Ποιο ήταν το «Γελαστό Παιδί» του Μίκη Θεοδωράκη

Δείτε και άλλα θέματα στην ενότητα:

Καμία σχέση με αυτό που νομίζουμε:...Δεν ήταν καν Έλληνας !

Η αρχική εκτέλεση έλεγε «σκοτώσαν οι δικοί μας», αργότερα αυτό έγινε «σκοτώσαν οι εχθροί μας», για να φτάσουμε στην σύγχρονη εκδοχή του τραγουδιού «σκοτώσαν οι φασίστες το γελαστό παιδί».


Ένα κομμάτι του Μίκη Θεοδωράκη συνυφασμένο με τους αγώνες των Ελλήνων κατά της χούντας, αν και ο πραγματικός ήρωας της ιστορίας ήταν ένας Ιρλανδός.

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης εκτοξεύεται ως συνθέτης και δημιουργός. Το έργο του σταδιακά αρχίζει να επηρεάζεται και από το εξωτερικό όπου έτσι κι αλλιώς ο Έλληνας μουσικός διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με ανθρώπους του πνεύματος που προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο και σε ένα από τα ταξίδια του στο Παρίσι γίνεται κοινωνός της ιστορίας του Μάικλ Κόλινς.
menshouse.gr/istories


Το γελαστό παιδί
An Buachaill Gealgháireaching Boy


Το ιρλανδικό τραγούδι με τίτλο «The Laughing Boy» γράφτηκε από τον έφηβο επαναστάτη Μπρένταν Μπίαν ως φόρος τιμής σ’ έναν άλλο θρυλικό επαναστάτη, τον Μάικλ Κόλινς, του οποίου η μνήμη τιμήθηκε το 2022 με την εκατοστή επέτειο από τον θάνατό του.
filmfestival.gr


 Όμως το τραγούδι γνώρισε μια σπουδαία δεύτερη ζωή ως «Το γελαστό παιδί», τον αριστερό ύμνο της αντίστασης στη Χούντα. Μεταφρασμένοι από τον ποιητή Βασίλη Ρώτα, οι στίχοι του Μπίαν μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη.

Η ταινία συνοδεύει τον ποιητή Θίο Ντόργκαν στην προσωπική του οδύσσεια, καθώς προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το τραγούδι. Πρόκειται για μια αφήγηση που συνυφαίνει τις τραγικές και αιματηρές ωδίνες τόσο της σύγχρονης Ιρλανδίας όσο και της σύγχρονης Ελλάδας. Όμως τις ιστορίες και των δύο συνδέει κάτι πολύ βαθύτερο και υπερβατικό: η δύναμη ενός τραγουδιού.

Με πρωτότυπη μουσική της Ελένης Καραΐνδρου και με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως η Μαρία Φαραντούρη, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Ροβήρος Μανθούλης και ο Παντελής Μπουκάλας, η ταινία ξετυλίγει το νήμα των αναπάντεχων μεταφορφώσεων ενός τραγουδιού, αλλά και το νήμα της πολυτάραχης Ιστορίας δύο λαών.

Δείτε video:

 

 

Επιστροφή