Κρατίδιο ή ψευδοκράτος; Τι ισχύει σήμερα με την "Τουρκική Δημοκρατία" της Βόρειας Κύπρου

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ
Γιατί η αναφορά «κρατίδιο» στην Κύπρο δεν είναι απλά «λάθος κούρασης» του Κασσελάκη

Γιάννης Δημητρέλλος - reader.gr

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη η οποία περιλάμβανε αναφορά του ψευδοκράτους που βρίσκεται στα κατεχόμενα από τους Τούρκους, εδάφη της Κυπριακής δημοκρατίας, ως «κρατίδιο».

Ο ίδιος απολογήθηκε λέγοντας: «Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά. Χθες, μέσα στην κούραση και αϋπνία της περιοδείας, αυτό έπαθα. Ας μην ανησυχεί κανείς».

Κρατίδιο ή ψευδοκράτος; Πόσο σοβαρό ήταν το συγκεκριμένο λάθος του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ας το εξηγήσουμε.

Ως κρατίδιο, ορίζεται κάθε μικρό κράτος, επίσημα αναγνωρισμένο από τα κράτη μέλη  του ΟΗΕ.

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία κατέχει το 37% περίπου του νησιού. Εκεί είχε εγκαταστήσει μία διοίκηση που της ήταν υποτελής. Στις 15 Νοεμβρίου 1983 η διοίκηση αυτή ανακήρυξε τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ανεξάρτητο κράτος. Η ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου) δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος, εκτός από την Τουρκία.

Η διεθνής κοινότητα, όχι μόνο δεν αναγνώρισε το ψευδοκράτος, αλλά με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασε και χαρακτήρισε την ανακήρυξη, ως νομικά άκυρη, καλώντας όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά της.

Με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της. Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μια συνειδητή αναφορά της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως «κρατίδιο» από πρόσωπα με θεσμικό πολιτικό ρόλο στην Ελλάδα, θα παρέπεμπε με αναθεώρηση όσων ήδη ισχύουν για το ψευδοκράτος.

Και τελικά κατά πόσο μπορεί να θεωρείται ένα λάθος εκ παραδρομής;

 

 

Επιστροφή