Η «σύγκρουση» αστυνομικών με δημοσιογράφους για την φωτογράφηση και την υπηρεσιακή ταυτοποίηση

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Η «σύγκρουση» αστυνομικών με δημοσιογράφους για την φωτογράφηση και την υπηρεσιακή ταυτοποίηση

Γράφει ο Αντώνης Μποσνακούδης

Ένα σοβαρό διαχρονικό πρόβλημα στην συμπεριφορά αστυνομικών κατά δημοσιογράφων (αλλά και άλλων πολιτών) είναι η άρνηση αστυνομικών να δώσουν στοιχεία ταυτότητάς τους, αποδεικτικά της αστυνομικής ιδιότητάς τους, αλλά επίσης και η παρεμπόδιση φωτογράφησης-βιντεοσκόπησής τους κατά τη διάρκεια άσκησης των υπηρεσιακών καθηκόντων τους.

Οι αστυνομικοί φτάνουν μέχρι και στο σημείο να απαιτούν το σβήσιμο του βίντεο ή των φωτογραφιών μέχρι και να προσπαθούν με βίαιο τρόπο να αποσπάσουν τη φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο! Αυτές είναι οι καταστάσεις στις οποίες έχουμε βρεθεί αρκετοί δημοσιογράφοι, μέχρι και του σημείου προσαγωγής στο αστυνομικό τμήμα προφανώς για να προσδιοριστεί αν είμαι τρομοκράτης ή γενικά καταζητούμενος, χωρίς φυσικά να υπάρχει κάτι αλλά και άσκηση διωξης!

Τον έλεγχο για την δικαστική ταυτότητα του δημοσιογράφου ή οποιουδήποτε άλλου πολίτη αν καταζητείται, μπορεί να την κάνουν και τηλεφωνικά χωρίς να χρειαστεί προσαγωγή, η οποία γίνεται εκφοβιστικά και θεατρικά.

​Με κάποιον τρόπο, αυτές οι συμπεριφορές έχουν επικρατήσει να γίνονται ανεκτές, αν και τα θέματα φωτογράφησης και ταυτοποίησης είναι ξεκάθαρα, αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση με αυτή που προσπαθούν να επιβάλλουν κάποιοι αστυνομικοί.

Στις 7 Δεκεμβρίου 2013 ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας, σε κοινοβουλευτικό έλεγχο παραδέχτηκε ότι δημοσιογράφοι μπορούν να βιντεοσκοπούν και φωτογραφίζουν αστυνομικούς κατά τη διάρκεια άσκησης των αστυνομικών καθηκόντων τους “αν δεν παραβιάζεται το δικαίωμα της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής των αστυνομικών”.

Αυτή καθ’ αυτή η φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση ΔΕΝ παραβιάζει με κανένα τρόπο ιδιωτική και οικογενειακή ζωή αστυνομικών ή οποιουδήποτε δημόσιου λειτουργού. Άλλωστε, η νομοθεσία προσωπικών δεδομένων ΔΕΝ εφαρμόζεται σε δημόσιους λειτουργούς κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους, διότι τότε δεν θα  μπορούσαν να ελεγχθούν (τεκμηρίωση του ελέγχου) και να υπάρξει λογοδοσία.

Όχι μόνο για τους δημοσιογράφους, φωτορεπόρτερ κλπ, αλλά και για κάθε πολίτη ΔΕΝ υπάρχει απαγόρευση φωτογράφησης και βιντεοσκόπησης αστυνομικών κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Συμφώνησαν «ανακωχή» για τις γιορτές
Ο Κώδικας Δεοντολογίας των αστυνομικών στο δεύτερο και έβδομο άρθρο ξεκαθαρίζει ότι κάθε αστυνομικός διαβεβαιώνει ότι αποδέχεται τον κοινωνικό έλεγχο της δράσης του. Η φωτογράφηση-βιντεοσκόπηση είναι εργαλείο τεκμηρίωσης τέτοιου κοινωνικού ελέγχου. Επιπλέον, το άρθρο 2 δείχνει τον τρόπο που ο αστυνομικός αποκτά-ενεργοποιεί την αστυνομική ιδιότητα και εξουσίες ενώπιον πολιτών: «Όταν επεμβαίνει υποχρεούται να δηλώνει την ιδιότητα, την ταυτότητα και την Υπηρεσία του». Η παραβίαση των διατάξεων του Κώδικα επισύρει τις κυρώσεις που προβλέπονται από το πειθαρχικό δίκαιο του αστυνομικού προσωπικού, επιπλέον βέβαια από τις τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Αντώνης Μποσνακούδης

Δημοσιογράφος-συγγραφέας, μέλος ΕΣΠΗΤ

tonybosnakoudis@protonmail.com

 

 

Επιστροφή