Αισίως η 3η βελτιωμένη έκδοση του βιβλίου «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΝΘΗΡΑΣ, οι Γερμανοί εισβάλλουν και πυρπολούν την Πίνδο»

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Αισίως η 3η βελτιωμένη έκδοση του βιβλίου «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΝΘΗΡΑΣ, οι Γερμανοί εισβάλλουν και πυρπολούν την Πίνδο»

Ο συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντινίδης μιλά για την ΓΙΑ ΤΗΝ 3Η ΕΚΔΟΣΗ του βιβλίου του

Ο θεματικός καμβάς του βιβλίου μου «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΝΘΗΡΑΣ, οι Γερμανοί εισβάλλουν και πυρπολούν την Πίνδο» διαμορφώθηκε μέσα από τις τραυματικές εμπειρίες των προγόνων μου εξαιτίας της καταστροφής του γενέθλιου τόπου μας.

Οι εμπειρίες εκείνες με το πέρασμα των χρόνων αποτέλεσαν για μένα ένα είδος «επίκτητου βιώματος». Η καταγραφή των ιστορικών εκείνων γεγονότων προέκυψε ως αναγκαιότητα όταν ανακάλυψα τα ανέκδοτα μέχρι σήμερα αρχεία του γερμανικού στρατού, στα οποία αποκαλύπτονταν με κάθε λεπτομέρεια τα αίτια, οι πρωταίτιοι, όπως και τα επιτελικά σχέδια της επιδρομής των κατακτητών εναντίον των χωριών της Πίνδου τον Οκτώβριο του 1943. Χάρη στην αμέριστη συμπαράσταση των αναγνωστών, την 1η έκδοση του 2009 διαδέχθηκε η 2η έκδοση δύο χρόνια αργότερα.

 Με την 3η και σημαντικά βελτιωμένη, έκδοση του βιβλίου, θεωρώ ότι  ολοκληρώνεται από μεριάς μου σε όλες τις πτυχές της η καταγραφή της ιστορίας εκείνης της περιόδου στη συγκεκριμένη περιοχή.  

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της 3ης  έκδοσης του βιβλίου μου είναι ότι, εκτός από τη μεγαλύτερη εκκαθαριστική Επιχείρηση των Γερμανών στην κατεχόμενη Ελλάδα με την κωδική ονομασία «Πάνθηρας», περιλαμβάνει την περιγραφή και ανάλυση και των επικουρικών επιχειρήσεων με τις ονομασίες «Λεοπάρδαλη», «Τίγρης» και «Πούμα», οι οποίες διαδραματίστηκαν στον γεωγραφικό χώρο που καταλαμβάνει η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Δυτική Θεσσαλία και μεγάλο τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας. Έκρινα ως εκ τούτου απαραίτητη την καταγραφή της δράσης των Γερμανών σε συνολικά 63 πληγέντα χωριά της Πίνδου.

Γι’ αυτό θεώρησα απαραίτητο να ενισχύσω την ύλη της 3ης έκδοσης με 46 επιπλέον σελίδες (σύνολο σελίδων 320). Κάνοντας μία ευρεία ανακατανομή των φωτογραφιών και των χαρτών πρόσθεσα 33 σπάνιες αλλά και ανέκδοτες φωτογραφίες, όπως και 13 νεότευκτους χάρτες.


Ως πρωτογενείς πηγές χρησιμοποίησα τα ανέκδοτα μέχρι σήμερα γερμανικά αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού (Δ.Ι.Σ.), που έχω στη διάθεσή μου και τα οποία δεν είχα χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα. Φόρο τιμής στα αθώα θύματα των γερμανικών επιδρομών αποτελεί η παράθεση των ονομάτων τους. Παρατίθενται συνολικά 282 ονόματα από 46 οικισμούς.

Η μεγάλη έκταση της ελληνικής επικράτειας στην οποία διαδραματίστηκαν οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Οκτωβρίου του 1943, αλλά και το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσαν οι εισβολείς, όπως παρουσιάζονται στην 3η έκδοση της «Επιχείρησης Πάνθηρας», συγκρινόμενα με τις τοπικής εμβέλειας περιγραφές των προηγούμενων εκδόσεων, αναγάγουν τα γεγονότα των επιχειρήσεων αυτών σε ένα ευρύ και βαρύνουσας σημασίας υποσύνολο της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Το βιβλίο θα διατίθεται τις επόμενες ημέρες αρχικά στα βιβλιοπωλεία των Τρικάλων.

 Μπορείτε επίσης να το προμηθευτείτε απευθείας από τον εκδότη Δημήτρη Κωνσταντινίδη στο τηλέφωνο 6973383700, ή στο e-mail: dikonnidis@gmail.com. Η τιμή του είναι 20 Ευρώ.

 

 

Επιστροφή