Γιατί τόσοι ναοί της Αγίας Παρασκευής στα βλαχοχώρια της Πίνδου;

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Γιατί τόσοι ναοί της Αγίας Παρασκευής στα βλαχοχώρια της Πίνδου;

Σε ρεπορτάζ γνωστού ιστότοπου για τη μεγάλη (26 Ιουλίου) γιορτή της Αγίας Παρασκευής αναφέρθηκε ότι γιορτάζουν 32 ορεινά χωριά της Πίνδου (κυρίως βλαχοχώρια).

Υπήρχε άραγε κάποιος ιδιαίτερος λόγος που στα περισσότερα βλαχοχώρια έχουν αναγερθεί ναοί αφιερωμένοι στην Αγία Παρασκευή;

Το ερώτημα με απασχόλησε αρκετά, ιδιαίτερα μάλιστα όταν μελετώντας τον βίο της Αγίας και τη θρησκευτική της δράση διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε καμία διασύνδεση με τα χωριά της Πίνδου.

Υπενθυμίζω ότι η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη γύρω στο 130 μ.Χ και ανέπτυξε την ιεραποστολική της δράση στα περίχωρα της Ιταλικής πρωτεύουσας.

Στην Ελλάδα ήλθε μόλις λίγα χρόνια πριν τον μαρτυρικό της θάνατο τη δεκαετία του 170 μ.Χ. Σε καμία δε από τις Γραφές δεν αναφέρεται η παρουσία της στους οικισμούς της Πίνδου.

Ποιος ήταν επομένως ο λόγος που «υιοθετήθηκε» από τις βλάχικες κοινότητες με αποτέλεσμα να αποκαλείται σήμερα η «Αγία των Βλάχων»; Την απάντηση μού έδωσαν οι προφορικές μαρτυρίες των συντοπιτών μου Ασπροποταμιτών και την επιβεβαίωσαν τα κείμενα του Διαδικτύου.

Σε όλες τις προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων των χωριών του Ασπροποτάμου αναφέρονται με ρητό τρόπο ότι στα κηρύγματα του ο Κοσμάς Αιτωλός, ο οποίος δίδαξε στα χωριά της Πίνδου τη διετία 1777/78, προέβαλε το βίο της Αγίας Παρασκευής ως το πρότυπο θρησκευτικής πίστης και χριστιανικής αφοσίωσης.

Προέτρεπε δε τους κατοίκους των χωριών που επισκεπτόταν να ιδρύσουν εκκλησίες και να κτίσουν ναούς αφιερωμένους στη χάρη της.

Γι’ αυτό, σε όλα σχεδόν τα χωριά της Πίνδου όπου κήρυξε ο ιεράρχης, συναντούμε σήμερα ναούς αφιερωμένους στην αγιότητά της.

Σαφέστατη ένδειξη της βασιμότητας της άποψης που διατύπωσα, αποτελεί η ανέκδοτη φωτογραφία των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Πατρο – Κοσμά στο προαύλιο του ναού της Αγίας Παρασκευής στην Κρανιά Ασπροποτάμου στο μέρος όπου ακριβώς δίδαξε ο ιεράρχης και στο οποίο λίγες δεκαετίες αργότερα (1860) υλοποιήθηκε η προτροπή του.

Δημήτρης Κωνσταντινίδης

 

 

Επιστροφή