει προβληματίσει την αγιορείτικη κοινότητα, όπου πολλοί τολμηροί μοναχοί προτείνουν να επιστραφεί ένα μικρό κομμάτι της περιοχής στην αρχαία θρησκεία προκειμένου να εξευμενιστεί η θεά και να πάψει να τους ενοχλεί στέλνοντας τις πρέσβειρές της.

Λυκόφρων


 

Πηγή: 12830.gr

 

 

Επιστροφή