Οι εμβληματικές αφίσες του ΕΟΤ από το 1929 έως σήμερα

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Οι εμβληματικές αφίσες του ΕΟΤ από το 1929 έως σήμερα
Έτσι ταξίδευε η Ελλάδα στον κόσμο!
Το απόγευμα ο πρωθυπουργός με το διάγγελμά του θα ξεδιπλώσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό. Το newsit.gr γυρίζει πίσω στον χρόνο και σας παρουσιάζει τις πιο εμβληματικές αφίσες του ΕΟΤ για την διαφήμιση της Ελλάδας στον κόσμο.


Λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τα μέτρα που θα ανακοινώσει για τον τουρισμό, επιχειρήσει να δώσει ώθηση στην «σακατεμένη» λόγω κορονοϊού για φέτος τουριστική περίοδο, το newsit.gr πραγματοποιεί ένα ρομαντικό ταξίδι στο χρόνο και στα “όπλα” που χρησιμοποιήθηκαν, για την ανάδειξη της Ελλάδας σε αγαπημένο ταξιδιωτικό προορισμό.

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να άλλαξε μια για πάντα κάποιες από τις βασικές λειτουργικές συνήθειες της καθημερινότητας, όμως η ιστορία, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα τοπία της χώρας θα εξακολουθήσουν να μαγεύουν και να συγκινούν ακόμα κι αν η χρήση προστατευτικής μάσκας προκαλεί δυσφορία κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο.

Αυτά άλλωστε ήταν και τα στοιχεία εκείνα που εκμεταλλεύτηκαν, οι παλαιότερες πολιτικές αρχές, προς όφελος της χώρας ακόμα και την εποχή που οι παγκόσμιες πολεμικές αναταράξεις, δημιουργούσαν τουριστική ανασφάλεια.

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την πρώτη αφίσα του ΕΟΤ, η οποία κυκλοφόρησε το 1929 με την ίδρυση του και φέρει την βαριά υπογραφή της παγκοσμίου φήμης Ελληνίδας φωτογράφου Nelly’s (Έλλη Σεραϊδάρη), που με αριστουργηματικό τρόπο κατάφερε να φυλακίσει στο φακό της από τα Προπύλαια, τον Παρθενώνα λουσμένο στον ήλιο.

Από την επόμενη κιόλας χρονιά και μέχρι την δεκαετία του 70 οι τουριστικές αφίσες παίρνουν την μορφή έργων τέχνης, με τους μεγαλύτερους ζωγράφους της χώρας, να παραλαμβάνουν κάθε χρόνο την καλλιτεχνική σκυτάλη και να υπογράφουν την δική τους έμπνευση και δημιουργία που είχε την τύχη να ταξιδέψει την Ελλάδα σ όλο τον κόσμο.

Οι αφίσες των: Ασπιώτη – Έλκα, Βιτσώρη, Φρέντυ Κάραμποτ, Μόραλη, Μυταρά, Φασιανού, Τέτση, Takis και πολλών άλλων σπουδαίων ζωγράφων και φωτογράφων άφησαν εποχή καθώς με τον δικό τους μοναδικό τρόπο απεικόνισαν την Ελλάδα του φωτός και της θάλασσας.

Την Ελλάδα, που θα εξακολουθήσει ν’ απασχολεί και ν’ αγαπιέται το ίδιο φανατικά ακόμα κι αν η χρήση του αντισηπτικού είναι πλέον απαραίτητη σε κάθε μας κίνηση.

Πηγή: newsit.gr

 

 

Επιστροφή