Παλμανόβα, μια ουτοπική πόλη της ιταλικής Αναγέννησης

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Παλμανόβα, μια ουτοπική πόλη της ιταλικής Αναγέννησης

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενός φρουρίου σχήματος αστεριού της Ύστερης Αναγέννησης



Χάρτης της πόλης από τον 17ο αιώνα - πηγή

Η πόλη χτίστηκε από τους Βενετούς το 1593, ακριβώς στα σύνορα με τους εχθρούς του Οίκου των Αψβούργων.


Σαν ημέρα των θεμελίων της πόλης επιλέχθηκε η 7 Οκτωβρίου, η ημέρα δηλαδή της νίκης των χριστιανικών δυνάμεων -των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα υπό την ονομασία Lega Santa (Ιερή Ένωση)- έναντι των Οθωμανών στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, το 1571. Σχεδιάστηκε από μια ομάδα αρχιτεκτόνων υπό τον Giulio Savorgnan.


Το 1797 η πόλη καταλήφθηκε από τους Αυστριακούς και έκτοτε άλλαζε συχνά χέρια. Το 1805 ήταν υπό γαλλική κυριαρχία, το 1814 περιήλθε ξανά στα χέρια των Αψβούργων, ανεξαρτητοποιήθηκε ξανά το 1848 και τελικά έγινε τμήμα του Ιταλικού Βασιλείου το 1866.


Η Παλμανόβα, με το σχήμα της σαν αστέρι με εννιά άκρα, είναι η πιο διάσημη "ιδανική πόλη" που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, όταν, το να δημιουργηθεί μια αστική πραγματικότητα από το τίποτα φαινόταν αδύνατο. Στη περίπτωση της πόλης όμως, αυτή γεννήθηκε από το φόβο των εχθρών που ήταν πολύ κοντά.




Οι οχυρώσεις της πόλης συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως μέρος των Βενετσιάνικων Έργων Άμυνας μεταξύ του 15ου και 17ου αιώνα το 2017.





Πηγή: 3otiko.blogspot.com

 

 

Επιστροφή