Σύγχυση ή σύγχιση;

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Σύγχυση ή σύγχιση;

Δύο ομόηχα ουσιαστικά που μας φέρνουν μεγάλη σύγχυση... ή μήπως σύγχιση;..
 
Η σύγχιση παράγεται από το ρήμα συγχίζω / -ομαι και δηλώνει την κατάσταση εκείνη ψυχικού αναβρασμού ή ανεξέλεγκτου εκνευρισμού, την ταραχή, τη διατάραξη της ψυχικής ηρεμίας ενός ατόμου: ο γιατρός συνέστησε στον πελάτη του να αποφεύγει τις συγχίσεις.

Η λέξη σύγχυση ειναι παράγωγο του ρήματος συγχέω και δηλώνει:

1. την ασάφεια του νοήματος στον προφορικό ή στον γραπτό λόγο, την έλλειψη επαρκούς ή ακριβούς διάκρισης: η σύγχυση των λόγων του δείχνει ανερμάτιστο νου
2. την κατάσταση ασάφειας, το μπέρδεμα: επικρατεί σύγχυση σχετικά με τον αριθμό των επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους / οι αντιφατικές δηλώσεις του πρωθυπουργού την ίδια μέρα προκάλεσαν σύγχυση στον πολιτικό κόσμο.

Συνεπώς η λέξη σύγχιση (από το συγχίζω) δηλώνει τον εκνευρισμό, την ψυχική αναστάτωση, την αναταραχή, ενώ η λέξη σύγχυση (από το συγχέω) δηλώνει το μπέρδεμα, το ανακάτεμα ή τη νοητική διαταραχή.

Η ίδια σημασιολογική διαφορά παρατηρείται και στα ρήματα συγχίζω «προκαλώ ψυχική αναστάτωση, εκνευρισμό, ταραχή», συγχίζομαι «αναστατώνομαι ψυχικά, εκνευρίζομαι» και συγχέω «μπερδεύω, ανακατεύω».


Αποστόλης Ζυμβραγάκης
Φιλόλογος


 

Πηγή: e-didaskalia.blogspot.gr

 

 

Επιστροφή