Υπάρχουν "θερμά" συλλυπητήρια;

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Υπάρχουν
Συχνά, πολλοί σχολιαστές εκφράζουν διαφωνία για τη χρήση του όρου «θερμά συλλυπητήρια», για παράδειγμα:

Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ την λέξη «θερμά» για τα συλλυπητήρια.


Λέμε «Δεχθείτε τα ειλικρινή συλλυπητήρια»: τα συλληπητήρια είναι ειλικρινή (= συμπάσχω ειλικρινά μαζί σας), δεν είναι θερμά (=συμμετέχω με ένταση στην χαρά σας).


Και δεν είναι η σπάνιες οι περιπτώσεις* που κάποιος ("επώνυμος" η ανώνυμος)έχει επικριθεί για τη χρήση της «λανθασμένης» αυτής έκφρασης.Τις προάλλες, με το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του αγωνιστή της Δημοκρατίας Περικλή Κοροβέση, η κ. Σακελλαροπούλου έγραψε ένα συλλυπητήριο μήνυμα, που το βλέπετε πιό πάνω


Προς απανταχού γραφείς:


Τα συλλυπητήρια δεν είναι ποτέ θερμά – πιο ψυχρά δεν γίνεται. Θερμά είναι τα συγχαρητήρια και οι χαιρετισμοί.

Η ανάγκη για έμφαση προφανώς είναι ανθρώπινη και καλοπροαιρετη – στρωμένος από καλές προθέσεις ο δρόμος για την κόλαση.

Προτιμάτε τα ειλικρινή η έστω τα βαθιά...Είναι άραγε έτσι;

Πολλοί υποστηρίζουν πως όχι.
 Η ρετσέτα ότι «τα συλλυπητήρια δεν είναι ποτέ θερμά» δεν έχει καμιά βάση. Θα είχαμε αντίφαση και οξύμωρο αν λέγαμε, ας πούμε, «χαρούμενα συλλυπητήρια» (αν και στον θάνατο της βαρόνης Θάτσερ κάποιοι είχαν πανηγυρίσει) όπως είναι αντίφαση το «γιγαντόσωμος νάνος», αλλά η σύνδεση της λύπης με την ψυχρότητα, που επιχειρεί ο τελευταίος σχολιαστής («πιο ψυχρά δεν γίνεται») μου φαίνεται εντελώς αυθαίρετη.

Αντίθετα, μόνο ενός ξένου τα συλλυπητήρια μπορεί να είναι ψυχρά, όχι τα συλλυπητήρια κάποιου που θρηνεί την απώλεια.

Φυσικά, όταν λέμε θερμά συλλυπητήρια, θερμά συγχαρητήρια, θερμή υποδοχή, θερμούς χαιρετισμούς, θερμή παράκληση, δεν κυριολεκτούμε, μιλάμε μεταφορικά.

Αλλά η μεταφορική χρήση της λέξης σημαίνει είτε μια έντονη επιθυμία (όπως στη θερμή παράκληση) είτε το πάθος με το οποίο εκφράζουμε τα συναισθήματά μας (όπως στην θερμή υποδοχή), είτε την ένταση με την οποία συμμετέχουμε στη χαρά ή στο πένθος ενός άλλου (όπως στα συγχαρητήρια και στα συλλυπητήρια). Η «θερμότητα» δεν συνδέεται απαραιτήτως με κάτι χαρμόσυνο.

*(Mε αφορμή πρόσφατες συλλυπητήριες δηλώσεις του δημάρχου Φαρκαδόνας και της ΕΒΕ Τρικάλων για τον θάνατο του Βασίλη Μανασή)

Από το ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου

Πηγή: sarantakos.wordpress.com

Δείτε σχετικά άρθρα:

 

 

Επιστροφή