Ο μύθος και η αλήθεια για το όνομα των τσιγάρων «Lucky Strike»

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:
Ο μύθος και η αλήθεια για το όνομα των τσιγάρων «Lucky Strike»
Η φήμη που ξεπέρασε την αλήθεια

Υπάρχει μια φήμη που κυκλοφορεί εδώ και πάντα πολλά χρόνια, για το πως πήραν το όνομα τους τα τσιγάρα Lucky Strike. Η φήμη λέει πως στα παλιά χρόνια, πριν η μαριχουάνα γίνει παράνομη, κάθε τόσο σε ένα πακέτο Lucky Strike υπήρχε ένα τσιγάρο μαριχουάνας και αν τα έβρισκες τότε όντως είχες ένα «τυχερό εύρημα» που είναι ελεύθερη μετάφραση. Είναι όμως έτσι;

Τα ονόματα γνωστών brand names γίνονται πάντα έρμαια φημών και θρύλων όσον αφορά πάντα την προέλευσή τους, με μια φήμη να ξεκινά και να διαδίδεται από στόμα σε στόμα χωρίς να μπορεί να σταματήσει. Και αν είναι καλοφτιαγμένη, τότε γίνεται όλο και περισσότερο πιστευτή και πολλές φορές επικρατεί της αλήθειας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα Lucy Strike. Η φήμη λέει ότι περιστασιακά βρισκόταν ένα τσιγάρο μαριχουάνας σε κάποιο πακέτο. Ακούγεται σαν κλάτι που εξάπτει το ενδιαφέρον. Το πόσο συχνά ήταν το θέμα. Κάποιοι έλεγαν «που και που», κάποιοι «μια φορά στα χίλια πακέτα», κάποιοι άλλοι «μια φορά σε κάθε κούτα» και κάποιοι άλλοι ήταν πιο γαλαντόμοι λέγοντας «ένα τσιγάρο σε κάθε πακέτο».

Μάλιστα αυτή φήμη δημιούργησε και άλλη συνήθεια με τα τσιγάρα γενικότερα. Να αναποδογυρίζεις ένα τσιγάρο όταν άνοιγες το πακέτο και αυτό να ήταν το τυχερό ή μια ευχή.

Ωστόσο το Lucky Strike δεν πήρε το όνομά του από εκεί. Εμπνεύστηκε από τον πυρετο χρυσού της εποχής, όπου μόνο τέσσερις στους χίλιους χρυσοθήρες θα χτυπούσε φλέβα. Οπότε εκτός του ότι η εταιρεία κυνηγούσε σαν κοινό τους χρυσοθήρες, το έκανε για να υποδηλώσει πως πρόκειται για ένα προϊόν πολύ υψηλής ποιότητας, τόσο υψηλής που παραλληλιζόταν με την εύρεση χρυσού.

 

 

Επιστροφή