Τι μπορεί να μάθει κανείς για μια πόλη από τα λύματά της

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Τι μπορεί να μάθει κανείς για μια πόλη από τα λύματά της
Oι επιστήμονες μπορούν να δουν στα λύματα διάφορες πληροφορίες για τους ανθρώπους
Με την έλευση του Covid 19 μπήκε στη ζωή μας και η συζήτηση περί λυμάτων των πόλεων - μια διαδικασία που βοηθά τους επιστήμονες εν προκειμένω, να ελέγξουν τα ποσοστά κορωνοϊού στην πόλη.Πόσα όμως γνωρίζουμε για αυτή την πολύ σημαντική επεξεργασία που μας δίνει δεκάδες χρήσιμες πληροφορίες;

Η επεξεργασία λυμάτων λοιπόν, είναι η διαδικασία που διαχωρίζει τις επικίνδυνες ουσίες από το νερό στα λύματα, ώστε το νερό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο περιβάλλον. Τα λύματα μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις καθαρισμού μέσω των υπονόμων, μερικές φορές και με χρήση ειδικών βυτιοφόρων οχημάτων.

Τι είναι τα λύματα

Λύματα είναι τα υγρά απόβλητα των σπιτιών (οικιακά λύματα), τα οποία προέρχονται από την τουαλέτα, το μπάνιο, την προετοιμασία του φαγητού και τα υγρά απόβλητα των πόλεων, από κάθε δραστηριότητα (αστικά λύματα) που παράγεται από δημόσια κτήρια, νοσοκομεία κ.λ.π

Τα υγρά απόβλητα μιας πόλης λέγονται και υγρά αστικά λύματα αν περιέχουν βιομηχανικά απόβλητα - πολλές βιομηχανίες ρίχνουν - παρανόμως - ανεπεξέργαστα τα απόβλητά τους στο αποχετευτικό δίκτυο μιας πόλης.

Oι επιστήμονες μπορούν να δουν στα λύματα διάφορες πληροφορίες για τους ανθρώπους.

Εκτός λοιπόν από τη συγκέντρωση γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα υγρά απόβλητα, στα λύματα μπορεί κανείς να ανακαλύψει και άλλες συμπεριφορές των κατοίκων.

Οι επιστήμονες μπορούν να δουν κατά πόσο αυξάνονται οι ουσίες στα λύματα από φάρμακα (αντιβιοτικά, ηρεμιστικά κ.α.) - και όντως στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε πως τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η χρήση ψυχοφαρμάκων, αντικαταθλιπτικών αλλά και των ναρκωτικών.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ

Πηγή: ecozen.gr

 

 

Επιστροφή