Τέσσερις Έλληνες στην λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Τέσσερις Έλληνες στην λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη

Τέσσερις Έλληνες, ο Φίλιππος Νιάρχος, ο Σπύρος Λάτσης, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης περιλαμβάνονται στην λίστα του Forbes με τους … δισεκατομμυριούχους του πλανήτη η οποία και αριθμεί 2.153 ανθρώπους.

 
Η συνολική τους περιουσία, σύμφωνα με το Forbes ανέρχεται σε 9,3 δισ. δολάρια. Ο αριθμός των Ελλήνων που συμμετέχουν σε αυτή την λίστα παρέμεινε ίδιος με αυτή του 2018, όπως επίσης και τα ονόματα αυτών που περιλαμβάνονται. Η μοναδική διαφοροποίηση είναι στην σειρά.


Φίλιππος Νιάρχος

Σύμφωνα με την σχετική λίστα, πρώτος Έλληνας – από δεύτερος πέρυσι – είναι ο Φίλιππος Νιάρχος που βρίσκεται στην 804η θέση με περιουσία που ανέρχεται στα 2,8 δισ. δολάρια. Η περιουσία του παρέμεινε αμετάβλητη

Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι ο μεγαλύτερος γιος του εκλιπόντος μεγιστάνα της ναυτιλίας Σταύρου Νιάρχου, ο οποίος κληρονόμησε μεγάλο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του.


Η συλλογή, που αγοράστηκε το 1957 έναντι 3 εκατ. δολ. από τον ηθοποιό Edward G. Robinson, περιλαμβάνει ορισμένα από το πιο γνωστά έργα τέχνης παγκοσμίως. Λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων του Van Gogh και περιλαμβάνει την αυτοπροσωπογραφία του με το κομμένο αυτί αλλά και τον πίνακα του Picasso «Υο, Picasso». Όπως αναφέρει το Forbes, από τότε που κληρονόμησε τη συλλογή, ο Φίλιππος Νιάρχος την έχει εμπλουτίσει με μεταπολεμικά και σύγχρονα έργα τέχνης δια χειρός Andy Warhol και Maurizion Cattelan.


Σπύρος Λάτσης

Λίγο πιο κάτω στην σχετική λίστα και συγκεκριμένα στην θέση 838 βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης (και η οικογένεια Λάτση) με περιουσία 2,7 δισ. δολ.. Είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 500 εκατ, δολάρια (3,2 δις δολάρια περύσι) και να υποχωρεί στην δεύτερη θέση.  Ο Σπύρος Λάτσης διαχειρίζεται την οικογενειακή περιουσία από το 2003, όταν απεβίωσε ο μεγιστάνας της ναυτιλίας Ιωάννης Σ. Λάτσης. Η οικογένεια συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην ναυτιλία μέσω της Latsco Shipping και έχει επίσης εισέλθει και σε άλλους κλάδους όπως ο τραπεζικός, αυτός των ακινήτων και ο πετρελαϊκός.


Όπως αναφέρει το Forbes, η οικογένεια κατέχει μερίδιο στην πετρελαϊκή εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια και την εισηγμένη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Lamda Development. Διατηρεί επίσης μερίδιο στην EFG International, έναν όμιλο ιδιωτικής τραπεζικής με έδρα τη Ζυρίχη, στον οποίο ο κ. Λάτσης κατέχει τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αριστοτέλης Μυστακίδης

Στην 1.116η θέση είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, με περιουσία 2,1 δισ. δολ., μειωμένη κατά 400 εκατ. σε σχέση με το 2018. Γνωστός ως «Τέλης»,  αποχώρησε από τη θέση του διευθυντή του κλάδου χαλκού της Glencore στα τέλη του 2018. Όπως υπενθυμίζει το Forbes, πέρυσι οι καναδικές ρυθμιστικές αρχές του επέβαλαν πρόστιμο και του απαγόρευσαν να ασκεί καθήκοντα διευθυντή λόγω παραβιάσεων κανόνων συμμόρφωσης. Ο Τέλης Μυστακίδης, ξεκίνησε την καριέρα του στα εμπορεύματα στην Cargill και εντάχθηκε το 1993 στην Marc Rich & Co. η οποία στην πορεία μετονομάστηκε σε Glencore.
Δισεκατομμυριούχος έγινε για πρώτη φορά το 2011 όταν η Glencore εισήχθη στο Χρηματιστήριο, ενώ πλέον σε αυτόν ανήκει το 3% των μετοχών της εταιρείας.Βαρδής Βαρδινογιάννης

Τέταρτος Έλληνας, στην θέση 1.349, με περιουσία 1,7 δισ. δολάρια, βρίσκεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης (και η οικογένεια Βαρδινογιάννη). Σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του είναι αυξημένη κατά 600 εκατ. σε σχέση με το 2018. Το 1970 ίδρυσε μαζί με τον αδερφό του την πετρελαϊκή εταιρεία Motor Oil Hellas η οποία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Αύγουστο του 2001. Όπως σημειώνει το Forbes, η Saudi Aramco ήταν μεταξύ των βασικών επενδυτών μέχρι το 2005, οπότε και αποεπένδυσε. Εκτός από την Motor Oil η οικογένεια Βαρδινογιάννη έχει επενδύσει στη ναυτιλία, στον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και σε ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως αναφέρει το Forbes. Βέβαια το τελευταίο στοιχείο είναι ανακριβές δεδομένου ότι έχει αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο η οικογένεια Βαρδινογιάννη εδώ και κάμποσα χρόνια.Στη λίστα βρίσκεται επίσης και η ελληνοκυπριακή οικογένεια Χατζηιωάννου. Ο σερ Στέλιος βρίσκεται στην 1.717η θέση με περιουσία 1,3 δισ. δολ. (πέρυσι ήταν στη θέση 1.477), η αδελφή του, Κλέλια, στη θέση 1.818 με περιουσία 1,2 δισ. και ο αδελφός τους, Πόλυς Χατζηιωάννου, στην 1.941η θέση με 1,1 δισ. δολάρια.

Σε ότι αφορά στην κορυφή ο Τζεφ Μπέζος της Amazon παραμένει πρώτος των πρώτων με περιουσία 131 δισ. δολ. (αυξημένη κατά 19 δισ. συγκριτικά με πέρυσι), ακολουθούμενος από τον Μπιλ Γκέιτς (96,5 δισ. δολ.).
Ακολουθούν ο Γουόρεν Μπάφετ που όμως «φτώχυνε» κατά 1,5 δισ. δολ. και αρκείται πλέον με 82,5 δισ. δολ., ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό με 76 δισ. δολ. και ο μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ με 64 δισ. δολάρια.

 

 

Επιστροφή